Ιππότης και με τη βούλα

04.04.2007
Μία ακόμη τιμητική διάκριση για τον Νίκο Αλιάγα. Ο Έλληνας δημοσιογράφος, που σταδιοδρομεί στη Γαλλία, παρέλαβε τα διάσημα του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών από το Γάλλο υπουργό Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα.

Από τον Νίκο Ζαμπάρα

Παρουσία του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, βουλευτών, προσωπικοτήτων από το δημοσιογραφικό και τον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και των δικών του ανθρώπων, του πατέρα του Ανδρέα, της μητέρας του Χαράς και της αδελφής του Μαρίνας, ο Νίκος Αλιάγας δέχτηκε τη μεγάλη αυτή τιμή από τη χώρα όπου σταδιοδρομεί. Ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στον Έλληνα δημοσιογράφο, είπε χαρακτηριστικά: «Έχει θέσει το ταλέντο του στην υπηρεσία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και της προώθησης της γαλλοφωνίας».

Ο Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ χαιρέτισε στο πρόσωπό του «μια προσωπικότητα των ΜΜΕ, ένα δημοσιογράφο με ανοιχτό μυαλό που καίγεται από την επιθυμία να μάθει και έναν περαματάρη ανάμεσα στο γαλλικό και τον ελληνικό πολιτισμό».

Ο Γάλλος υπουργός μίλησε για τα παιδικά χρόνια του Νίκου στο Παρίσι, όπου γεννήθηκε, τους ράφτες γονείς του, το θρησκευτικό σχολείο όπου φοίτησε και στο οποίο απέδωσε την ουμανιστική και ευρωπαϊκή του συνείδηση. «Ναι, πάντα κάτι μένει από τα παιδικά μας χρόνια», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός, ενώ στη συνέχεια στάθηκε στο επαγγελματικό βιογραφικό του και από το Radio France, το Radio Notre Damn και το Euronews μέχρι τις συνεντεύξεις που έκανε στη Μαντλίν Ολμπράιτ, τον Κωστή Στεφανόπουλο και τη Μελίνα Μερκούρη. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιτυχίες που πραγματοποιεί με τις ψυχαγωγικές εκπομπές, όπως το «Star Αcademy», καθώς και στη συμμετοχή του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Όπως ήταν φυσικό, δεν μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τον κ. Ντε Βαμπρ και η δράση του Νίκου Αλιάγα επί γαλλικού εδάφους, ο οποίος συμμετέχει σε αρκετά γαλλόφωνα πολιτιστικά γεγονότα, όπως η γενική συνάντηση γαλλοφωνίας, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και η εκατονταετηρίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης.

Τιμή και στον Θεοδωράκη
Εκτός από το γνωστό δημοσιογράφο όμως, ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού βράβευσε εκ μέρους του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και τον Μίκη Θεοδωράκη με το παράσημο του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής. «Ενσαρκώνει στα μάτια του κόσμου τη μακρά πορεία της Ελλάδας της μεταπολίτευσης προς την κατάκτηση της ελευθερίας της και της αξιοπρέπειάς της», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός παρασημοφορώντας τον «εθνικό μας συνθέτη», όπως τον χαρακτήρισε, αναφερόμενος στους αγώνες του ενάντια στη χούντα στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία, που στάθηκε στο πλευρό του σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες.