Από την Κατερίνα Χριστακοπούλου
Αν ρωτήσετε πόσοι ξένοι, και μάλιστα οι περισσότεροι είναι διάσημοι, γνωρίζουν τη φιλοσοφία του μπριτζ και την έχουν «περάσει» στη ζωή τους, ο αριθμός θα σας εντυπωσιάσει. Τα ονόματα του Μπιλ Γκέιτς, του αφεντικού της Microsoft, του Γουόρεν Μπάφετ, του γκουρού των επενδύσεων και δεύτερου πλουσιότερου άντρα στη γη, καθώς και του διάσημου ηθοποιού Ομάρ Σαρίφ είναι απλώς ένα μικρό δείγμα. Όσο για τους Έλληνες, κατά προσέγγιση φτάνουν τις 3.000 τα αγωνιστικά μέλη και τις 50.000 οι «ελεύθεροι» μπρίτζερ, αυτοί που το έχουν ως χόμπι και χαίρονται το παιχνίδι με την παρέα τους.
Ένα γνωστό-άγνωστο άθλημα
Για μια πολύ μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας δεν υπάρχει κανένα παιχνίδι με τράπουλα που να μη συνδέεται ταυτόχρονα και με τον τζόγο. Επιμένουν στα μοτίβα μιας καχυποψίας, που προέρχεται από την άγνοια. Αν και σε άλλες χώρες διδάσκεται από γενιά σε γενιά, αλλά και στην Ελλάδα πλέον θεωρείται πνευματικό άθλημα «με τη βούλα» του κράτους.
Για την αθωότητα του μπριτζ συζητήσαμε με την «ψυχή» του Αθηναϊκού Ομίλου Μπριτζ.
Ο κ. Σταύρος Μπομπολάκης δεν είναι απλώς ο πρόεδρος του ομίλου, αλλά ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται και αγωνίζεται για το άθλημα «επί της ουσίας». Στο «στέκι» της οδού Μιχαλακοπούλου, όπως το αποκαλεί ο ίδιος, του οποίου είναι μέλος από το 1983, μαζεύονται καθημερινά τουλάχιστον 50 άτομα άντρες και γυναίκες για να παίξουν, να περάσει η ώρα τους αλλά και να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Ο κ. Μπομπολάκης για πολλά χρόνια έπαιζε παρτίδες τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Ράλλη. Είχαν δέσει από την αρχή ενστικτωδώς Με συγκίνηση αναφέρεται στις τελευταίες μέρες του προέδρου, όπως αποκαλούσε πάντα τον Γιώργο Ράλλη: «Ήταν ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου. Δύο μέρες πριν πεθάνει παίζαμε πάλι μαζί στο ίδιο τραπέζι και ήταν πολύ καλά. Μάλιστα, είχαμε δώσει και το επόμενο ραντεβού, μόνο που αυτή τη φορά δεν ήρθε».
Ο πρόεδρος παραδέχεται πως «είναι άτυχο παιχνίδι, γιατί παίζεται με χαρτιά και τραβά πάνω του συνειρμικά γι αυτούς που δεν ξέρουν όλες τις αμαρτίες της τράπουλας».
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη προκατάληψη μας εξηγεί: «Είναι παρεξηγημένο γιατί πιο παλιά ήταν παιχνίδι μόνο της ελίτ. Μέχρι και το 1980 ήταν απαγορευμένο στους παίκτες που δεν μιλούσαν γαλλικά. Σήμερα όμως το μπριτζ παίζεται από όλο τον κόσμο και οποιασδήποτε οικονομικής επιφάνειας. Εξάλλου, το αγωνιστικό μπριτζ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με χρήματα και τζόγο. Υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και θεωρείται άθλημα».
Το μπριτζ είναι γνωστό όσο και άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο. Είναι αλήθεια ότι είναι ένα δύσκολο παιχνίδι ήταν η επόμενη απορία μας προς τον κ. Μπομπολάκη. «Και αυτό είναι λάθος», μας απάντησε, «μετά από ελάχιστα μαθήματα ο καθένας μπορεί άνετα να παίξει και να παίρνει μέρος σε ειδικά τουρνουά με αθλητές του επιπέδου του». «Βέβαια, ποτέ κανείς δεν θεωρείται τέλειος! Όσο παίζεις, μαθαίνεις. Αυτό ισχύει ακόμη και για τους ίδιους τους καθηγητές του μπριτζ», συμπλήρωσε.
Όπως παραδέχτηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ομίλου μπριτζ, «είναι ένα εθιστικό άθλημα και θέλεις να παίζεις συνέχεια. Είναι παιχνίδι και άθλημα μαζί και έχει ως πρωταρχικό στόχο την ψυχαγωγία αλλά παράλληλα ακονίζει και το μυαλό. Είναι το σκάκι της τράπουλας». Λες και έχει εφευρεθεί για παίκτες με μεσογειακό ταμπεραμέντο και ο κ. Μπομπολάκης μάς εξήγησε το γιατί: «Ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, γιατί είναι ένα παιχνίδι με ευελιξία, εφευρετικότητα, δημιουργικότητα και τόλμη».
Χόμπι και επώνυμες παρουσίες
Μεταξύ άλλων το μπριτζ αποτελεί αγαπημένο χόμπι και της Αλεξίας Μπακογιάννη, η οποία τον τελευταίο καιρό ασχολείται ακόμη πιο σοβαρά παίρνοντας μέρος και σε αγώνες. Άλλωστε, φανατικός παίκτης του μπριτζ είναι και ο σύζυγός της Μανόλης Βάρσος, με τον οποίο παίζουν μαζί σχεδόν καθημερινά. Όμως, δεν είναι οι μόνοι επώνυμοι Αθηναίοι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο παιχνίδι, αφού και η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Κουλουμπής, ο πρώην νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δημήτρης Φράγκος, καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτικοί, φοιτητές και παλιότερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Ράλλης συγκαταλέγονται μεταξύ των φαν του μπριτζ. Επίσης, φαν του παιχνιδιού εδώ και πολλά χρόνια είναι και ο Παντελής Οικονόμου του ΠΑΣΟΚ. Παρόλο που εδώ και 32 χρόνια έχει αναγνωριστεί επίσημα ως άθλημα, παραμένουν πολλά φλέγοντα ερωτήματα σχετικά μ αυτό: «Γιατί δεν το καλωσόρισαν οι Έλληνες;» «Το ευφυές αυτό χόμπι είναι επίφοβο;» «Τι φταίει που είμαστε μια σταγόνα στον ωκεανό των ξένων παικτών;» «Μήπως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται;».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1990 μία από τις συναρπαστικότερες όσο και απίθανες παρτίδες στην ιστορία του μπριτζ γράφτηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Τότε η τέχνη και η «τελετουργία» του παιχνιδιού ένωσε 90.000 παίκτες από 95 χώρες μεταξύ τους και η Ελλάδα οι οποίοι αγωνίστηκαν ταυτόχρονα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα! Το ενδιαφέρον όμως του κοινού δεν αυξήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και όταν αποδείχθηκε επιστημονικά ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που σώζει ζωές, εκτιμώντας και ανεβάζοντάς το στα απολύτως απαραίτητα χόμπι, λες και κρύβεται κάποια μαγική δύναμη από πίσω του. Ούτε ακόμη και όταν μαθεύτηκε πως οι Γκέιτς και Μπάφετ έχουν προσλάβει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Σάρον Όσμπεργκ για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διδασκαλίας του μπριτζ στα σχολεία και για τη χρηματοδότησή του έχουν καταβάλει 1.000.000 δολάρια!
Ο Γουόρεν Μπάφετ, μάλιστα, φίλος και μόνιμος συμπαίκτης στο μπριτζ του μεγιστάνα του ψηφιακού κόσμου, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς το σχεδιάσαμε, γιατί πιστεύουμε ότι το μπριτζ μπορεί να διδάξει στους μαθητές τις μαθηματικές επιδεξιότητες, τη λογική σκέψη καθώς και το πώς να συνεργάζονται με τους άλλους».
Ωφελεί την υγεία
Σύμφωνα με πολυετείς κλινικές μελέτες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας καθώς και της ερευνήτριας Marian Cleeves, καθηγήτριας Βιολογίας στο Berkeley, το μπριτζ δημιουργεί με την υγεία μας ένα είδος «σχέσης», αφού ενισχύει τα ανοσοποιητικά μας κύτταρα! Μάλιστα, η είδηση έφτασε και από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι επιστήμονες τονίζουν: «Παίξτε μπριτζ. Ξεχάστε τις βιταμίνες, την κληρονομικότητα, την άσκηση και τον ύπνο».
Πιο συγκεκριμένα, τα πειράματα έδειξαν ότι το μπριτζ διεγείρει μια περιοχή του εγκεφάλου, τον πλαγιοπίσθιο φλοιό, που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, το παρουσιάζουν σαν το υπ αριθμόν 1 φάρμακο κατά της γεροντικής άνοιας και γενικά κατά των ασθενειών που έχουν να κάνουν με εγκεφαλικές αλλοιώσεις. Στις ΗΠΑ οι γιατροί στέλνουν πολλούς ηλικιωμένους αλλά και νεότερους που έχουν ανάλογα προβλήματα σε μαθήματα μπριτζ. Έτσι, έρχονται αντιμέτωποι με ένα πολύπλευρο παιχνίδι που λειτουργεί για τον εγκέφαλο σαν ξυπνητήρι και τον αναγκάζει να αναπτύξει συναισθήματα, νοητικές διαδικασίες υψηλού επιπέδου, ιδιότητες και δραστηριότητες που παρέμεναν ανενεργές.
Πώς παίζεται
Βασικές αρχές:
Μια παρτίδα μπριτζ παίζεται από 4 παίκτες με μια τράπουλα των 52 φύλλων. Οι δύο παίκτες που κάθονται απέναντι στο τραπέζι είναι συμπαίκτες και αποτελούν ένα ζεύγος. Έχουμε λοιπόν 2 αντίπαλα ζεύγη και όχι 4 αντίπαλους παίκτες.
Η τράπουλα μοιράζεται από αριστερά προς τα δεξιά (αντίθετα από τα άλλα παιχνίδια), με αποτέλεσμα κάθε παίκτης να παίρνει 13 φύλλα.
Αν οι 4 παίκτες τοποθετήσουν στο τραπέζι από ένα φύλλο, θα δημιουργηθεί ένα σύνολο 4 φύλλων που λέγεται «μπάζα». Το μεγαλύτερο απ αυτά τα φύλλα, άρα και ο παίκτης που το κρατάει, κερδίζει την μπάζα. Κάθε μοιρασιά έχει 13 μπάζες, αφού κάθε παίκτης έχει 13 φύλλα.
Σκοπός του κάθε ζεύγους είναι όχι μόνο να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες μπάζες, αλλά και να τις προβλέπει.
Πληροφορίες:
Το κάθε μάθημα κοστίζει μόλις 5 ευρώ.
Ανάλογα με την πόλη όπου ζείτε, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα από τα 32 αντίστοιχα σωματεία: 15 στο Λεκανοπέδιο Αττικής και 17 στην περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κέρκυρα, Ρόδο, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Ρέθυμνο, Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Καλαμάτα, Χαλκίδα, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Ιωάννινα, Βέροια, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν και δύο νέα σε Λαμία και Λευκάδα).
Αθηναϊκός Όμιλος Μπριτζ, Μιχαλακοπούλου 181, τηλ.: 210-7759674.
Εάν κάποιος θέλει να παίξει μπριτζ στο Διαδίκτυο, η διεύθυνση είναι: www.bridgebaseonline.com.