Η εκδίκηση των εξηντάρηδων

02.03.2007
Για τους σινεφίλ η τελετή απονομής των 79ων βραβείων Όσκαρ είχε ένα μότο: «η αναγνώριση άργησε 26 ολόκληρα χρόνια»! Όσο για το θρίαμβο δύο κορυφαίων της 7ης Τέχνης που διανύουν την 7η δεκαετία της ζωής τους, της Έλεν Μίρεν και του Μάρτιν Σκορτσέζε, απέδειξε πως στο Χόλιγουντ και οι ηλικιωμένοι έχουν ψυχή και δικαιούνται μια θέση στη Μέκκα της αιώνιας νιότης.

Οι νικητές και τα ρεκόρ!
Ο λόγος βέβαια για τον πρωταγωνιστή της βραδιάς Μάρτιν Σκορτσέζε, που «είδε» νίκη και μάλιστα διπλή. Όσκαρ σκηνοθεσίας και Όσκαρ καλύτερης ταινίας πέρασαν στα χέρια του «αποκηρυγμένου» Σκορτσέζε για την ταινία του «Πληροφοριοδότης». στερα από πέντε άκαρπες υποψηφιότητες ο 64χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης τα κατάφερε. Μάλιστα, ο ίδιος αστειεύτηκε όταν ανέβηκε στο βήμα για να παραλάβει το βραβείο, ρωτώντας αν όντως διάβασαν σωστά όταν άνοιξαν το φάκελο! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σκορτσέζε προτάθηκε πρώτη φορά για Όσκαρ το 1981. Και ο «Πληροφοριοδότης» του απέσπασε τα περισσότερα βραβεία της βραδιάς, τέσσερα στο σύνολο: σκηνοθεσίας, καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και μοντάζ.

Η Βρετανίδα Έλεν Μίρεν, που έλαμψε ως «Βασίλισσα» Ελισάβετ Β, ευχαρίστησε προσωπικά την ίδια τη βασίλισσα της Αγγλίας για το χρυσό αγαλματίδιο α γυναικείου ρόλου που της χάρισε αλλά και για το ξεχωριστό ρεκόρ που έσπασε μπαίνοντας έπειτα από αρκετά χρόνια στην αυστηρά κλειστή κάστα των ηθοποιών που έχουν κερδίσει Όσκαρ στην έβδομη δεκαετία της ζωής τους. Στην ίδια κατηγορία συναντάμε μόνο την Κάθριν Χέπμπορν και την Τζούντι Ντεντς!

Και ο Φόρεστ Γουιτάκερ επιβεβαίωσε όλα τα προγνωστικά και ως «Τελευταίος βασιλιάς της Σκοτίας» κατάφερε να χριστεί «α ανδρική ερμηνεία της χρονιάς», υποδυόμενος τον Ιντί Αμίν Νταντά, το δικτάτορα της Ουγκάντα. Ο Αφροαμερικανός ηθοποιός δήλωσε συγκινημένος με το που άγγιξε το «θείο Όσκαρ»: «Όταν ήμουν παιδί, έβλεπα ταινίες από το πίσω κάθισμα του οικογενειακού αυτοκινήτου όταν πηγαίναμε στα ντράιβ-ιν. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να παίξω σε ταινία. Απόψε παραλαμβάνοντας αυτό το τιμητικό βραβείο πιστεύω ότι τελικά ήταν δυνατόν. Τελικά, είναι δυνατόν για ένα παιδί που γεννήθηκε στο ανατολικό Τέξας, μεγάλωσε στο Λος Άντζελες και στο Κάρσον, πιστεύει στα όνειρά του, υπηρετεί αυτό που κάνει με όλη του την καρδιά να αγγίξει αυτά τα όνειρα και να τα κάνει πραγματικότητα».

Το Όσκαρ β γυναικείου ρόλου απέσπασε η 25χρονη Τζένιφερ Χάντσον για την ερμηνεία της στο «Dreamgirls». Με το κινηματογραφικό ντεμπούτο της η πρώην φιναλίστ του «American Idol» κέρδισε τον τίτλο μιας από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις του 2006. Και δικαίως, αφού κάθε φορά που άνοιγε το στόμα της στο βραβευμένο μιούζικαλ κατάφερνε να αγγίξει με την ποιότητα και την τραγικότητα της φωνής της ακόμη και τον πιο αδιάφορο θεατή. Για το β ανδρικό ρόλο βραβεύτηκε ο παλαίμαχος σπουδαίος ηθοποιός Άλαν Άρκιν: υποδύθηκε εκπληκτικά τον ηρωινομανή παππού στο «Little Miss Sunshine».

Οι «χαμένοι»
Σε ποια άλλη κατηγορία θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε το «Dreamgirls», την ταινία που προωθούνταν ως μεγάλο «φαβορί» και από τις 8 υποψηφιότητες τελικώς απέσπασε μόλις 2! Χαμένος επίσης ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, που μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Φόρεστ Γουιτάκερ ήταν το φαβορί για τον α ανδρικό ρόλο. Όλοι παραδέχονται ότι η ωρίμανση που ο 31χρονος ηθοποιός έχει παρουσιάσει μέσα στα τελευταία χρόνια βγάζει μάτι και ο αστυνομικός που υποδύεται στον «Πληροφοριοδότη» είναι σίγουρα η ψυχή της ταινίας. Και πολλοί έλεγαν πριν από τη βράβευση ότι είναι προτιμότερο να βραβευτεί τώρα που είναι ακόμη νέος, γιατί διαφορετικά τον βλέπουμε να αποκτά το σύνδρομο Σκορτσέζε και να κερδίζει το βραβείο στην έβδομη δεκαετία της ζωής του. Μεγάλος επίσης ηττημένος ο Αλεχάντρο Ινιαρίτου και η ταινία του «Βαβέλ», που από τις 7 συνολικά υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας, κέρδισε τελικώς το Όσκαρ μουσικής επένδυσης! Και όλοι έμειναν με την απορία: πώς το συγκινητικό και πλούσιο σε ιδέες θέμα, αναφορικά με την έλλειψη επικοινωνίας των καιρών μας, αριστούργημα του Iσπανού κινηματογραφιστή κατέληξε μόνο με ένα άσχετο βραβείο.

Glam εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί
1.
Η εντυπωσιακή «Σειρήνα» Πενέλοπε Κρουζ, που συνοδευόταν στην τελετή από τη μικρότερη αδελφή της Μόνικα, εμφανίστηκε με μια ροζ δημιουργία του οίκου Valentino με χιλιάδες ραμμένα πούπουλα!

2. Η Μπιγιονσέ προτίμησε μια τουαλέτα Versace σε απαλή πράσινη απόχρωση. Ο Ιταλός μόδιστρος έντυσε και την Κέιτ Μπλάνσετ με τα χιλιάδες κρύσταλλα Swarovski της αραχνοϋφαντης δημιουργίας να φωτίζουν ακόμη περισσότερο το πρόσωπό της.

3. Η Κέιτ Γουίνσλετ ντύθηκε με Valentino, ενώ η βραβευμένη με Όσκαρ β γυναικείου ρόλου Tζένιφερ Χάντσον προτίμησε τον Oscar de la Renta.

4. Η Νικόλ Κίντμαν δεν συνοδευόταν από το σύζυγό της, αλλά από την κολλητή της από τα παλιά Ναόμι Γουότς, με την οποία φωτογραφήθηκαν χεράκι χεράκι. Η Νικόλ μετά την τελετή ψηφίστηκε ως η πιο καλοντυμένη, με μια κατακόκκινη δημιουργία και ένα τεράστιο φιόγκο του οίκου Balenciaga.

5. Η Κάμερον Ντίαζ επιτέλους άφησε πίσω της το χρώματος κορακί μαλλί που τη συνόδευε από τη στιγμή του χωρισμού της με τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και εντυπωσίασε με μια άσπρη σατέν τουαλέτα.

Oι νικητές στα υπόλοιπα βραβεία

Οπτικά εφέ:
«Οι πειρατές της Καραϊβικής: To σεντούκι του νεκρού»
Διασκευασμένο σενάριο: «Ο πληροφοριοδότης»
Πρωτότυπο σενάριο: «Little Miss Sunshine»
Ξενόγλωσση ταινία: «Οι ζωές των άλλων»
Ενδυματολογία: «Μαρία Αντουανέτα»
Καλύτερη μουσική επένδυση: «Βαβέλ»
Ηχητικό μοντάζ: «Dreamgirls»
Καλύτερος ήχος: «Γράμματα από το Ίβο Τζίμα»
Ταινία κινουμένων σχεδίων: «Happy Feet»
Μακιγιάζ: «Ο λαβύρινθος του Πάνα»
Καλλιτεχνική διεύθυνση: «Ο λαβύρινθος του Πάνα»
Μουσική: «Βαβέλ»