Πρωθυπουργός για μία μέρα!

22.09.2009
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο! Βρήκαμε λοιπόν μια καλή αφορμή για να ρωτήσουμε τους ανθρώπους της σoουμπίζ τι θα έκαναν αν μπορούσαν να γίνουν πρωθυπουργοί για μία μέρα! Ποια μέτρα θα εφάρμοζαν οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου και τι θα άλλαζαν αν είχαν τη δύναμη και τη λαϊκή εντολή;

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο! Βρήκαμε λοιπόν μια καλή αφορμή για να ρωτήσουμε τους ανθρώπους της σoουμπίζ τι θα έκαναν αν μπορούσαν να γίνουν πρωθυπουργοί για μία μέρα! Ποια μέτρα θα εφάρμοζαν οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου και τι θα άλλαζαν αν είχαν τη δύναμη και τη λαϊκή εντολή;

Παναγιώτα Βλαντή
Αναπολεί την Αθήνα του 2004

Η νεαρή ηθοποιός, φανερά στεναχωρημένη από τις πρόσφατες φωτιές, μας είπε πως αν της δινόταν η εξουσία για μία μέρα, θα έφτιαχνε μια Αθήνα όπως ήταν το 2004, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Σε μια τέτοια Αθήνα θα ήθελα να ζω. Αν θυμάστε, τότε δεν είχε εκδηλωθεί ούτε μία πυρκαγιά, όλα ήταν τέλεια και προγραμματισμένα και η πόλη μας ήταν τόσο καθαρή. Το πιο σημαντικό είναι ότι εκείνη τη χρονιά δεν είχε εκδηλωθεί καμία πυρκαγιά. Γιατί άραγε;» μας είπε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Αϊβάζης
«Δυστυχώς, δεν αλλάζει τίποτα»

Είναι ένας από τους πιο ευτυχισμένους μπαμπάδες της σοουμπίζ... Οι δύο γυναίκες της ζωής του, η σύντροφός του Μαρία Κορινθίου και η κορούλα τους, τον κάνουν να λάμπει από ευτυχία. Ο Γιάννης Αϊβάζης όμως αν και από τη φύση του είναι αισιόδοξος άνθρωπος, δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του, ειδικά μετά τις καταστροφές από τον πύρινο εφιάλτη. Η ανάληψη της εξουσίας είναι κάτι που ακόμη και σαν εικονικό σενάριο δεν τον ενδιαφέρει, αφού τα προβλήματα που βλέπει γύρω του είναι πολλά και παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια.

«Δυστυχώς, δεν αλλάζει τίποτα. Όλοι κοιτάνε τις καρέκλες τους, οπότε δεν ασχολούνται ούτε με τους ανθρώπους ούτε με το περιβάλλον. τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο άσχημα τα επόμενα χρόνια για εμάς και τα παιδιά μας», μας δήλωσε.

Φίλιππος Σοφιανός
Θυσίες για τον πολιτισμό

Ο γνωστός ηθοποιός Φίλιππος Σοφιανός είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος στα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και, όπως μας είπε, από αυτό το υπουργείο θα ξεκινούσε όλες τις αλλαγές.

«Αυτό το υπουργείο είναι ο ίδιος μας ο πολιτισμός! Αν υπάρχει κάτι να παραχθεί σε αυτή τη χώρα, είναι ο πολιτισμός! Το ελάχιστο ποσό που δίνεται από τον προϋπολογισμό δεν φτάνει. Από εκεί θα ξεκινούσα και θα στελέχωνα το υπουργείο με ανθρώπους σεμνούς και ουσιαστικούς».

Τόνι Δημητρίου
Αναδάσωση  και φοροαπαλλαγή

Ο Τόνι Δημητρίου έχει ήδη σκεφτεί το δικό του μέτρο, που συνδυάζει την οικονομία με την προστασία του περιβάλλοντος. Και σίγουρα αυτό θα ήταν το πρώτο που θα εφάρμοζε αν γινόταν πρωθυπουργός για μία μέρα.

«Θα έλεγα ότι για τα επόμενα 2-3 χρόνια κάθε πολίτης θα έχει φοροαπαλλαγή ανάλογα με τα δέντρα που θα φυτεύει. Για παράδειγμα, στα 30 πεύκα θα έχει 10% φοροαπαλλαγή, στα 70 πεύκα 20% και στα 100 πεύκα αναδάσωσης να έχει φοροαπαλλαγή που να φτάνει το 30%. Έτσι, και ο πολίτης θα γλιτώνει φόρους και το κράτος θα παίρνει αυτό που του αναλογεί αλλά και το περιβάλλον θα ωφελείται. Σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα έχει γίνει Φινλανδία. Επίσης, θα έθετα όρο όποιο κομμάτι γης καίγεται να δημεύεται για 100 χρόνια και έπειτα από 100 χρόνια να παραδίδεται ξανά στο νόμιμο κληρονόμο του», μας είπε δείχνοντας φανερά ενοχλημένος από τις καταστροφές που προκάλεσε ο πύρινος εφιάλτης.

Κωνσταντίνος Αγγελίδης
Αναδάσωση και καλύτερο κυκλοφοριακό

Ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης από τη θέση του πρωθυπουργού θα έβαζε όλους τους βουλευτές να φυτεύουν κάθε μέρα από 10 δέντρα ο καθένας. Όμως, κύριο μέλημά του θα ήταν να αλλάξει τελείως το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις.

«Το κυκλοφοριακό μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και χειρότερο. Εγώ, αν είχα την εξουσία, θα έκοβα όλες τις νέες άδειες για την κυκλοφορία επιπλέον αυτοκινήτων στα αστικά κέντρα. Θα έβαζα ακόμα πιο πολλούς και πιο μικρούς δακτυλίους, ώστε να μην κινείται κανείς στο κέντρο, παρά μόνο σε πολύ μεγάλη ανάγκη. Θα έφτιαχνα τουλάχιστον άλλες δύο Αττικές οδούς στην Αθήνα και άλλες δύο περιφερειακές στη Θεσσαλονίκη».

Γιάννης Βούρος
Χτύπημα στη γραφειοκρατία

Ο γνωστός ηθοποιός έχει ήδη σκεφτεί τι θα άλλαζε αν ανέβαινε στον πρωθυπουργικό θώκο έστω και για μία μέρα. «Θα έκανα προσωπικές επισκέψεις στο ΙΚΑ, σε πολεοδομίες, εφορίες, εκεί που χτυπάει η καρδιά του τέρατος της γραφειοκρατίας. Γνώμη και άποψη διαμορφώνεις όταν γνωρίζεις το πρόβλημα. Λύσεις μπορείς να δώσεις όταν έχεις προσωπική εμπειρία και αντίληψη».

Όλγα Φαρμάκη
Μέτρα για την υγεία

Η νεαρή παρουσιάστρια-μοντέλο και από φέτος και ραδιοφωνική παραγωγός Όλγα Φαρμάκη θα άλλαζε τα πάντα στον τομέα της υγείας.

«Θα ήθελα όλος ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία ακόμα και χωρίς χρήματα. Θα παρείχα σε όλους τους ασθενείς την εξυπηρέτηση που υπάρχει στα ιδιωτικά. Το πρόγραμμά μου θα επικεντρωνόταν στον άνθρωπο. Όμως, θα έδινα βαρύτητα και στο περιβάλλον. Τις μέρες με δυνατό αέρα θα έβαζα περισσότερες περιπολίες στις επικίνδυνες για πυρκαγιά περιοχές».

Σάββας Πούμπουρας
«Το λάθος να μας γίνεται μάθημα»

Τον πετύχαμε την ημέρα των γυρισμάτων του τρέιλερ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της παρέας στο πρωινό του Alpha το σαββατοκύριακο «Mες στην καλή χαρά» με παρουσιάστρια τη Ναταλία Γερμανού. Ο Σάββας Πούμπουρας είναι ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος όμως δείχνει πολύ απογοητευμένος με όλα αυτά που βλέπει να συμβαίνουν γύρω του και μάλλον θα χάριζε σε άλλους τη χαρά μιας μέρας στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

«Δεν αλλάζει τίποτα σε αυτή τη χώρα. Τι να πρωτοαλλάξεις; Είναι μια ερώτηση-πρόκληση που θα ήθελα να αποφύγω, γιατί δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Το θέμα είναι το πάθημα και τα λάθη κάθε φορά να μας γίνονται μάθημα. Μην περιμένουμε με απάθεια μέχρι να ξαναγίνουν».

Τρύφωνας Σαμαράς
SOS για τον πλανήτη

Ο κομμωτής των επωνύμων Τρύφωνας Σαμαράς, με έντονη οικολογική διάθεση, θα έριχνε όλο το βάρος της προσπάθειάς του στην προστασία του πλανήτη από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις πυρκαγιές.

«Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο με τις φωτιές, κι εκεί θα έδινα έμφαση. Στην πρόληψη, καθώς το περιβάλλον είναι η ζωή μας. Θα ευαισθητοποιούσα περισσότερο και τους πολίτες, να κάνουν ανακύκλωση, να αγαπάνε περισσότερο το περιβάλλον».

Κατερίνα Παπουτσάκη
Κοινωνική δικαιοσύνη

Η γνωστή ηθοποιός θα εφάρμοζε μέτρα που θα ενίσχυαν την κοινωνική δικαιοσύνη. Όπως μας είπε, θα έδινε έμφαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ασφάλεια των πολιτών.

«Θα ήθελα να εφαρμόσω ένα σωστό σύστημα πρόνοιας για όλους και ειδικά για τους ανθρώπους που παίρνουν χαμηλές συντάξεις κι ας έχουν δουλέψει σκληρά 50 χρόνια της ζωής τους. Θα ήθελα όμως να νιώθουμε και πιο ασφαλείς, όχι να μας χτυπάνε οι αστυνομικοί με τα κλομπ ή να τρώμε σφαίρες στο κεφάλι, όπως συνέβη με τον αδικοχαμένο Αλέξη», μας είπε και συμπλήρωσε: «Παράλληλα, χρειάζεται να πάρουμε προληπτικά μέτρα για τις φωτιές, ενώ, αν μπορούσα, θα άλλαζα πολλά και στο κυκλοφοριακό, ώστε να κινούμαστε άνετα και με ασφάλεια στους δρόμους».

Πετρούλα Κωστίδου
Κατάργηση όλων των φόρων

Η ναζιάρα Πετρούλα βρίσκει πολύ δελεαστική την πρόκληση να μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός για μία μέρα. Όταν τη ρωτήσαμε τι θα άλλαζε, άρχισε να μας απαριθμεί με το δικό της μοναδικό τρόπο τα μέτρα που θα ανακοίνωνε.

«Θα καταργούσα για μία μέρα όλους τους φόρους! Θα έβαζα τα θεμέλια για δωρεάν παιδεία. Το καλύτερό μου θα ήταν να δω όλους τους βουλευτές να κάνουν δεντροφύτευση, αφού προηγουμένως τους έκοβα το μισθό τους στο μισό. Δεν θα μπλεκόμουν ποτέ σε σκάνδαλα. Κι επειδή η Πετρούλα είναι καινοτόμος, γιατί όχι, θα έβαφα όλα τα ταξί ροζ!».