Τάμτα με τραγούδι Δάντη στην Eurovision;

19.01.2007
Σε θρίλερ και κουίζ για λύτες με γερά νεύρα εξελίσσεται το θέμα της ελληνικής εκπροσώπησης στον επερχόμενο διαγωνισμό της Eurovision. Ποιο είναι το παρασκήνιο, ποιοι οι μύθοι που διέρρευσαν και ποιος είναι ο επικρατέστερος να λάβει το πολυπόθητο χρίσμα;

Tο παρασκήνιο
1. Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης η Τάμτα βρισκόταν στο στούντιο μαζί με τον αγαπημένο της Γρηγόρη Πετράκο, που «ευθύνεται» άλλωστε και για την εκπληκτική εμπορική επιτυχία του προσωπικού της άλμπουμ, και έκαναν τις τελευταίες διορθώσεις τόσο στη μελωδία όσο και στο ύφος του κομματιού, που έπρεπε να «κεντηθεί» για τα μέτρα της φωνής της γλυκιάς Τάμτα.

2. Επικοινωνήσαμε με την ΕΡΤ 10.00 το βράδυ της Δευτέρας και από επίσημα χείλη πήραμε την απάντηση: «Όλα είναι ακόμη στον αέρα. Ακόμη ούτε κι εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σίγουροι αν στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης οι υποψήφιοι θα είναι τρεις ή τέσσερις!».

3. Λίγες μόνο ώρες πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση οι C-real απέσυραν το ενδιαφέρον τους.

Μύθος ή πραγματικότητα;
Γιατί δεν συμμετείχαν τελικά οι δημοφιλέστατοι C-real στη διαδικασία επιλογής του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει;

Επειδή το πρωτοεμφανιζόμενο γκρουπ δεν άντεχε τη σύγκριση με τους αχτύπητους σε εμπορικότητα και δημοφιλία Τάμτα και Σαρμπέλ: Μύθος. Η αλήθεια είναι ότι είχαν εκφράσει από πολύ νωρίς την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Το γεγονός όμως ότι η ΕΡΤ καθυστέρησε να τους προτείνει να συμμετάσχουν στην επιλογή, μόλις μια εβδομάδα πριν, τους έκανε να θεωρήσουν ότι το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να φτιάξουν μια υπολογίσιμη μουσική συνταγή.

Τελικά ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έφυγε από μόνος του ή «τον έφυγαν»;

Ζήτησε να ερμηνεύσει το τραγούδι που θα συνέθετε ο Τζορτζ Μάικλ! Μύθος. H ΕΡΤ επιθυμούσε διακαώς μια οποιαδήποτε συμμετοχή του Μιχάλη στο διαγωνισμό της Eurovision. Τα χαρτιά της ανάθεσης, όπως μαθαίνουμε, ήταν έτοιμα από καιρό. Η ΕΡΤ «γλυκοκοίταζε» τον Μιχάλη από το Φεστιβάλ Τραγουδιού που τον επέλεξε ως το βασικό τραγουδιστή της βραδιάς του τελικού. Και εδώ όμως υπήρχε καθυστέρηση. Ο Μιχάλης είπε: «Αν δεν φτιάξω αυτό που ονειρεύομαι, δεν θα το κάνω καθόλου». Ήθελε ένα κομμάτι το οποίο στην αρχή να ξεκινούσε ως αργή μπαλάντα και από τη μέση και μετά να γίνεται ένα πολύ μπιτάτο «πάρτι». Δεν του βγήκε όμως.

Τρεις υποψήφιοι, οι εξής δύο:
Με γνώμονα το γεγονός ότι ο Σαρμπέλ δύσκολα θα προκριθεί, εφόσον τα τραγούδια που του έχουν φτάσει στα χέρια θυμίζουν πολύ Ρίκι Μάρτιν και Σάκη Ρουβά, το δίλημμα εστιάζεται για το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου όπου και θα γίνει η τελική επιλογή του ελληνικού τραγουδιού.

Crash test: Τάμτα VS Χρήστο Δάντη
Τάμτα: Πιθανότερο τραγούδι: «Ιm depending on you»

Τα υπέρ:

1. Η γεωργιανή καταγωγή της μπορεί να μας εξασφαλίσει ψήφους από χώρες που παραδοσιακά δεν μας ψήφιζαν. Φέτος στο Ελσίνκι μπαίνουν χώρες όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο (ξεχωριστές συμμετοχές), Τσεχία, Γεωργία, Αυστρία, Ουγγαρία που λόγω υπηκοότητας η Τάμτα τους «κλείνει» ναζιάρικα το μάτι.

2. Η εμφάνιση που θυμίζει πολύ περισσότερο ποπ είδωλο όπου και μπορούν να ταυτιστούν περισσότερο μαζί του το μεγαλύτερο κοινό που ψηφίζει στο διαγωνισμό.

3. Είναι γυναίκα, ωραία και, όπως λέει η γιουροβιζιονική παράδοση, οι γυναίκες κατακτούν πάντα πρώτες θέσεις.

Τα κατά:

1. Το... διαβατήριό της! Πολλοί είναι έτοιμοι να σηκώσουν μπαϊράκι που η Ελλάδα εκπροσωπείται από πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια που δεν έχει ελληνική υπηκοότητα. Η ΕΡΤ μάλιστα φοβόταν ότι, αν γινόταν ανάθεση στην Τάμτα, οι αντιδράσεις θα «τσαλάκωναν» ανεπανόρθωτα την ελληνική συμμετοχή.

2. Είναι τόσο άπειρη σε μεγάλες διοργανώσεις και χρειάζεται πολλές πρόβες για να σηκώσει... το βάρος μιας σκηνής που την παρακολουθούν δισεκατομμύρια μάτια παγκοσμίως.

3. Προέρχεται από ριάλιτι παιχνίδι και το κοινό της Γιουροβίζιον έχει δείξει επανειλημμένως την... «αλλεργία» του σε παιδιά - ταλέντα.

Χρήστος Δάντης
Πιθανότερο τραγούδι: είναι ανάμεσα σε μια μπαλάντα με αγγλικό στίχο στα πρότυπα αυτών που μας έχει συνηθίσει ο Χρήστος αλλά και μιας πολύ δυνατής σούστας τύπου «Number One». Για τους στίχους έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ναταλίας Γερμανού.

Τα υπέρ

1. Η αναμφισβήτητη εμπειρία του και η επιτυχία του με το «Number 1». Πολλοί θεωρούν ότι του χρωστούν πολλά και θα πρέπει να πριμοδοτηθεί φέτος στην εκπροσώπησή μας.

2. Τα προγνωστικά. Οτιδήποτε σήμερα κυκλοφορεί από διεθνή sites μέχρι δημοσκοπήσεις ιδιωτικών καναλιών για εσωτερική κατανάλωση είναι με το μέρος του.

3. Η τριαντάχρονη μουσική εμπειρία του και τα αλλεπάλληλα σουξέ που έχει γράψει.

Tα κατά

1. Δύσκολα μπορεί να στηρίξει το τραγούδι σκηνικά με χορογραφία που απαιτείται για να φανεί η παρουσία μας.

2. Από την αρχή της διαδικασίας δεν φάνηκε ποτέ κάθετος για την ανάθεση της εκπροσώπησης σ' εκείνον αποκλειστικά. Αυτό αφήνει ανοιχτό το παράθυρο μιας συνεργασίας του στο τραγουδιστικό σκέλος με μία γυναίκα και γιατί όχι με την «ανταγωνίστριά» του Τάμτα;