Ο χαμαιλέων της μόδας επιστρέφει

05.01.2007
Στα 41 της και μετά από πολλά χρόνια μακριά από τις πασαρέλες η Καναδή σταρ αποφασίζει να σηκωθεί από το κρεβάτι της και να επιστρέψει δυναμικά στο λαμπερό χώρο του μόντελινγκ.

Aπό τον Βασίλη Λούκα

Οταν αναφέρεται το όνομά της, θυμάμαι την απόλυτη δήλωσή της στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 90: «Δεν ξυπνάω για λιγότερα από 10.000 δολάρια την ημέρα». Kι όπως όλα δείχνουν, δίκιο είχε... Η Λίντα Εβανγκελίστα γεννήθηκε στις 10 Μαϊου 1965 στην Αγία Αικατερίνη στο Οντάριο και είναι αυτό που λέμε πραγματικό super model. Μεγάλωσε σε μια τυπική καθολική ιταλική εργατική οικογένεια και, όπως λέει, ήξερε τι θα κάνει στη ζωή της από τα 12 χρόνια της. Η μεγάλη έκρηξη στη ζωή της έγινε το 1988 όταν συμμετείχε στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Miss Teen Niagara, οπότε άνοιξε ο δρόμος για τη δόξα. Πήγε στη Νέα Υόρκη όπου υπέγραψε με τον οίκο Elite Model και στη συνέχεια αναχώρησε για το Παρίσι, για να προωθήσει περισσότερο την καριέρα της. Κατάφερε και έγινε μία από τις προσωπικότητες που άλλαξαν εντελώς την εικόνα της μόδας στα τέλη των 80s και στην αρχή των 90s, ενώ εμφανίστηκε δύο φορές σε βιντεοκλίπ του φίλου της Τζορτζ Μάικλ. Ξεχωριστές ήταν οι εμφανίσεις της και το 1992 στο ιστορικό μουσικό κλιπ «Too Funky», που ανέβασε θεαματικά την αξία της μετοχής της, αλλά και στο βιντεοκλίπ «Freedom 90», όπου πρωταγωνιστούσε με άλλα super models.

Το 1996 κέρδισε το βραβείο Fashion Awards Lifetime Achievement Award και το 2005 τιμήθηκε ως η απόλυτη στυλιστική εικόνα στον κόσμο στα βραβεία Womens World στη Γερμανία.

Σ αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι η Λίντα Εβανγκελίστα μαζί με την Κρίστι Τέρλιγκτον, την Κλόντια Σίφερ, τη Σίντι Κρόφορντ και τη Ναόμι Κάμπελ θεωρούνται τα πραγματικά super models του πλανήτη.

Μάλιστα, η Εβανγκελίστα είναι πολύ καλή φίλη με τις Ναόμι Κάμπελ και Κρίστι Τέρλιγκτον και οι τρεις τους ονομάστηκαν «The Trinity», θεωρούμενες «υπεύθυνες» για τη μανία που έπληξε το νεαρόκοσμο προς τη μόδα και το μόντελινγκ.

Η «αγριόγατα» της πασαρέλας
Χαρακτηριστική είναι η τάση της να αλλάζει κατά καιρούς look στο μαλλί της. Μάλιστα, στο τέλος των 80s, όταν υιοθέτησε ένα αγορίστικο look, έγινε σήμα κατατεθέν για πολλούς σχεδιαστές, στυλίστες αλλά και για τον απλό κόσμο. Ίσως γι αυτό της έχει μείνει και το παρατσούκλι «χαμαιλέων» τόσο για τις συχνές αλλαγές στα μαλλιά της όσο και για τον τρόπο που μπορεί και μεταμορφώνεται μπροστά στην κάμερα. Το φυσικό χρώμα της, πάντως, όπως η ίδια λέει είναι το καστανό.

Ο Καρλ Λάγκερφελντ είπε κάποτε ότι «δεν υπάρχει άλλο μοντέλο στον κόσμο που να είναι τόσο επαγγελματίας όσο αυτή» και συγκρίνοντας τα διάφορα top models δήλωσε ότι η Εβανγκελίστα υπήρξε «top of the tops».

Όλα για τη Λίντα
Υποστηρίζει με σθένος τον αγώνα κατά του AIDS και αγωνίζεται ενάντια στον καρκίνο του στήθους. Η γιαγιά της και ένας στενός οικογενειακός φίλος υπέφεραν από την ασθένεια και αυτό ήταν που την ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα.

Η Λίντα Εβανγκελίστα έχει το δικό της αστέρι στη λεωφόρο της δόξας του Καναδά που βρίσκεται στο Τορόντο και σχετικά με τη χαρακτηριστική ατάκα της «δεν ξυπνάω για λιγότερα από 10.000 δολάρια την ημέρα» έχει δηλώσει: «Νιώθω ότι αυτά τα λόγια θα μπορούσαν να μπουν στον τάφο μου».

Λάτρις των πούρων, ανάβει σπανίως πλέον τα αγαπημένα της πούρα Αβάνας. Πίνει ελάχιστα έως καθόλου αλκοόλ και δηλώνει εχθρός του τσιγάρου και του καπνού. Της αρέσει πολύ η μουσική και ξέρει να παίζει ακορντεόν.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες καμπάνιες επώνυμων οίκων με μακροχρόνια συμβόλαια με κορυφαίες εταιρείες και σχεδιάζει δυναμική επάνοδο στο χώρο λίγο καιρό μετά τη γέννηση του παιδιού της.

Παντρεύτηκε το 1987 το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Elite στο Παρίσι Τζέραλντ Μαρί και έμειναν μαζί μέχρι το 1993, αν και από το 1992 τα ραντεβού της με τον ηθοποιό Κάιλι ΜακΛάχλαν έδειξαν πως εκείνος ήταν το νέο πρόσωπο στη ζωή της.

Έμειναν μαζί μέχρι το 1998, οπότε γνώρισε το σταρ της εθνικής Γαλλίας Φαμπιάν Μπαρτέζ, ο οποίος μέχρι το 2000 ήταν το κεντρικό πρόσωπο στη ζωή της.

Τo 1999 η Λίντα έμεινε έγκυος, αλλά η τύχη τα έφερε έτσι και έχασε τον καρπό της σχέσης τους.

Στη συνέχεια ήρθε η Ιταλία στη ζωή της, με τον Ούγκο Μπρατσέτι Περέτι, με τον οποίο έμεινε μέχρι το 2004, και τον Πάολο Μπαρίλα, με τον οποίο σχετίστηκε την επόμενη χρονιά.

Σήμερα πάντως η όμορφη κυρία της μόδας είναι μητέρα, είναι ζευγάρι με έναν άγνωστο Αμερικανό αρχιτέκτονα, είναι λιγότερο ψώνιο και αφού επιτέλους έκανε το όνειρό της πραγματικότητα και απέκτησε ένα παιδί που τόσο επιθυμούσε, επιστρέφει δριμύτερη στο προσκήνιο.