Ο απολογισμός της χρονιάς TV

29.12.2006
Το πρώτο μισό της φετινής τηλεοπτικής σεζόν πέρασε αφήνοντας πίσω του για άλλους χαμόγελα και για άλλους έντονο προβληματισμό. Τους κερδισμένους στο τηλεοπτικό τοπίο αστέρες λίγο-πολύ τους ξέρουμε όλοι. Είναι εκείνοι που μονοπωλούν τα νούμερα της AGB και φιγουράρουν πάντα στην κορυφή των τηλεθεάσεων. Για ποιους όμως η χρονιά κλείνει με όχι και τόσο καλούς οιωνούς για την επομένη; Ποιοι έχουν χάσει τη δύναμή τους και μαζί μ αυτή τον ύπνο τους;Το πρώτο μισό της φετινής τηλεοπτικής σεζόν πέρασε αφήνοντας πίσω του για άλλους χαμόγελα και για άλλους έντονο προβληματισμό.

Από τη Βίκυ Γκουγκουστάμου

Σημαντική πτώση των ποσοστών του είδε από την αρχή της σεζόν ο Θέμος Αναστασιάδης. Τα πάλαι ποτέ 35άρια του «Όλα» έδωσαν τη θέση τους σε ποσοστά που κυμαίνονται στο 25%. Όχι ότι και αυτά δεν είναι ικανοποιητικά, αλλά ουδεμία σχέση έχει η φετινή ανταπόκριση του κοινού σε σχέση με άλλες χρονιές.

Από πέρυσι περιμέναμε να μάθουμε «Πώς τον λεν τον ποταμό» στη ΝΕΤ με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου τελικά φέτος δόθηκε η απάντηση. Το τηλεπαιχνίδι της γνωστής ηθοποιού όμως δεν έχει συγκινήσει καθόλου το κοινό και τα χαμηλά ποσοστά το μαρτυρούν περίτρανα.

Η επιστροφή της στην οθόνη και μάλιστα στον Alpha συζητήθηκε όσο καμιάς άλλης το περασμένο καλοκαίρι. Δυστυχώς οι κακές γλώσσες, που προέβλεπαν ότι η εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά «3 ευχές» δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο σκληρό τρόπο, αφού η εκπομπή κόπηκε στο τρίτο επεισόδιο. Τώρα ξαναδοκιμάζει τις δυνάμεις της με τη «Ζωή σαν όνειρο», τα αποτελέσματα της οποίας θα δείξουν και την παραμονή της.

Συζητήθηκε όσο καμία και όλοι μιλούσαν για ένα νέο αστέρι που γεννιέται στην τηλεόραση, ενώ οι προτάσεις σύμφωνα με φήμες έπεφταν βροχή. Τελικά η παρουσία της Τζούλιας Αλεξανδράτου στην οθόνη αποδείχθηκε «άνθρακας», καθώς η μουσική της εκπομπή στον ΑNT1 «Music bee» με 8% που συγκέντρωνε όχι μόνο επιτυχία δεν είχε, αλλά κόπηκε νωρίς.

Ανέλαβε μια εκπομπή που κάνει θραύση στο εξωτερικό, αλλά στα ελληνικά δεδομένα το «Αν» της Έλενας Κατρίτση δεν είχε καμία τύχη. Ακόμη και οι πιο έξυπνες ατάκες των καλεσμένων έπεσαν στο βρόντο και η εκπομπή ολοκλήρωσε πρόωρα τον κύκλο της.

Θέλησε να κάνει μια αλλαγή στη ζωή του και την καριέρα του και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην τηλεόραση. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποφάσισε να κάνει ένα «Αντί σταρ νιουζ» και να μας δείξει την εύθυμη πλευρά του χαρακτήρα του, όπως ο ίδιος μας είχε πει στην αρχή. Ποιος ανακάλυψε το χιούμορ του; Μόνο το 7% του τηλεμεριδίου που λαμβάνει η εκπομπή.

Είχε ένα όνειρο: να κάνει μια εκπομπή ψυχολογικού περιεχομένου. Τελικά η Ράνια Θρασκιά τα κατάφερε με τη μεταγραφή της στο Alter αφήνοντας τη σιγουριά του «Όμορφου κόσμου». Δυστυχώς όμως η εκπομπή της, όσο και να «κοιτάει μπροστά», έχει μείνει πολύ πίσω σε νούμερα, αφού είναι ελάχιστες οι μέρες που κάνει πάνω από 10%.

Οι παλιές καλές εποχές που οι δουλειές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη μονοπωλούσαν τα νούμερα τηλεθέασης έχουν περάσει. Το «Δυο μέρες μόνο» παρά το ανανεωμένο καστ φέτος μόνο επιτυχία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και όσο και να ελπίζανε σε ανάκαμψη της τηλεθέασης μετά την αλλαγή ημέρας μετάδοσης της σειράς, ποσοστά όπως το 13% δεν δίνουν το πράσινο φως για τη νέα χρονιά.

Ο δημιουργός των μεγάλων επιτυχιών Μανούσος Μανουσάκης δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα φέτος με τη σειρά του «Για την Άννα». Αντί για 40άρια, όπως κάνανε τα παλαιότερα σίριαλ που έφεραν την υπογραφή του, ο φετινός απαγορευμένος έρωτας του Θανάση Ευθυμιάδη και της Άννας Δημητρίεβιτς μόλις και μετά βίας σημειώνει 18%.

Ανάλογη περίπτωση είναι και το «Καθρέφτη καθρεφτάκι μου» της Κάκιας Ιγερινού. Αν και το όνομα της σεναριογράφου αποτελεί εγγύηση για επιτυχία, ωστόσο η νέα σειρά δεν ξεπερνά το 12%. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η φετινή δουλειά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου «Ιωάννα της καρδιάς» με ποσοστά που κυμαίνονται από 14% έως 18%.