Άφησε πίσω του ανοιχτές πληγές

23.07.2010
Τι να πεις σε αυτή τη μάνα που πάλεψε σκληρά - πατέρας και μάνα μαζί - και σε μια στιγμή κάποια αρρωστημένα μυαλά «γάζωσαν» μαζί με το γιο της, Σωκράτη Γκιόλια, όλη της τη ζωή; Πώς να παρηγορήσεις τη γυναίκα του που σε κλάσματα δευτερολέπτου πάγωσε από το θάνατο που έσπειραν δολοφόνοι στο σπιτικό της; Σιωπή...

Τι να πεις σε αυτή τη μάνα που πάλεψε σκληρά - πατέρας και μάνα μαζί - και σε μια στιγμή κάποια αρρωστημένα μυαλά «γάζωσαν» μαζί με το γιο της, Σωκράτη Γκιόλια, όλη της τη ζωή; Πώς να παρηγορήσεις τη γυναίκα του που σε κλάσματα δευτερολέπτου πάγωσε από το θάνατο που έσπειραν δολοφόνοι στο σπιτικό της; Σιωπή...

Η σπαρακτική κραυγή της ακούστηκε σ’ όλη τη γειτονιά. Αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια η σύζυγός του. Κρεμασμένη στο μπαλκόνι, τα δευτερόλεπτα που οι σφαίρες γάζωναν το κορμί του άντρα της ήταν μαχαιριές στη δική της ζωή. Ούρλιαζε προσπαθώντας να κάνει κάτι. Τώρα πλέον το μόνο που έχει απομείνει στην οικογένεια είναι η πίστη στο Θεό. Σ’ αυτόν ελπίζουν να απαλύνει τη μεγάλη πληγή τους.

Ο πεθερός του Σωκράτη, που είναι ιερέας, προσεύχεται και παρακαλά το Θεό να δώσει δύναμη στην κόρη του να ξεπεράσει το σοκ. Να καταφέρει να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί που δεν θα γνωρίσει τον πατέρα του και να κοιτάξει στα μάτια το πρώτο τους παιδί που στα δύο του χρόνια έμεινε ορφανό.

Η ζωή του 37χρονου Σωκράτη Γκιόλια μοιάζει με σενάριο παλιάς κινηματογραφικής ταινίας με τον φτωχό ήρωα που παίρνει στα χέρια τη ζωή του. Δυστυχώς, όμως, στην περίπτωση αυτή είχε πολύ τραγικό και άδικο τέλος. Δεν γεννήθηκε σε πλουσιόσπιτο, ούτε τον είδαμε να πρωταγωνιστεί στη δημοσιογραφική σοουμπίζ. Εκείνος έπρεπε να σηκωθεί χαράματα να βοηθήσει τη χήρα μάνα του που δούλευε σε λαϊκές αγορές για να μπορέσει να ζήσει τον ίδιο και τα άλλα τρία αδέλφια του. Κι όμως μέσα εκεί, στο μόχθο των απλών ανθρώπων, κατάφερε να πλάσει τα όνειρά του και μαζί με τον αδελφό του, Περικλή, να στραφούν στον αθλητισμό. Δρομέας στο στίβο και στη ζωή, είχε βάλει στόχο τις πρωτιές και τα κατάφερε. Μέχρι που άνοιξε η πόρτα της δημοσιογραφίας. Βαθιά θρησκευόμενος, δεν έχασε ούτε για μια στιγμή την πίστη του, και μέχρι τελευταία έμεινε πιστός σε ό,τι λάτρευε. Τη δουλειά του και την οικογένειά του. Όλοι μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για τον Σωκράτη. «Μιλούσε σε όλους στον πληθυντικό, δεν έβριζε, δεν έπινε, δεν κάπνιζε, δεν έκανε δημόσιες σχέσεις, δεν είχε κομματικές εξαρτήσεις. Μόνο πάθος για τη δημοσιογραφία, για την αλήθεια» λένε όσοι τον ήξεραν.

Η τελευταία πράξη του δράματος
Δύναμη από το παιδί τους που μεγαλώνει στα σπλάχνα της πήρε η Αδαμαντία Γκιόλια και βρήκε το κουράγιο να αποχαιρετήσει για τελευταία φορά τον άντρα της. Ήταν όλοι εκεί. Τραγικές φιγούρες η μάνα, που έμοιαζε χαμένη σαν να μην πίστευε αυτό που συνέβαινε, τα αδέλφια του και ο ιερέας πεθερός του αδικοχαμένου δημοσιογράφου πατέρας Ευθύμιος, που κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να τελέσει την εξόδιο ακολουθία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Φίλοι, άνθρωποι που αγάπησαν το μάχιμο δημοσιογράφο, ήταν όλοι εκεί. Ανάμεσά τους οι: Κώστας Κεντέρης, που τον είχε παντρέψει στην ίδια εκκλησία όπου πριν λίγο καιρό είχαν βαφτίσει και τον 2χρονο γιο τους Ευθύμη, η Κατερίνα Θάνου, Βούλα Πατουλίδου, Φανή Χαλκιά, Δημήτρης Κοντομηνάς, Θέμος Αναστασιάδης, Γιάννης Μαρακάκης, Ρούλα Κορομηλά, Γρηγόρης Αρναούτογλου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος με μέλη του Δ.Σ., ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος και πολλοί άλλοι. Όλοι με μάτια δακρυσμένα και οι φίλοι του αθλητές φορώντας μπλουζάκια με τη φωτογραφία του και τη φράση «Δολοφονία Ελεύθερης Έκφρασης ? Θα φωνάΖΩ» έμοιαζαν με χορό αρχαίας τραγωδίας. Η μάνα δεν άντεξε: «Τι σου έκαναν, παλικάρι μου» φώναξε και ράγισαν και οι πέτρες λίγο πριν καταρρεύσει πάνω στον τάφο του γιου της. Δίπλα της βουβή έστεκε η γυναίκα του Αδαμαντία.

Τα στεφάνια πολλά ? ανάμεσά τους κι αυτά του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και της Αγγελικής Νικολούλη. Τελευταία πράξη του δράματος: Η γυναίκα του πλησίασε και χαιρέτησε τον άνθρωπό της αφήνοντας ένα λουλούδι πάνω στον τάφο. Κοίταξε στον ουρανό σαν να ζητούσε από το Θεό δύναμη να αντέξει και χάθηκε και πάλι στις σκέψεις της.