Όταν τα ζώα γίνονται super stars

27.05.2009
Έχουν γίνει talk of the town. Eίναι τα ζώα που έχουν κατακτήσει κατα καιρούς την τηλεόραση και... κλέβουν την παράσταση ως guest stars, «διεκδικώντας» μέρος της δόξας από τα αφεντικά τους.

Από τη ΧΡΥΣΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Έχουν γίνει talk of the town. Eίναι τα ζώα που έχουν κατακτήσει κατα καιρούς την τηλεόραση και... κλέβουν την παράσταση ως guest stars, «διεκδικώντας» μέρος της δόξας από τα αφεντικά τους. Έξυπνα σκυλιά, γκαφατζήδες πίθηκοι, κομψοί βάτραχοι, ερωτιάρες γουρουνίτσες, όμορφα κουνελάκια, περήφανα άλογα μέχρι αγελάδες και εξωτικά ιγκουάνα έγιναν σήμα-κατατεθέν και κέρδισαν τη δημοσιότητα αλλά και την αγάπη μας.

Πρωταγωνιστές σε σίριαλ
Κατά καιρούς πολλές σειρές στηρίχτηκαν σε τετράποδους ήρωες και έγραψαν ιστορία. Αγαπημένα μυθιστορήματα και κινηματογραφικές ταινίες που έχουν για πρωταγωνιστές τετράποδα μεταφέρθηκαν από τη μεγάλη στη μικρή οθόνη και έγιναν best of σειρές για πολλά χρόνια, ενώ ακόμη και σήμερα τις βλέπουμε με ευχαρίστηση.

Λάσι, το σκυλί-σωτήρας: Πρώτη και καλύτερη η πιο διάσημη σκυλίτσα του κόσμου, η Λάσι, που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές. Το πανέξυπνο κόλεϊ ξεπήδησε από τις σελίδες του βιβλίου «Λάσι, γύρνα σπίτι» του συγγραφέα Έρικ Νάιτ και το πρώτο επεισόδιο της γυρίστηκε στην Αμερικη τη δεκαετία του’40. Έγινε η αγαπημένη φίλη μικρών και μεγάλων για πολλές δεκαετίες και μέχρι σήμερα μας κρατάει συντροφιά στις τηλεοπτικές οθόνες, όπως οι μεγάλες ντίβες, που αρνούνται να γεράσουν. Πάντα όμορφη, παιχνιδιάρα, έξυπνη και έτοιμη να θυσιαστεί για το αφεντικό της.

Ο «αστυνόμος» Ρεξ: Και αν η Λάσι είναι το σκυλί-σωτήρας, έχουμε στις μέρες μας και τον Ρεξ, τον αστυνομικό σκύλο που λύνει μυστήρια και βοηθάει το αφεντικό του να στείλει φυλακή τους κακούς. Η αδυναμία του είναι τα χάμπουργκερ και πάντα έπειτα από κάθε δύσκολη αποστολή και εξιχνίαση ενός εγκλήματος το αφεντικό του τον ανταμείβει με ένα ζεστό χάμπουργκερ. Αν δεν το κάνει, ο Ρεξ ξέρει πως θα το πάρει από τον καλοφαγά συνεργάτη αστυνομικό του αφεντικού του με ένα μοναδικό και έξυπνο τρόπο.

Μαύρη καλλονή:
Η «Μαύρη καλλονή», το περήφανο άλογο, για μεγάλη περίοδο μονοπώλησε τις καρδιές μας στην τηλεόραση. Η σειρά βασίστηκε στο βιβλίο της Άννας Σιούελ, που γράφτηκε το 1877. Έγινε η αγαπημένη σειρά χιλιάδων παιδιών ?και ενηλίκων? σε όλο τον κόσμο, που δεν έχαναν επεισόδιο, καθώς το πανέμορφο άλογο περνούσε διάφορες περιπέτειες, αλλά πάντα επέστρεφε νικήτρια στο αφεντικό της, το μικρό Άλεκ.

Τελευταία άλλο ένα ζώο και μάλιστα από τη μακρινή Αφρική έχει γίνει ο αγαπημένος μας ήρωας σε τηλεοπτική σειρά του ΣΚΑΪ. Είναι ο Τσάρλι, ο σκανταλιάρης χιμπατζής, που κάνει άνω κάτω τη ζωή της οικογένειας του κτηνίατρου Μάρτιν, αλλά είναι αξιαγάπητος. Καταφέρνει να πιάνει τους κακούς κι έτσι πάντα του συγχωρούν τις σκανταλιές του.

Muppet Show
Έγινε σύμβολο ολόκληρης εποχής. Από το 1976 μέχρι το 1981 το «Μuppet Show» καθιέρωσε αρχικά στην Αμερική και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο τα πρώτα ζώα-μαριονέτες στην τηλεόραση. Ο ντελικάτος παρουσιαστής βάτραχος Κέρμιτ και η ερωτιάρα ντίβα γουρουνίτσα Μις Πίγκυ μαζί με τον ντράμερ Άνιμαλ έγιναν τηλεοπτικοί αστέρες και αγαπήθηκαν από το κοινό. Είχαν τη σάτιρα στο αίμα τους και το μόνο που έκαναν ήταν να παρωδούν αγαπημένες τους τηλεοπτικές σειρές όπου πρωταγωνιστούσαν άνθρωποι. Από το πλατό των super stars Μuppets πέρασαν τότε όλοι οι εκπρόσωποι της σόουμπιζ και τραγούδησαν μαζί τους από την Τουίγκι και τον Σιλβέστερ Σταλόνε μέχρι τον Τζόνι Κας και τον Άλις Κούπερ.

Και στα ελληνικά: Aργότερα, στη δεκαετία του ’90, η οικογένεια Σοφιανού έφερε στη μικρή οθόνη το ελληνικό «Muppet Show», τη θρυλική πλέον «Ψαροκωστούλα, αγάπη μου». Όλα τα είδη των ζώων εμφανίστηκαν στους δέκτες μας σατιρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα με μοναδικό τρόπο. Όλη η πολιτική σκηνή του τόπου μεταμορφώθηκε σε έναν απέραντο ζωολογικό κήπο, όπου κάθε πολιτικός της εποχής έγινε και ένα αγαπημένο ζωάκι με τη σάτιρα να έχει τον πρώτο λόγο.

Αχώριστοι  φίλοι
Ένας άλλος διάσημος σκύλος των πλατό είναι ο Άραμις, το φοβερό γκριφόν του Παναγιώτη Μπουγιούρη, που μπορεί να μην έχει παίξει στα «Μυστικά της Εδέμ», αλλά το αφεντικό του του έχει τόση αδυναμία, που τον παίρνει μαζί του στα γυρίσματα και όλοι τον παραχαϊδεύουν στο πλατό.

Πραγματική σταρ είναι και η Φιόνα ?στην πραγματικότητα λέγεται Τάνκο?, που παίζει στη σειρά «Λόλα» και είναι το αγαπημένο τετράποδο της πρωταγωνίστριας Άντας Λιβιτσάνου. Το σκυλάκι ανήκει σε φιλικό της πρόσωπο, αλλά εκείνη το έχει αγαπήσει τόσο πολύ, που το νιώθει σαν να είναι δικό της. Είναι δε τόσο φιλόζωη, που κάνει εκστρατεία διάσωσης για τα αδέσποτα της γειτονιάς της.

Άλλη μία ηθοποιός, η Μαρία Ναυπλιώτου, δεν αποχωρίζεται τη σκυλίτσα της, την Κάθυ. Την αγαπάει τόσο πολύ, που παίζει μαζί της στο θεατρικό έργο «Τιτανικός».

Σταρ στα πλατό και στο θέατρο
Είναι γεγονός ότι τα τετράποδα ανεβάζουν τις τηλεθεάσεις και πολλά από αυτά έχουν γίνει super stars άμα τη εμφανίσει τους, καθώς το κοινό τα αγάπησε πολύ.

Η μικρή μας αγελάδα...: Θυμάστε την Κλάρα, την αγελάδα του Γρηγόρη Αρναούτογλου στο «Πολύ την Κυριακή»; Οι ρεπόρτερ άλλων καναλιών έψαχναν τότε να ανακαλύψουν το στάβλο όπου τη φιλοξενούσαν και η γέννηση του μικρού της έγινε talk of the town για πολλές μέρες.

Ο δικός μας Μήτσος: Το κατοικίδιο του Λάζαρου (Άρης Σερβετάλης) έγινε super star στο «Είσαι το ταίρι μου» και ξαφνικά όλοι άρχισαν να θέλουν να φιλοξενήσουν ιγκουάνα στα σπίτια τους.

Η Στέλλα Μπεζαντάκου, πάλι, τόλμησε να ιππεύσει άλογο on camera, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησαν και γνωστές μοντέλες για την εκπομπή «Showbiz News». Τώρα, αν τα κατάφεραν, αυτό είναι μια άλλη, πονεμένη ιστορία.

Ο Σωτήρης, ο Μίκυ και οι άλλοι: Πριν από λίγο καιρό ο Σωτήρης, το σκυλί του Φώτη Σεργουλόπουλου, ήταν ο απόλυτος super star του πλατό. Του τη βγήκε, όμως, στη στροφή ο σέξι Μίκυ της Ναταλίας Γερμανού, που είναι «Μες στην καλή χαρά» και το δείχνει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Αν και είναι super small size, καταφέρνει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον με τις ερωτικές του σκανδαλιές και τα κοκκαλάκια και τα ρουχαλάκια που του φοράει κατά καιρούς η Ναταλία Γερμανού.

Δεν είναι όμως ο μόνος σταρ. Ο άλλος σκύλος, ο Κολούμπο, του Βασίλειου Κωστέτσου έχει... κλέψει καρδιές. Μπορεί να πέρασε μια ψιλοκατάθλιψη, έχοντας όμως για «μπαμπά» τον Βασίλειο, που τον αγαπάει και τον προστατεύει, τα ξεπέρασε όλα. Είναι κι αυτός super star και το αφεντικό του τον έχει μη βρέξει και μη στάξει.

Το ίδιο έχει και ο Ανδρέας Ευαγγελόπουλος, τη σκυλίτσα του, ράτσας τσιουάουα, που υποστηρίζει ότι του τη χάρισε η Πάρις Χίλτον, η οποία επίσης έχει τρέλα με τη δική της σκυλίτσα. Μάλιστα, την ντύνει ασορτί με τα δικά της ρούχα και πάνε «σετ».

Όμως, η πιο παλιά ντίβα σκυλίτσα είναι η Τερέζ στο σίριαλ «Οι Μεν και οι Δεν» και μάλιστα το όνομά της γραφόταν και στους τίτλους της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. Το σκυλάκι της Άννας Κουρή, της τηλεοπτικής Βάνας Δάγκα, για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε γίνει το αγαπημένο pet των σαλονιών.

Ακόμη και κουνέλια!
Όμως, το πιο «in» χαριτωμένο ζωάκι που ακολουθεί σχεδόν πάντα την αφεντικίνα του στις εξόδους της είναι η Μπιούτι, το κουνελάκι της Ζέτας Θεοδωροπούλου. Δεν είναι όμως το μόνο σταρ κουνέλι. Έχει προηγηθεί η Ιφιγένεια, στο σίριαλ «Άκρως οικογενειακόν», με τον Γιάννη Μπέζο και τη Ναταλία Τσαλίκη να μην ξέρουν τι να κάνουν με το άτακτο κατοικίδιο της μικρής τους κόρης, που αναστάτωνε όλο το σπίτι και είχε γίνει η μασκότ της τηλεοπτικής σειράς.