Νικητής χωρίς μάχη ο Γούντι Άλεν

19.05.2009
Χωρίς να φτάσει στο δικαστήριο ο αμερικάνος σκηνοθέτης κατάφερε τελικά να κερδίσει την εταιρεία ενδυμάτων, που χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του σε γιγαντοαφίσες και στο ίντερνετ για διαφημιστικούς λόγους.

Χωρίς να φτάσει στο δικαστήριο ο αμερικάνος σκηνοθέτης κατάφερε τελικά να κερδίσει την εταιρεία ενδυμάτων, που χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του σε γιγαντοαφίσες και στο ίντερνετ για διαφημιστικούς λόγους.

Οι αντίδικοι κατέληξαν σε εξωδικαστική συμφωνία χτες, λίγο πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία. Για να κλείσει οριστικά η διαμάχη που άρχισε πριν ένα χρόνο, η American Apparel Inc θα καταβάλει αποζημίωση 5 εκατ. δολαρίων στον Γούντι Άλεν (Woody Allen).

"Πέντε εκατομμύρια δολάρια είναι αρκετά για να αποθαρρύνουν την American Apparel ή οποιονδήποτε άλλον από το να αποπειραθεί ξανά κάτι τέτοιο", σχολίασε ο Άλεν έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο 73χρονος σκηνοθέτης, που δεν συνηθίζει να πουλάει την εικόνα του για εμπορικούς σκοπούς στις ΗΠΑ, είχε μάθει από τους δικηγόρους του ότι η αντίδικος εταιρεία είχε σκοπό να τον εκφοβίσει δημιουργώντας αρνητική δημοσιότητα για τον ίδιο για να τον κάνει να παραιτηθεί από την υπόθεση.

Όμως ο ιδρυτής της American Apparel, Ντοβ Τσάρνι (Dov Charney) υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες διαφημίσεις υπόκεινται στις διατάξεις περί ελευθερίας του λόγου και σκόπευαν στην σάτιρα κι όχι στο εμπορικό κέρδος. "Οι γιγαντοαφίσες σχεδιάστηκαν για να εμπνεύσουν τον διάλογο. Με κανένα τρόπο δεν σκόπευαν να πουλήσουν ρούχα", δήλωσε στην ιστοσελίδα του, ενώ αργότερα είπε στους δημοσιογράφους: "Δεν λυπάμαι που εκφράστηκα ελεύθερα. Κανένας δεν θέλει να μπλεχτεί σε διαμάχες τέτοιου είδους. Τρέφω πάντα σεβασμό για τον κύριο Άλεν και πάντα θα το λέω".

Ο Άλεν είχε μηνύσει την American Apparel για αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων, πριν από ένα χρόνο, επειδή χρησιμοποίησε μια εικόνα του από την ταινία του "Νευρικός Εραστής" (Annie Hall), που τον δείχνει ντυμένο ραβίνο, χωρίς την έγκρισή του, με αποτέλεσμα να βλάψει την δημόσια εικόνα του.

Η συγκεκριμένη εταιρία, που είναι μια από τις μεγαλύτερες στον χώρο του ενδύματος στην Αμερική, έχει παράδοση στις προκλητικές διαφημίσεις, που συχνά δείχνουν ημίγυμνα νεαρά άτομα σε πόζες με σεξουαλικά υπονοούμενα, ενώ ο ιδρυτής της εταιρίας, Τσάνι, έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει μηνύσεις για σεξουαλική παρενόχληση από πολλές πρώην υπαλλήλους του.

Η ιδέα για τις διαφημίσεις με την εικόνα του Άλεν από τον "Νευρικό Εραστή", ήρθε στον 40χρονο Τσάνι το 2007, ενώ παρακολουθούσε την ταινία. Όντας ο ίδιος πιεσμένος από τις μηνύσεις για σεξουαλική παρενόχληση, ένιωσε να ταυτίζεται με τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του Άλεν, ο οποίος επίσης απεικονίζονταν με αρνητικό τρόπο όπως και ο πραγματικός Άλεν, που υπήρξε κατηγορούμενος για σεξουαλικά σκάνδαλα.

Η υπόθεση έγινε ακόμη πιο προσωπική όταν στη λίστα των μαρτύρων προστέθηκαν τα ονόματα της πρώην συντρόφου του Άλεν, Μία Φάροου (Mia Farro) και της γυναίκας του Σουν-Γι Πρεβέν (Soon-Yi Previn). Ο Άλεν είχε βρεθεί στο επίκεντρο ενός σεξουαλικού σκανδάλου το 1992, όταν η Φάροου ανακάλυψε ότι την απατούσε με την 22χρονη υιοθετημένη κόρη της, Σουν-Γι, την οποία ο σκηνοθέτης παντρεύτηκε πέντε χρόνια αργότερα.

"Οι απειλές και οι διαρροές στον τύπο από την American Apparel, που είχαν σκοπό να με εκφοβίσουν, δεν δούλεψαν και το σχέδιο να κληθούν ως μάρτυρες διάφοροι άνθρωποι που δεν είχαν καμιά σχέση με την υπόθεση, ανατράπηκε", δήλωσε ο Άλεν στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το δικαστήριο, συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσε να κερδίσει ακόμα περισσότερα χρήματα αν είχε προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης, "αλλά δεν κερδίζω τη ζωή μου μ' αυτό τον τρόπο". Κι όταν τον ρώτησαν τι θα έκανε με τα 5 εκατομμύρια που πήρε, εκείνος απάντησε φεύγοντας: "Ρωτήστε τη γυναίκα μου".