Οποιος ψάχνει... βρίσκει

24.06.2010
Η Νέλλη Παρασκευοπούλου φέρνει την Αθήνα πάνω κάτω και ανακαλύπτει cozy μαγαζιά, υπέροχες γωνιές δημιουργικότητας που κρύβουν ευκαιρίες για φθηνές αγορές.
Η Νέλλη Παρασκευοπούλου φέρνει την Αθήνα πάνω κάτω και ανακαλύπτει cozy μαγαζιά, υπέροχες γωνιές δημιουργικότητας που κρύβουν ευκαιρίες για φθηνές αγορές. Ιδιαίτερα αντικείμενα, εικαστικές δημιουργίες, ξεχωριστά είδη για προσωπική χρήση ή διακόσμηση προκαλούν το ενδιαφέρον σας κάθε βδομάδα.

Απέριττη τέχνη

Ο Γιάννης Σουβατζόγλου είναι ένας καλλιτέχνης με ευρεία έμπνευση, που μας προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τη γοητεία της λιτότητας. Τα γλυπτά του, από μικρά επιτραπέζια διακοσμητικά μέχρι μεγαλοπρεπή αγάλματα ύψους 2 μ., εκφράζουν ένα ανήσυχο πνεύμα και εμπνέονται από την κυκλαδική τέχνη. Απέριττες γραμμές, αφαιρετικό πνεύμα και minimal στοιχεία είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν τις δημιουργίες του. Εδώ και 30 χρόνια εξελίσσει την τεχνοτροπία του και εξερευνά τα όρια του υλικού. Μπρούντζος, χαλκός, αλουμίνιο, γυαλί συνδυάζονται για να σχηματίσουν μορφές από τη μυθολογία, πεταλούδες, αγγέλους/νεράιδες, αιθέριες, δυνατές υπάρξεις που απογειώνονται και απογειώνουν. Μπορείτε να δείτε τη δουλειά του στη Βουλής 44, στην Πλάκα (www.yannisouvatzoglou.gr).

Με τη σφραγίδα της παράδοσης

Γούρια, μπομπονιέρες, κοσμήματα, αλλά και διακοσμητικά από φυσητό γυαλί σε λαμπερές αποχρώσεις του τιρκουάζ και του κεχριμπαριού στη «Γαία». Όλα τα αντικείμενα είναι χειροποίητα από Έλληνες δημιουργούς, με τη σφραγίδα της παράδοσης και τα διαχρονικά σύμβολα, όπως το φύλλο ελιάς, τα μάτια κ.ά.. Για καλή τύχη στο σπίτι, συνθέσεις με τυχερά ρόδια, πέταλα, κλειδιά σε φίλντισι, κεραμικό, ασήμι. Κουτάκια ή υφασμάτινα σακουλάκια για τα κουφέτα, επιτραπέζια κομπολόγια από κεχριμπάρι ή γυαλί, μουσειακά αντίγραφα και είδη γραφείου για δώρα με προσωπικότητα. Το καλοκαίρι θα φορεθούν πολύ τα βραχιολάκια από δέρμα με μικρές πολύχρωμες χάντρες και ματάκια. Ξεχωριστά τα κεραμικά της Μαρίας Λαλαούνη, τα στεφάνια ελιάς της Χριστίνας Πανταζίδου και οι δημιουργίες από φυσητό γυαλί με την υπογραφή Δουκάκης (Βουλής 31-33, Σύνταγμα).

Αντίδοτο στην κρίση

Ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για όσους έχουν ανακαλύψει την έξυπνη και μοδάτη λύση του second hand βρίσκεται στην οδό Φρύνης 35, στο Παγκράτι. Εκεί θα βρείτε από επώνυμα καινούργια και second hand γυναικεία, νεανικά και ανδρικά ρούχα μέχρι τσάντες και ζώνες, κυριολεκτικά με το κιλό! Το ψάξιμο έχει τη δική του γοητεία και απαιτεί χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί μπορείτε να ανακαλύψετε πραγματικούς θησαυρούς. Τα εμπορεύματα ανανεώνονται καθημερινά και καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις, από μακό μπλουζάκια μέχρι βραδινές τουαλέτες. Όσο για τις τιμές... με 18 ευρώ το κιλό σίγουρα ταιριάζουν σε όλα τα βαλάντια.

Χειμαρρώδης έμπνευση

Η Μαργαρίτα Φουρούλη είναι μια πολυτάλαντη δημιουργός με χειμαρρώδη έμπνευση και φαντασία. Στο χώρο της, στην οδό Κρησίλα 5, στο Παγκράτι, θα βρείτε λίγο απ’ όλα: γκραβούρες ζωγραφισμένες με πενάκι σε πέτρες, πρωτότυπα κολιέ σε δικά της σχέδια, ρούχα επίσης ζωγραφισμένα στο χέρι με λουλούδια και παραστάσεις από τη φύση, όλα με ευρηματικότητα και πολύ κέφι. Ακόμα, έξυπνες ιδέες για το σπίτι, όπως μαξιλάρια, φιλντισένια διακοσμητικά, επιλεγμένα μπιμπελό και κορνίζες, χειροποίητα ρολόγια τοίχου και μεγάλη ποικιλία από κομπολόγια σε διάφορα υλικά. Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, σίγουρα θα... κολλήσετε με την όμορφη σειρά του Jim Share, με φιγούρες όπως η Χιονάτη, οι νάνοι, αλλά και οι άγγελοι σε γήινα χρώματα.

Η τέχνη του σύρματος

Η Έλσα Μουζάκη δημιούργησε τη δική της τεχνική με ασημένιο σύρμα φτιάχνοντας χειροποίητα κοσμήματα με ημιπολύτιμες πέτρες. Μετά το πρώτο κατάστημα στην Αγία Παρασκευή ακολούθησε ο κομψός χώρος στην Περικλέους 7, στο Σύνταγμα. Οι πρόσφατες, ιδιαίτερα ελκυστικές δημιουργίες της έχουν κεντρικό θέμα τη δαντέλα και βασίζονται σε λεπτομέρειες από έργα τέχνης, τα οποία μεταμορφώνει σε μικρά κομψοτεχνήματα. Όπως οι επίχρυσοι δαντελωτοί κρίκοι, το βραχιόλι από ασήμι με μαύρη οξείδωση, αξεσουάρ που πρωταγωνιστούν σε οποιαδήποτε εμφάνιση. Θα βρείτε ακόμα μια χαρούμενη σειρά από παιχνιδιάρικα κοσμήματα, με νεράιδες και άλλες φιγούρες από παραμύθια, καθένα ένας μικρός πίνακας ζωγραφικής. Το μενταγιόν για το φετινό καλοκαίρι σε σχήμα κύβου κρύβει μια ιδιαίτερη γοητεία (www.elsa.gr).

Αν αναζητάτε κάτι καινούργιο...

Το «Serendipity» (Αρχιμήδους 6, Παγκράτι) παραμένει ένα ενδιαφέρον σημείο αναφοράς στην περιοχή για όσες αναζητούν κάτι καινούργιο. Αυτή την εποχή θα βρείτε όμορφες προτάσεις σε ρούχα, με λίγα και επιλεγμένα κομμάτια, όπως η neoromantic σειρά της Erigony, ραμμένα ένα ένα στο χέρι από αέρινα υφάσματα σε απαλές αποχρώσεις. Χειροποίητα κοσμήματα με ορυκτές πέτρες, αλλά και υφασμάτινα λουλούδια, εντυπωσιακά theatrical κολιέ της Έφης Ξανθάκη και εμπνευσμένες από τον πολιτισμό των Ίνκας δημιουργίες της Μίκας Γριβάκη. Απαραίτητο καλοκαιρινό αξεσουάρ ένα χειροποίητο καπέλο από το Εκουαδόρ, σικ και δροσερό.