Η ζήλια πάει με το μέτρο

27.02.2009
Καλύτερα... με το ύψος. Και το περίεργο είναι ότι οι κοντοί ζηλεύουν περισσότερο. Να, λοιπόν, που ένας άντρας που δεν τον... πιάνει το μάτι σου μπορεί να σου κάνει τη ζωή δύσκολη

Καλύτερα... με το ύψος. Και το περίεργο είναι ότι οι κοντοί ζηλεύουν περισσότερο. Να, λοιπόν, που ένας άντρας που δεν τον... πιάνει το μάτι σου μπορεί να σου κάνει τη ζωή δύσκολη με τις ζήλιες του. Όχι, βέβαια, ότι ένας ψηλός δεν μπορεί να είναι ζηλιάρης, αλλά αυτός έχει έτοιμη την απάντηση: «Εγώ ζηλιάρης; Με 1,80 μ. ύψος!». Και δεν φταίει αυτός για τις απαντήσεις του, αλλά η... φουκαριάρα η έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι ψηλοί άντρες είναι λιγότερο ζηλιάρηδες, γιατί το ύψος στους άντρες συνήθως συνδέεται με την ελκυστικότητα, την κυριαρχία και την αναπαραγωγική επιτυχία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ύψος στους ανθρώπους είναι ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που παρατηρεί κάποιος και γι αυτό συνδέεται με το κύρος. Τονίζουν επίσης ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ψηλοί άντρες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικής επιτυχίας, βγάζουν περισσότερα χρήματα και έχουν πιο ελκυστικές συντρόφους.

Ο Abraham Buunk, επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί ότι η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι ψηλοί άντρες απολαμβάνουν και ψυχολογικά πλεονεκτήματα.

Ωστόσο, οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο για το υψηλό ή χαμηλό αίσθημα ζήλιας: «Η ζήλια είναι ένα είδος φόβου. Φοβάσαι ότι θα χάσεις κάποιον που αγαπάς. Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι η αυτοεκτίμηση και προφανώς το ύψος σχετίζεται με αυτό, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με άλλα χαρακτηριστικά, όπως η φαλάκρα. Ένα άλλο βασικό συστατικό είναι το πόσο δυνατή είναι η σχέση», όπως υποστηρίζει ο Simon Gelsthorpe από τη Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία.