Ξέρεις από σλάλομ;

25.02.2009
Το σκι είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα αθλήματα. Κάποιοι το φοβούνται, ιδιαίτερα αν τους έχει κοστίσει ένα κάταγμα ή ένα... ξεγόφιασμα στα καλά καθούμενα, αλλά οι περισσότεροι το λατρεύουν. Μαζί με την ιππασία, το γκολφ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το σκι είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα αθλήματα. Κάποιοι το φοβούνται, ιδιαίτερα αν τους έχει κοστίσει ένα κάταγμα ή ένα... ξεγόφιασμα στα καλά καθούμενα, αλλά οι περισσότεροι το λατρεύουν. Μαζί με την ιππασία, το γκολφ, το σκουός και το μπριτζ αποτελούν την κατηγορία των vip sports. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε να λέγεστε «comme il faut sportive» αν δεν είστε αστέρι ή έστω καλοί σε κάποιο από τα δημοφιλέστερα σπορ του χειμώνα. Και πώς είναι δυνατόν να ανήκετε ή να έχετε σοβαρές ελπίδες να γίνετε μέλος κάποιας παρέας που συχνάζει στα πιο κοσμοπολίτικα χιονοδρομικά κέντρα από την Αράχοβα μέχρι το Γκστάαντ ή καλύτερα την επιτομή της πραγματικής χλιδής, το Άσπεν του Κολοράντο αν δεν γνωρίζετε τα βασικά;

Το λεξιλόγιο του σκι
Πού πάτε χωρίς να γνωρίζετε την κατάλληλη ορολογία που μιλάνε όσοι συχνάζουν στα χιονοδρομικά κέντρα και τα γύρω θέρετρα; Αρχίστε από τώρα εντατικά μαθήματα και μέχρι το επόμενο weekend θα είστε εξπέρ.

Τζιπ 4x4: Πού πάτε, καλέ, με το μικρό και ευέλικτο αυτοκίνητο πόλης; Ή με την ακριβή λιμουζίνα; Ένα είναι το όχημα για τα χιόνια: τζιπ. Και μάλιστα... ρωμαλέο και τεράστιο! Όσο πιο χοντροκομμένο, τόσο καλύτερα και όσο πιο πολυτελές, φυσικά...

Αλυσίδες: Ο.Κ., το πιάσαμε το υπονοούμενο. Θα πάτε με το κατσαριδάκι σας, που πίσω φέρει το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο «Μy other car is a». Ε τότε, μην ξεχάσετε τις αλυσίδες, γιατί θα αποκλειστείτε.

Activewear: Έτσι λέγονται οι φόρμες, όχι του σκι, αλλά αυτές που φοράμε για να βολτάρουμε σε καφέ και μπαράκια όταν δεν γλιστράμε στις πίστες. Έχουν συνήθως φλούο ή ανοιχτά χρώματα και αν δεν είναι overall, είναι πάνω κάτω σύνολο.

Ισοθερμικά εσώρουχα: Χωρίς αυτά δεν θα μπορέσετε να βάλετε τα στενά σας τζην, ούτε το αγαπημένο σας μπλουζάκι. Ζεσταίνουν και είναι must, γι αυτό μην τσιγκουνευτείτε.

Aprs ski: Μποτάκια και ρούχα για μετά το σκι. Κάθε οίκος μόδας που σέβεται τον εαυτό του έχει λανσάρει τη δική του σειρά.

Batons: Τα μπαστούνια του σκι που σε βοηθάνε να γλιστράς στο χιόνι.

Lifts: Σε ανεβάζουν στην κορυφή της πίστας και για να τα χρησιμοποιήσεις μπορείς να βγάλεις εισιτήριο για 10 διαδρομές, μία ημέρα ή και Σαββατοκύριακο.

Σλάλομ: Η ζιγκ ζαγκ διαδρομή ανάμεσα σε εμπόδια με τα σκι. Ανάλογα με την απόσταση που έχεις να διανύσεις ανάμεσα στα εμπόδια που καθορίζουν τις πύλες, υπάρχει το απλό και το γιγαντιαίο.

DΟs
1. Κλείνουμε μαθήματα με ειδικούς προπονητές για να μη γίνουμε ρεζίλι.

2. Φοράμε πάντα την ειδική μάσκα και όχι τα μοδάτα γυαλιά ηλίου με τα οποία βολτάρουμε στο Κολωνάκι.

3. Δένουμε πολύ καλά τις μπότες πριν βάλουμε τα πέδιλα του σκι.

4. Στο lift καθόμαστε ακίνητοι και δεν λικνιζόμαστε στους ήχους της δυνατής μουσικής που παίζουν σε όλα τα χιονοδρομικά λες και είμαστε στο «Villa Μercedes».

5. Στο lift επίσης κρατάμε πάντα τα batons στο ένα χέρι.

6. Κρατάμε αποστάσεις από τους άλλους σκιέρ...

7. Μόλις βάλουμε τα σκι, τα τοποθετούμε παράλληλα βασικός κανόνας του σκι ή με τις μύτες τους ελαφρά λυγισμένες προς τα μέσα, ποτέ προς τα έξω.

8. Έχουμε πάντα ελαφρά λυγισμένα τα γόνατα.

9. Κρατάμε πάντα τα batons κοντά στο σώμα μας.

10. Φοράμε αντιηλιακή κρέμα στο πρόσωπο, για να μην πάθουμε εγκαύματα από την αντανάκλαση.

DΟΝΤs
1. Δεν κάνουμε επίδειξη των ικανοτήτων μας και δεν πηγαίνουμε σε «μαύρη πίστα», αν δεν είμαστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

2. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ πριν και φυσικά κατά τη διάρκεια του σκι.

3. Δεν αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες όσο έμπειροι και αν είμαστε. Αφήνουμε κάτι τέτοιο στους experts και τους αθλητές του σπορ.

4. Δεν κοιτάζουμε εκτός πίστας, για να μη μας βρουν στα απάτητα.

5. Πρέπει να είμαστε πάντα στο οπτικό πεδίο κάποιων ή κοντά σε άλλους σκιέρ, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στο χιόνι.

6. Ποτέ δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από κάποιον ταχύτερο. Απολαμβάνουμε το σπορ στα δικά μας κυβικά, για να είμαστε ασφαλείς.

7. Δεν βγαίνουμε στις πίστες χωρίς κράνος, για τη μέγιστη ασφάλειά μας, και δεν το παραβλέπουμε για να μη χαλάσουμε το μαλλί!

8. Κάνουμε σκι λαμβάνοντας υπόψη μας πάντοτε την ορατότητα. Είμαστε σε επιφυλακή κάθε λεπτό, γιατί υπάρχουν σκιέρ που νομίζουν ότι η πίστα είναι δική τους. Αρκεί να θυμηθούμε τον πρωθυπουργό του ελβετικού καντονιού που σκότωσε έτσι μια ανυποψίαστη 40χρονη σκιέρ!

9. Προσοχή στα σήματα που υπάρχουν στις πίστες. Η αδιαφορία μας για αυτά μπορεί να μας κοστίσει πολύ ακριβά.

10. Αν κάποιος πάθει κάτι κοντά ή μπροστά στη διαδρομή μας, πρέπει να του συμπαρασταθούμε και όχι να τον προσπεράσουμε για να μη διακόψουμε την απόλαυση του σλάλομ.

Συγγνώμη, δηλαδή, αλλά στις ισοπεδωτικές μέρες που ζούμε έπρεπε να συμπεριληφθεί και αυτή η συμβουλή στον κατάλογο των donts μας.

Αprs ski
Οι πίστες κλείνουν νωρίς και μετά το μεσημέρι οι σκιέρ συνηθίζουν να παραδίδονται στα έμπειρα χέρια ενός μασέρ. Τα spa δίνουν και παίρνουν στα σικάτα χειμερινά θέρετρα κι εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε ένα ζεστό μπάνιο στις θερμαινόμενες πισίνες, ξεκούραση στη σάουνα ή εναλλακτικές χαλαρωτικές τεχνικές στα ειδικά διαμορφωμένα ζεν δωμάτια των πανάκριβων ξενοδοχείων.

Στη συνέχεια ένα ζεστό τσάι ή ένα ειδικό ποτό από ζεστό κρασί και μπαχαρικά μπροστά στο τζάκι είναι ό,τι πρέπει. Για βραδινό θα φορέσετε τα καλά σας και θα φάτε με φίλους στα σικ ρεστοράν της περιοχής, όπου θα έχει κλείσει τραπέζι η παρέα σας.