Το στυλ δεν θέλει χρήματα

24.02.2009
Μπορεί η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ να υπέγραψε για το σίκουελ του κινηματογραφικού «Sex and the City», ωστόσο οι πιστές οπαδοί του απαράμιλλου αλλά και πανάκριβου στυλ της μάλλον θα απογοητευθούν.

Μπορεί η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ να υπέγραψε για το σίκουελ του κινηματογραφικού «Sex and the City», ωστόσο οι πιστές οπαδοί του απαράμιλλου αλλά και πανάκριβου στυλ της μάλλον θα απογοητευθούν. Η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σπατάλες και οι απανταχού fashionistas μετατρέπονται σε recessionistas προκειμένου να επιβιώσουν. Είναι ο νέος όρος στη Βίβλο της μόδας, που ακολουθούν σχεδιαστές, στυλίστες, fashion editors, ακόμη και οι celebrities.

Ποιοι είναι οι recessionistas; Αυτοί που εξακολουθούν να πιστεύουν στη μόδα, δεν θέλουν όμως να βάλουν και τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη, όχι μόνο λόγω στενότητας, αλλά και από άποψη. Ψωνίζουν μέσω Διαδικτύου, ακόμη και second hand επώνυμα κομμάτια, επισκέπτονται outlets και δεν διστάζουν να κάνουν σκληρά παζάρια στις τιμές.

Έξυπνες αγορές

Κορυφαία recessionista η νέα πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, που μπορεί τα lifestyle περιοδικά να εξυμνούν το στυλ της, ωστόσο η ίδια δεν διστάζει να εμφανιστεί ακόμη και σε τηλεοπτικές της εμφανίσεις με cheap & chic φορέματα, τα οποία όμως φροντίζει να συνδυάζει με ένα κλασικό ψηλοτάκουνο ζευγάρι Manolo Βlanhik.

«Ακόμη και οι κορυφαίοι σχεδιαστές έχουν μπει στο παιχνίδι», επισημαίνει η διευθύντρια μόδας του ελληνικού ELLE Ειρήνη Βάσσου και συνεχίζει: «Δεν είναι τυχαίο πως παράλληλα με την πρώτη σειρά ρούχων σχεδιάζεται και μια δεύτερη, ενδεχομένως και μια τρίτη, η οποία απευθύνεται επί της ουσίας στους recessionistas και λανσάρεται το ίδιο δυναμικά. Θεωρώ έξυπνες τις γυναίκες που ακολουθούν αυτή την τάση και σαφώς πιο υποψιασμένες, όσον αφορά τη μόδα. Βέβαια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, αν δεν έχεις άποψη και έμφυτο καλό γούστο, να μετατραπείς σε fashion crime. Μια κλασική fashionista είναι σχεδόν πάντα safe στυλιστικά. Θα πρότεινα στις κυρίες, όταν θέλουν να κάνουν συνδυασμούς, να συμβουλεύονται τα καλά περιοδικά μόδας. Εμείς εδώ στο ELLE αναδεικνύουμε το mix ακριβών αλλά και φθηνότερων ρούχων, γι αυτό και υποστηρίζουμε εξίσου τα μεγάλα brands με κάποια μικρότερα, αρκεί βέβαια να υπάρχει η αίσθηση του καλού γούστου. Όσον αφορά την οικονομική κρίση, σαφώς και εντείνει το φαινόμενο των recessionistas, ωστόσο υπάρχουν και ευκατάστατες κυρίες που δεν επιθυμούν να ξοδεύουν άσκοπα χρήματα».

«Το φαινόμενο των recessionistas δεν είναι τωρινό, συμβαίνει εδώ και δέκα χρόνια και έχει πλέον απενοχοποιηθεί ακόμη και στις ανώτερες οικονομικά τάξεις», σύμφωνα με το γνωστό στυλίστα και fashion editor Τάσο Σωφρονίου. «Όσον αφορά τα παζάρια-σήμα κατατεθέν των recessionistas, πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και η αλήθεια είναι πως πάντα οι πλουσιότερες κυρίες έκαναν παζάρια στις τιμές παρά η μέση Ελληνίδα».

«Το φαινόμενο των recessionistas δεν θα πρέπει να το συνδέουμε απόλυτα με την οικονομική κρίση», είναι η γνώμη της γνωστής σχεδιάστριας μόδας Έλενας Βορρέα. «Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ξοδέψουν πάρα πολλά λεφτά για ένα διαχρονικό ρούχο, όταν όμως πρόκειται για κάτι πρόσκαιρο, που η μόδα του θα διαρκέσει μια σεζόν και μπορεί να φορεθεί 2-3 φορές, είναι λογικό να περιμένουν για να το αγοράσουν στη μισή τιμή», διευκρινίζει η γνωστή σχεδιάστρια μόδας.

«Το φαινόμενο έχει δημιουργηθεί κυρίως από τα media, γιατί υπάρχει κινδυνολογία και δευτερευόντως από την πραγματική οικονομική κρίση. Μέχρι τώρα ήμαστε υπερκαταναλωτικοί, καιρός είναι να χαμηλώσουμε λίγο τα στάνταρ μας. Όλες οι σκεπτόμενες λογικά επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις κοινωνικές απαιτήσεις. Όταν έχεις σωστά προϊόντα value for money, δεν έχεις να φοβηθείς κάτι», τονίζει ο καταξιωμένος σχεδιαστής Βλάσσης Χολέβας.

Επώνυμη υπογραφή σε προσιτές τιμές

Βλέποντας τους τζίρους τους να πέφτουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, κορυφαίοι σχεδιαστές δίνουν τα φώτα τους σε massive brands. Μετά τους Comme Des Garcons, που σχεδίασαν για τη γνωστή αλυσίδα ρούχων Η&Μ, σειρά έχει ο γνωστός Βρετανός σχεδιαστής Matthew Williamson, ο οποίος μάλιστα για τη συγκεκριμένη εταιρεία θα λανσάρει και την πρώτη του ανδρική συλλογή. Παράλληλα, όλοι οι κορυφαίοι οίκοι δίνουν πλέον μεγάλη βαρύτητα στις πιο προσιτές τους σειρές. Οι Dolce & Gabbana στην D&G, o Armani στην Armani Jeans, ο Roberto Cavalli στα Just, αλλά και η Πατρίτσια Φιλντ συνεργάστηκε άψογα με τα Marks & Spencer και έφτιαξε τη δική της συλλογή ρούχων σε προσιτή τιμή.

Οι μεγάλες αλυσίδες τύπου Zara, Massimo Dutti ή Bershka φροντίζουν και αυτές ώστε οι recessionistas να βρίσκουν σημεία αναφοράς του αγαπημένου τους σχεδιαστή. Για παράδειγμα, οι οπαδοί του Tom Ford πολλές φορές θα βρουν στα Zara κάτι που παραπέμπει στο στυλ του διάσημου μόδιστρου, το οποίο μπορεί να συνδυάσουν με ένα ακριβό αξεσουάρ.

«Μια ασφαλής λύση για τις οπαδούς του mix & match είναι ήπια ρούχα συνδυασμένα με δυνατά αξεσουάρ. Τα σήματα-κατατεθέν ρούχα των μεγάλων οίκων είναι αυτά που καίγονται πιο γρήγορα. Basic οικονομικά ρούχα, όπως ένα μίνιμαλ μαύρο φόρεμα, σεταρισμένα με ακριβά ίσως και λίγο πιο εξεζητημένα αξεσουάρ είναι μια έξυπνη επιλογή. Ένα ζευγάρι παπούτσια και μια τσάντα από καλές εταιρείες πρέπει να υπάρχουν στη γυναικεία ντουλάπα, το σημαντικότερο όμως είναι οι γυναίκες να είναι περιποιημένες. Όσο ακριβά ρούχα και αν φοράνε, όσο καλά και αν τα έχουν συνδυάσει, αν είναι ατημέλητες, το αισθητικό αποτέλεσμα ποτέ δεν είναι καλό», σύμφωνα με τη fashion director του ELLE Ειρήνη Βάσσου.

«Να ξέρουν το στυλ τους, να το αναδεικνύουν φροντίζοντας παράλληλα να καλύπτουν τις αδυναμίες τους», είναι η γνώμη του Τάσου Σωφρονίου. «Ένα οικονομικό φόρεμα από σταθερό υλικό, όπως η ποπλίνα, κρύβει τις ατέλειες των περιττών κιλών στις πιο εύσωμες γυναίκες και δίνει στυλ στις αδύνατες. Στα αξεσουάρ χρειάζεται μια ακριβή τσάντα, γιατί η φθηνή πάντα φαίνεται. Αντίθετα, στο παπούτσι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια επιλογών».

www.ευκαιρία.com

Αγαπημένο χόμπι των recessionistas είναι η πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Αν οι fashionistas περιμένουν πώς και πώς να παραγγείλουν τα καινούργια σχέδια της Louis Vuitton μέσω του site του γαλλικού κολοσσού, οι αντίπαλοί τους ψάχνουν με τις ώρες προκειμένου να αγοράσουν την περσινή Hermes σε πολύ χαμηλή τιμή, ακόμη και αν είναι ελαφρώς μεταχειρισμένη. Είκοσι χιλιάδες πιστούς αναγνώστες απ όλο τον κόσμο έχει το blog της 30χρονης Αμερικανίδας Μέρι Χολ, therecessionista, που δίνει συμβουλές ακόμη και για το πώς να αντιγράψουν τα πατρόν γνωστών οίκων μόδας. Ιστοσελίδες όπως η shopsmart, η bestusedclothing, αλλά και η δική μας starbag αποκτούν καθημερινά όλο και περισσότερους φίλους στο Διαδίκτυο. «Να προσέχουμε τις απομιμήσεις», εφιστά την προσοχή μας η Ειρήνη Βάσσου, ενώ η σχεδιάστρια Έλενα Βορρέα παραδέχεται πως «το Internet είναι σύγχρονο, κρύβει όμως πάντα τον κίνδυνο αν δεν έχεις εξασκημένο μάτι να αγοράσεις κάτι που, όχι μόνο δεν σου ταιριάζει, αλλά ίσως και να μη σου κάνει». Ο Τάσος Σωφρονίου επισημαίνει: «Να προσέχουμε πολύ τις τιμές, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που αγόρασαν στο Διαδίκτυο ρούχα σε πολύ υψηλότερη τιμή από όσο κοστίζουν στα καταστήματα».

Η σωστή recessionista!

Διαθέτει μεγαλύτερα ποσά για ρούχα και αξεσουάρ που χρησιμοποιεί καθημερινά, ώστε να εξασφαλίσει την καλή ποιότητα και την ανθεκτικότητα.

Προσέχει όταν αγοράζει homewear clothes να υπάρχει σωστή σχέση τιμής ποιότητας. Δεν χρειάζεται να δαπανήσει μια περιουσία για ρούχα που θα φοράει στο σπίτι.

Φτιάχνει προσωπικό στυλ και επενδύει σε μια γκαρνταρόμπα που θα το υποστηρίζει. Δεν αγοράζει άσχετα κομμάτια.

Αγοράζει σε σχετικά προσιτές τιμές τα one season κομμάτια και επενδύει πιο γενναιόδωρα σε κλασικά κομμάτια που θα φορεθούν περισσότερες σεζόν.

Συνδυάζει παλιά και καινούργια ρούχα, φθηνά και ακριβά, δημιουργώντας ξεχωριστούς συνδυασμούς και μοναδικό δημιουργικό στυλ.

Δεν αγοράζει ανεξέλεγκτα, ακόμη και αν γίνονται εκπτώσεις, αλλά μόνο κομμάτια που ταιριάζουν στο προσωπικό της στυλ και λείπουν από την γκαρνταρόμπα της.

Τα must

Ένα ζευγάρι ακριβά παπούτσια σε ουδέτερο χρώμα (για παράδειγμα, μαύρο ή του δέρματος) για να συνδυάζονται εύκολα με διαφορετικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας σας.

Ένα επώνυμο τσαντάκι ή ποσέτ για τις βραδινές εξόδους και μια μεγάλη επώνυμη τσάντα για τα πρωινά.

Ζώνες, φουλάρια και καπέλα που θα δώσουν διαφορετικό στυλ στις εμφανίσεις και θα μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Ένα ζευγάρι μαργαριταρένια σκουλαρίκια, γιατί ταιριάζουν με διαφορετικά look, ενώ δίνουν class στο ντύσιμο όλες τις ώρες της ημέρας.

Κοσμήματα που δίνουν στυλ και φινέτσα στο ντύσιμο. Προτιμούνται κλασικά κομμάτια, που μπορούν να συνδυαστούν με τα περισσότερα ρούχα της ντουλάπας μας και να φορεθούν παραπάνω από μία σεζόν.

Ένα καλό παλτό που να ταιριάζει σε πρωινές και βραδινές εμφανίσεις.

Ένα ανδρικό λευκό πουκάμισο για τις ώρες του γραφείου.

Κάν το όπως η Μισέλ Ομπάμα

Ακολουθώντας τις τάσεις του εξωτερικού, αρκετοί Έλληνες επώνυμοι αγοράζουν πιο οικονομικά ρούχα και τα συνδυάζουν με ακριβά αξεσουάρ. Πολλά μοντέλα, που η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει πλέον total expensive εμφανίσεις, επενδύουν σε πιο προσιτές λύσεις, ενώ υπάρχουν και οι επώνυμοι recessionistas από άποψη. Μεταξύ αυτών, η Ελένη Μενεγάκη και η Δέσποινα Βανδή, που επιλέγουν για την καθημερινότητά τους T-shirts με έξυπνα logos, η Βάσια Λόη, που αναδεικνύει απλά φορέματα με εξεζητημένες ζώνες και ακριβά κοσμήματα, η Ναταλία Γερμάνου, με ροκ μπλουζάκια, ο Γιάννης Αϊβάζης, ο Θοδωρής Μαραντίνης, η Σίσσυ Χρηστίδου και πολλοί ακόμη συνάδελφοί τους.

Στο εξωτερικό το παράδειγμα της Μισέλ Ομπάμα ακολούθησαν πρόσφατα πολλές celebrities.

Η Βικτόρια Μπέκαμ εμφανίστηκε πρόσφατα με μια κορδέλα στα μαλλιά της που κόστιζε 3 ευρώ, ενώ η καλή της φίλη Κέιτι Χολμς συνδύασε τζην με μπαλαρίνες και μια λεπτή ζακέτα με ένα φουλάρι αξίας 23 ευρώ! Η Τζένιφερ Λόπεζ δεν δίστασε να φορέσει ένα πανάκριβο καφτάνι κεντημένο στο χέρι μαζί με σανδάλια των 80 ευρώ, ενώ η Ναόμι Γουότς δεν είχε κανένα πρόβλημα σε μια πρόσφατη casual βόλτα της να βγει με μια καλόγουστη μαρινιέρα των 30 ευρώ, η οποία ωστόσο συνδυαζόταν με μια πανάκριβη τσάντα Hermes.