Γ. Τσούκαλης: "Δικαιωμένη η Νατέλα"!

09.02.2009
Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης αισθάνεται ότι δικαιώθηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, που έκρινε ένοχους τους πέντε ανήλικους για πράξεις μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και περιύβρισης νεκρού και επέβαλε αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα μέχρι να ενηλικιωθούν.

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης αισθάνεται ότι δικαιώθηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, που έκρινε ένοχους τους πέντε ανήλικους για πράξεις μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και περιύβρισης νεκρού και επέβαλε αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα μέχρι να ενηλικιωθούν. Η τετράμηνη ακροαματική διαδικασία οδήγησε στο τέλος μίας από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις. Η εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια απασχόλησε το πανελλήνιο τα τελευταία τρία χρόνια και αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα για το γνωστό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι αφαιρέθηκε η ζωή του άτυχου παιδιού και ο θάνατός του επήλθε ακαριαία από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε. Με τα μέτρα που επιβλήθηκαν στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η παραβατική συμπεριφορά των αρνητικών πρωταγωνιστών, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για την κοινωνική τους επανένταξη. «Η εμπλοκή των ανηλίκων ήταν ευθύς εξαρχής το κυρίαρχο στοιχείο. Η στάση μου είναι πως όλοι πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Δεν έχω παρά να υποκλιθώ στην απόφαση. Κατέθεσα άλλωστε επί τέσσερις ώρες και είχα τη δυνατότητα, παρ ό,τι η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, να γνωρίσω από κοντά το δικαστήριο. Διαπίστωσα λοιπόν ότι οι ερωτήσεις που έγιναν ήταν εύστοχες και έδειξαν δικαστήριο με εμπειρία. Είναι πάγια τακτική μου να σέβομαι τη δικαιοσύνη. Όσο για αυτούς που με ασάφειες και αερολογίες ταλαιπώρησαν τη διαδικασία, δεν θέλω να κάνω καμία αναφορά», επισήμανε ο Γιώργος Τσούκαλης.

Όσον αφορά τις ποινές που επιβλήθηκαν, αποφασίστηκαν ο εγκλεισμός των δύο Ελληνόπουλων στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων στο Βόλο και η επιμέλεια των άλλων τριών του Ρουμάνου, του Αλβανού και του Βορειοηπειρώτη, αλλά και του 17χρονου μεγαλύτερου αδερφού των δύο Ελλήνων στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων στη Βέροια και την Αθήνα.

Ο συνήγορος του ενός εκ των κατηγορουμένων Φραγκίσκος Ραγκούσης τόνισε: «Η απόφαση του δικαστηρίου υπηρετεί τη δίκαιη κρίση. Έγινε ορθή απονομή δικαιοσύνης. Το μέλλον του ανήλικου παιδιού που υπερασπίστηκα έγινε πολύ καλύτερο με την εποπτεία στη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας για τη δίκη, πιστεύω ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος του Γιώργου Τσούκαλη. Η διαλεύκανση αρχίζει και τελειώνει με βάση τις ενέργειές του. Αν δεν είχε ανιχνεύσει έγκαιρα ορισμένα πράγματα, δεν θα είχε βρεθεί άκρη και ενδεχομένως δεν θα είχε γίνει δίκη».

Επί ένα οκτάμηνο ο ιδιωτικός ερευνητής έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες κατ εντολή της τραγικής μάνας του Άλεξ, της Νατέλα.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης κρύβει πολλά...

«Έκανα 28 ταξίδια στη Βέροια. Έφευγα το πρωί και γυρνούσα την ίδια ημέρα από εκεί. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα και μία από τις πιο δύσκολες υποθέσεις της καριέρας μου, που ξεκίνησε το 1975. Σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των αρχαίων της Κορίνθου και την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με τα κοσμήματα προϊστορικής περιόδου αλλά και τον εντοπισμό του Τάπα με τις απάτες των 6 δισεκατομμυρίων, το θέμα Άλεξ ήταν στοίχημα ζωής. Δεχόμουν ακόμη και απειλητικά τηλεφωνήματα και κάποιες στιγμές αισθάνθηκα φόβο, γιατί δεν ήξερα τι κρύβεται πίσω από την ιστορία αυτή. Ήθελα να προσφέρω τα μέγιστα στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς σκεφτόμουν συνεχώς ότι θα μπορούσε να είναι το δικό μου παιδί ή το δικό μου ανίψι

Τριάντα πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα και πάνω από χίλιες ώρες χρειάστηκαν για να οδηγηθώ σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Θέλω να πιστεύω ότι η μητέρα θα νιώσει δικαιωμένη από την απόφαση αυτή, που έρχεται 3 χρόνια μετά την εξαφάνιση του 11χρονου παιδιού της», εξομολογήθηκε ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής.