Για πρώτη φορά βρέθηκε στην Κάρπαθο η Μαρία Μπεκατώρου και φαίνεται πως της έκλεψε την καρδιά.
«Μια μέρα στην Όλυμπο, στην Κάρπαθο… Εκεί που ο χρόνος έχει σταματήσει…Εκεί που οι γυναίκες ντυμένες πάντα παραδοσιακά δίνουν τον ρυθμό της καθημερινότητας, χρόνια τώρα… Άκουσα τόσες ωραίες ιστορίες, ανέλπιστα διαφορετικές και «όμορφα» πρωτόγονες.
Η Όλυμπος είναι γεμάτη φιλόξενους ανθρώπους, ωραία σπίτια ,στενά γεμάτα χειροποίητα, χρωματιστά υφαντά, παραδοσιακές στολές ,ταβερνάκια με το πιο ωραίο φαγητό… συνταγές που έμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο. Εκεί μπροστά στα μάτια μου γέμιζε η μαγείρισσα τους φρέσκους κολοκυθοανθούς λέγοντας μου τα μυστικά για να γίνουν αφράτοι και μοσχομυριστοί.
Εκεί οι γυναίκες κεντούν τον χειμώνα περιμένοντας τους επισκέπτες το καλοκαίρι που καταφτάνουν από κάθε μεριά του πλανήτη γυρεύοντας να αγοράσουν τα υπέροχα δημιουργήματα τους …Στην αρχή του χωριού η υπέροχη Μαρία μας κερνάει πορτοκαλάδα και μιλάμε σαν να γνωριζόμαστε χρόνια..Της υποσχέθηκα την επόμενη φορά να δοκιμάσω τους ξακουστούς της λουκουμάδες.
Εκεί ψηλά «στέκεται» η Όλυμπος, λοιπόν, τόσο ξεχωριστή και όμορφη… Τόσο ανεπιτήδευτα όμορφη…
Και όταν πάτε, να έχετε χρόνο να περπατήσετε, να νιώσετε την ομορφιά ενός τόπου που έχει καταφέρει να κρατήσει την αυθεντικότητα του» έγραψε η Μαρία Μπεκατώρου και πόσταρε ουκ ολίγες φωτογραφίες από το υπέροχο αυτό χωριό με την ίδια να φοράει την παραδοσιακή κεντητή μαντήλα στο κεφάλι της.
Η Όλυμπος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού. Το χωριό είναι κτισμένο σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία στα 310 μέτρα υψόμετρο. Έτσι, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της απομόνωσής του από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, οι κάτοικοι της Ολύμπου διατήρησαν ανόθευτη, τόσο τη φυσιογνωμία του χωριού τους, όσο και τις παραδόσεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και σήμερα, οι περισσότεροι από τους κατοίκους ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες τους και μιλάνε την τοπική τους διάλεκτο – αρκετά δυσνόητη για τους επισκέπτες της περιοχής – η οποία διατηρεί πολλά δωρικά στοιχεία.