Μιμή Ντενίση: Η συγκινητική ανάρτηση για την Ουκρανία και η αναφορά στην καταστροφή της Σμύρνης

26.02.2022
Μιμή Ντενίση: Η συγκινητική ανάρτηση για την Ουκρανία και η αναφορά στην καταστροφή της Σμύρνης
Με 100 χρόνια διαφορά μεταξύ τους, οι εικόνες της προσφυγιάς που βλέπουμε να φτάνουν από την Ουκρανία μοιραία φέρνουν στον νου σκηνές που όλοι έχουμε δει και πολλοί έχουν ζήσει!

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα της ιστορίας των λαών η Μιμή Ντενίση έχει αγκαλιάσει με ιδιαίτερη φροντίδα, στοργή και αγάπη τα όσα πέρασαν οι Έλληνες της Σμύρνης κατά τη Μικρασιατική καταστροφή. Δύο θεατρικές παραστάσεις και μία κινηματογραφική υπερπαραγωγή (για τα ελληνικά δεδομένα κα όχι μόνο) με το ίδιο όνομα, "Σμύρνη μου αγαπημένη", το αποδεικνύουν περίτρανα.

Μην μπορώντας να μείνει ατάραχη στα όσα εξελίσσονται τα τελευταία 24ωρα στην Ουκρανία μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα της ξύπνησαν θύμησες μαύρες και θέλησε να μοιραστεί σκέψεις και συναισθήματα με τους διαδικτυακούς της φίλους. Ιδού τι έγραψε στην πιο πρόσφατη ανάρτησή της:

«Το 1922 η καταστροφη της Σμυρνης μπροστά στα μάτια όλου του πολιτισμένου κοσμου!! Μετά την γενοκτονίας Αρμενίων Ποντίων Ασσυρίων ο ξεριζωμός! Το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μέχρι τότε μετά από μια τεράστια πανδημια την Ισπανικη Γριππη. 22 χρονια μετά αρχίζει ο β Παγκόσμιος!!!! Με εκατομμύρια νεκρούς2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία!! Καλά έλεγα στο Θεατρο για το 22!! Καταραμενος αριθμός δυστυχώς!! Στην μαύρη επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφη ίδιες εικόνες μανούλες με μωρά στην αγκαλιά άντρες που φεύγουν κ δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν κ μια Ευρώπη αμήχανη με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα . Ελπίζω να φανεί πιο έτοιμη κ ενεργή από τότε … Τα ίδια πάντα. Πόλεμοι πανδημίες λαοί που θέλουν ηρεμία κ Ειρήνη ηγέτες υπέρ φιλόδοξοι. Ποτέ θα τελειώσουν όλα αυτά::?ρωτουσε η Ρηνη η Ποντια στο έργο μου!! Ποτέ της απαντούσε ο Μικρασιάτης Ιορδανης!! Έτσι είναι οι άνθρωποι. Ποσό ίδιες οι εικόνες φωτιάς βίας προσφυγιάς. 1922 2022 !! Μόνο τα ρουχα αλλάζουν!! Νέοι πρόσφυγες θα γεμίσουν αυτή την φορά την κεντρική Ευρώπη που είχε κλείσει τα σύνορα της στους πρόσφυγες από την Συρια!Τι χρονιές ζούμε!! Λυπάμαι που είναι επίκαιρη πάλι η ταινια κ τα έργα μου!! Μακαρι να αναφέρονταν στο παρελθόν!! Δυστυχώς όμως έγιναν κ παρόν!!#ukraine #greatsorrow #refugeecrisis #heartbreaking #1922 #2022 #waitingforeurope», γράφει η Μιμή Ντενίση και συγκινεί.