House of Gucci: Οι κληρονόμοι του θρυλικού Οίκου Μόδας νιώθουν προσβεβλημένοι και απειλούν με μηνύσεις

30.11.2021
House of Gucci: Οι κληρονόμοι του θρυλικού Οίκου Μόδας νιώθουν προσβεβλημένοι και απειλούν με μηνύσεις
Η προβολή της ταινίας με πρωταγωνίστρια τη Lady Gaga έχει φέρει τεράστια αναστάτωση στα μέλη της οικογένειας Gucci, κομμάτι της ιστορίας της οποίας πραγματεύεται.

Από τις 25 Νοεμβρίου προβάλλεται στους κινηματογράφους η πολυδιαφημισμένη ταινία "House of Gucci" που, στην ουσία, αφηγείται την ιστορία της Patrizia Reggiani (την οποία ενσαρκώνει η Gaga) η οποία -μεταξύ άλλων- οργάνωσε τη δολοφονία του συζύγου της, Maurizio Gucci. Οι κριτικές διχάζουν όμως μέλη της δυναστείας μόδας εκφράζουν έντονα και δημόσια τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με το πώς εμφανίζονται στην οθόνη οι δικοί τους.

Τοm Ford: Γιατί δήλωσε ότι ήταν «βαθιά λυπημένος» για μέρες αφότου είδε το «House of Gucci»

Επίσημη αντίδραση

Σε μία δήλωση που εκδόθηκε τη Δεύτερα οι κληρονόμοι του Aldo Gucci -ο οποίος διοικούσε τον Οίκο Μόδας για 33 χρόνια μέχρι τα μέσα της δεκατίας του '80 υποστήριξαν ότι στεναχωρήθηκαν πολύ που οι δημιουργοί του φιλμ δεν τους συμβουλεύτηκαν καθόλου ενώ τους παρουσίασαν ως "ρεμάλια, αδαείς και αναίσθητους απέναντι στον κόσμο γύρω τους".

Στο φίλμ του Ridley Scott πρωταγωνιστούν οι Al Pacino ως Aldo Gucci, ο Jeremy Irons ως ο αδελφός του, Rodolfo και ο Adam Driver ως ο ανιψιός του, ο Maurizio ο οποίος ανέλαβε τον Οίκο μέχρι τη δολοφονία του το 1995. Η πρώην συζυγός του, Patrizia Reggiani (την οποία ενσαρκώνει η Gaga) είχε προσλάβει τον άνθρωπο που τον σκότωσε.

"Είναι εξαιρετικά οδυνηρό από ανθρώπινη πλευρά, μία προσβολή στην κληρονομιά επάνω στην οποία έχει χτιστεί το brand όπως είναι σήμερα", συνεχίζει η ανακοίνωση όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι πολλά από τα στοιχεία και τα γεγονότα που αποδόθηκαν στην οικογένεια ουδέποτε είχαν σχέση με την οικογένεια.

Οι αντιδράσεις αφορούν όχι μόνο το φιλ αυτό καθαυτό αλλά και δηλώσεις από μέλη του καστ όπου φαίνεται να υποστηρίζουν τη Reggiani, η οποία, όπως υποστηρίζουν υπήρξε ένα "θύμα που προσπαθούσε να επιβιώσει σε μία σωβινιστική ανδροκρατούμενη κουλτούρα".

Lady Gaga: "Ζούσα σα το ρόλο μου στο 'House of Gucci' για περισσότερο από ένα χρόνο"

Η οικογένεια κατακρίνει το φιλμ χαρακτηρίζοντάς το "προσβολή". "Oι Gucci είναι μια οικογένεια που ζει τιμώντας τη δουλειά των προγόνων της, των οποίων η μνήμη δεν αξίζει να διασυρθεί σε μια σκηνή θεάματος που δεν είναι αληθές ενώ ταυτόχρονα αδικεί τους ίδιους τους πρωταγωνιστές".

Τα μέλη της οικογένειας Gucci επικαλούνται των νόμιμων δικαιωμάτων τους για να αντιδράσουν νομικά απέναντι στους δημιουργούς της ταινίας, ωστόσο, ακόμη δεν έχει γίνει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η απάντηση των δημιουργών

"Πρέπει να θυμάται κανείς ότι ένας Gucci δολοφονήθήκε και ένας άλλος φυλακίστηκε για φοροδιαφυγή, οπότε δεν μπορείτε να μου μιλάτε περί κέρδους", έλεγε με πάθος ο σκηνοθέτης Ridley Scott μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Lady Gaga εξήγησε γιατί δεν συνάντησε ποτέ τη γυναίκα την οποία ενσαρκώνει στην ταινία.

Η Reggiani, η οποία αποφυλακίστηκε πριν από πέντε χρόνια, εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά της σχετικά με το ότι ουδείς από τους δημιουργούς της ταινίας ήρθε σε επαφή μαζί της ώστε να τη συμβουλευτεί.

Η Lady Gaga, βέβαια, εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως αχρείαστο. "Αισθάνθηκα ότι ο μόνος τρόπος για να μην αδικήσω την ιστορία θα ήταν αν την προσέγγιζα με το μάτι μιας περίεργης γυναίκας που ενδιαφέρεται γι' αυτη από δημοσιογραφικής άποψης, έτσι ώστε να διαβάσω ανάμεσα στις λέξεις. Κανείς δεν θα μου έλεγε ποια ήταν η Patrizia Gucci. Ούτε καν η Patrizia Gucci".

H όποια συνέχεια, αναμένεται.