Όπου υπάρχει Ελλάδα: Έτσι ξεχωρίζουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

20.03.2025
Όπου υπάρχει Ελλάδα: Έτσι ξεχωρίζουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αυτή ει΄ναι η γευσιγνωσία του καλού λαδιού

Στην Καλαμάτα βρέθηκε για δεύτερη μέρα η εκπομπή Όπου υπάρχει Ελλάδα και αποφάσισε να λύσει μια μεγάλη απορία, του πώς ξεχωρίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός γευσιγνώστη λαδιού, του Νίκου Κουτσούκου, χημικού και προέδρου της σχολής Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Ο ίδιος εδώ και πάνω από 30 χρόνια είναι σύμβουλος σε πολυάριθμα ελαιοτριβεία και σύμβουλος ποιότητας σε διάφορες εταιρείες του κλάδου. Είναι διαπιστευμένος διεθνής γευσιγνώστης Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και μέλος του πάνελ γευσιγνωσίας του Ελληνικού Αγροτικού Οργανισμού «Δήμητρα». Θεωρείται και όχι άδικα, ο γητευτής του ελαιολάδου, καθώς από τη γνώση, την εμπειρία και τα χέρια του, αλλά μάλλον κυρίως από την βαθιά αγάπη του στο πολύτιμο αυτό προϊόν, βγαίνουν και φτάνουν στις κουζίνες του κόσμου κάποια από τα πιο εκλεκτά και ποιοτικά ελαιόλαδα.

Όπως εξήγησε αρχικά το χρώμα δεν είναι δείκτης της ποιότητας του ελαιολάδου γι' αυτό και η γευσιγνωσία λαδιού γίνεται σε σκούρα μπλε ποτηράκια.

Όπως θα δείτε, έβαλε λίγο λάδι στο ποτηράκι, το σκέπασε, το ανακίνησε ελαφρά και με τη χούφτα του χεριού του προσπάθησε να το ζεστάνει ελαφρά ώστε να αναδειχτουν και καλά και τα κακά αρώματα του λαδιού αν υπάρχουν.

Ο πρώτος δείκτης ότι ει΄ναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η μυρωδιά. Θα πρέπει αρχικά η πρώτη οσμή να παραπέμπει σε ελαιόλαδο και να μην μυρίζει άσχημα.

Όπως του είπε η Ευλαμπία Ρέβη πα΄ντως το δικό της τεστ είναι να δοκιμάζει το λάδι την ώρα που βγαίνει από το ελαιουργείο με ζεστό ψωμί!

Τελευταία τροποποίηση στις 20.03.2025 - 16:18