Χρ. Σιμαρδάνης: "Eχω αμαρτίες που δεν λέγονται"

02.07.2012
Η φωνή του είναι ίσως πιο αναγνωρίσιμη από τον ίδιο. Ο ηθοποιός μιλά με τόλμη για τις κριτικές και για το μέλλον της σειράς «Το αμάρτημα της μητρός μου», οπου πρωταγωνιστεί, την κωμωδία, τα τούρκικα σιριαλ αλλα και τις επιλογές του.

«Αμάρτημα» θα συνεχίσει και του χρόνου;

Την περασμένη εβδομάδα θα ξεκινούσαν τα γυρίσματα των νέων επεισοδίων, αλλά δεν είδα κάποια κίνηση. Ισως επειδή πολλοί συνάδελφοι είναι σε περιοδείες. Εχουμε υπογράψει για 13 επεισόδια, γυρίστηκαν τα 9 και θα γίνουν άλλα 7. Δηλαδή σύνολο 11 επεισόδια (μαζί με τα 4 που δεν έχουνε προβληθεί ακόμα). Περιμένουμε να μας ενημερώσουν. Ας μην είμαστε αρνητικοί.

Τα δικά σας αμαρτήματα ποια είναι;

Πολλά! Θα μπορούσαν να ήταν σαν την «Τόλμη και γοητεία», να παίζουν δεκαετίες και να γαλουχήσουν γενιές. Και πιπεράτα, που δεν λέγονται! Πέρα από την πλάκα, έχω λίγο την αμαρτία στο αίμα. Βαριέμαι να τα κάνω όλα σωστά. Θέλω την «πιτσικουλιά», την ταχυπαλμία...

Οι κριτικές πως υποδύεστε ξανά τον Διονύση από τη «Νταντά» ή πως οι ρόλοι είναι υπερβολικοί, σας επηρέασαν;

Τις διαβάζω, αλλά ζούμε σε μια εποχή που αυτό που απασχολεί όλους είναι να έχουμε μια δουλειά και, αν είναι δυνατόν, να πληρωνόμαστε κιόλας. Τώρα, στο ότι κάνω πάλι τον Διονύση, δεν έχουν άδικο. Χωρίς να το βρίσκω και μεμπτό. Η σειρά, γενικώς, έχει υπερβολές, έξυπνους διαλόγους, ελαττώματα και μειονεκτήματα. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Πάντως, γίνεται με μεράκι και φρεσκάδα και τη χαιρόμαστε.

Εχετε καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως κωμικός ηθοποιός.

Μεγάλη μου τιμή. Χωρίς να θέλω να πω ότι είμαι καλός ηθοποιός, ξέρω ότι δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα από την κωμωδία. Ο ηθοποιός στην κωμωδία «ξεβρακώνεται». Πολλοί σπουδαίοι δραματικοί ηθοποιοί όταν έκαναν κωμωδία δεν τους βγήκε. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, που είναι εξαιρετικός, στις 3 κωμωδίες που έκανε ήταν για κλάματα. Αρα είμαι καλύτερος ηθοποιός από τον Ντε Νίρο (γέλια)!

Ο κόσμος σας γνωρίζει και από τα αμέτρητα σπικάζ για διαφημίσεις Σας έχει βοηθήσει;

Δεν θα ήμουν εδώ, αν δεν είχα αυτήν τη φωνή. Μου έδωσε τη δυνατότητα να περιμένω να έρθει η στιγμή μου στην τηλεόραση και στο θέατρο. Γιατί από οικονομικής απόψεως δεν θα μπορούσα να περιμένω. Μου έλυσε το θέμα του βιοπορισμού αλλά και μου έδωσε πολύ καλή ζωή.

Πολλοί συνάδελφοί σας υποστηρίζουν ότι το θέατρο είναι η τέχνη τους και η tv έρχεται δεύτερη.

Το θέατρο είναι η ερωμένη κι η tv η πλούσια σύζυγος που έχεις πάρει από συμφέρον. Μπορούν να γίνουν και στην tv αριστουργήματα, αλλά δεν γίνονται.

Υπάρχει κόστος να μιλάς ανοιχτά για τη σεξουαλική σου ταυτότητα;

Θα θεωρούσα τεράστιο ψυχικό βάρος κι αρρώστια να κάνω ότι είμαι κάποιος άλλος. Είναι μεγάλο κόστος. Από 16 ετών, δεν υπήρχε άνθρωπος γύρω μου που να μην ξέρει ποιος είμαι και τι θέλω. Δεν το έκανα από επαναστατικότητα, αλλά γιατί βαριόμουν να λέω άλλα και να εννοώ άλλα. Κανείς μας δεν ξέρει πότε θα πεθάνει και είναι βλακεία να χαρίζεις χρόνο από τη ζωή σου. Σήμερα, δεν θα έκανα ποτέ τη δήλωση αυτή στο περιοδικό, που έγινε λίγο εξ ατυχήματος, γιατί αυτό είναι τροφή για μεσημεριανές εκπομπές. Την ημέρα του Gay Pride μου ζήτησαν από ραδιοφωνικό σταθμό να μιλήσω, αλλά τους είπα ότι δεν συμφωνώ. Δεν είμαι περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος. Κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος για το τι κάνει στο κρεβάτι του.

Είναι σαν να λες «είμαι περήφανος που έχω αυτιά»...

Ακριβώς αυτό. Δεν μπορείς να είσαι περήφανος επειδή είσαι θηλαστικό ή επειδή έχεις δύο αυτιά. Περήφανος μπορείς να είσαι για χίλια δύο άλλα πράγματα.

  • Ο Χρήστος Σιμαρδάνης αυτό τον καιρό κάνει, όπως λέει, μια γενναία διασκευή και μετάφραση του «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι μαζί με τον Πέτρο Φιλιππίδη για να το ανεβάσουν στο θέατρο τον χειμώνα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ