Η στρατηγική της παραλίας

31.07.2008
Αν νομίζετε ότι αρκεί να πάτε στην παραλία για να νιώσετε χαρά και ευεξία, κάνετε μεγάλο λάθος. Παραλία χωρίς στρατηγική μόνο σε κακό μπορεί να σας βγει.

Αν νομίζετε ότι αρκεί να πάτε στην παραλία για να νιώσετε χαρά και ευεξία, κάνετε μεγάλο λάθος. Παραλία χωρίς στρατηγική μόνο σε κακό μπορεί να σας βγει. Με άλλα λόγια, αν δεν ξέρετε πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους της ακρογιαλιάς, του ήλιου και της θάλασσας, το όλο εγχείρημα μάλλον ξινό θα σας βγει!

Να θυμάστε επίσης ότι για την προστασία σας δεν είναι αρκετά μόνο τα απαραίτητα εφόδια αντιηλιακό, γυαλιά, καπέλο, ομπρέλα, νερό, πετσέτα. Χρειάζεται να ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιείτε σωστά. Ιδού λοιπόν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για διακοπές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

3 πράγματα που δεν ταιριάζουν με τον ήλιο

1. Τα τσιγάρα. Σύμφωνα με έρευνες, ο κίνδυνος προσβολής από μελάνωμα είναι τριπλάσιος για τους καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

2. Τα αντισυλληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με έρευνες, σας κάνουν πιο ευάλωτους στην ηλιακή ακτινοβολία.

3. Τα αρώματα και οι κολόνιες στον ήλιο μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή κηλίδες στο δέρμα σας.

4 λόγοι για να μειώσετε την έκθεσή σας στον ήλιο

1. Θέλετε τα μαλλιά σας να είναι πάντα όμορφα, όμως ο ήλιος τα ξηραίνει, τα θαμπώνει και τα «σπάει». Εκτός από το καπέλο, που τα προστατεύει, μην παραλείπετε να βάζετε και αντιηλιακό μαλλιών.

2. Δεν θέλετε να χαλάσουν τα μάτια σας.

Η ένταση της ακτινοβολίας του ήλιου αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθείτε από καταρράκτη και αδυνατίζει την όραση.

3. Θέλετε να δείχνετε τριαντάρα ακόμα και όταν θα είστε γιαγιά. Η φωτογήρανση που προκαλεί ο ήλιος είναι αθροιστική και τα αποτελέσματά της φαίνονται μόνο όταν είναι πια πολύ αργά.

4. Αγαπάτε τη ζωή σας, επομένως δεν θέλετε να είστε ένα ακόμα θύμα του καρκίνου του δέρματος οι αριθμοί δείχνουν ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από αυτή τη μορφή καρκίνου.

3 απαραίτητες κινήσεις
Βάζετε αντιηλιακό στο πρόσωπο και σε όλο το σώμα σας πριν ξεκινήσετε για την παραλία το αντιηλιακό αρχίζει να σας προστατεύει 20 λεπτά από τη στιγμή που θα το βάλετε. Ανανεώνετε το αντιηλιακό σας κάθε μιάμιση ώρα, είτε κάνατε μπάνιο είτε όχι. Σκουπιστείτε καλά με την πετσέτα σας μετά το μπάνιο, γιατί η ηλιακή ακτινοβολία διεισδύει με μεγαλύτερη ευκολία στο βρεγμένο δέρμα από ό,τι στο στεγνό. Μην ξεχνάτε ότι ο χρόνος της έκθεσής σας στον ήλιο πρέπει να είναι λιγότερος τις μεσημεριανές ώρες 11 έως 4 και λίγο περισσότερος νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

Ποτέ ξυπόλητοι στην αμμουδιά
Εκτός από το ότι πρέπει πάντα να μην καθόμαστε απευθείας στην αμμουδιά, αλλά σε μια πετσέτα ακόμα καλύτερα να βάζουμε και μια ψάθα κάτω από την πετσέτα μας, καλό είναι και να μην περπατάμε ξυπόλητοι πάνω στην άμμο, ιδιαίτερα όταν τα πόδια μας είναι βρεγμένα. Εκτός από τους μύκητες που καραδοκούν, ένα σωρό άλλες παγίδες μπορεί να βρίσκονται κρυμμένες εκεί: κομμάτια από γυαλί, κοφτερά κοχύλια, ακαθαρσίες κ.ά.

Καλό είναι επίσης, όταν πηγαίνουμε πρώτη φορά σε μια παραλία, να μπαίνουμε στη θάλασσα φορώντας τα κατάλληλα πλαστικά παπούτσια, γιατί είναι πιθανόν να πατήσουμε σε κοφτερούς βράχους, κοχύλια, αχινούς ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, τα οποία μερικές φορές δεν διακρίνονται εύκολα διά γυμνού οφθαλμού.

Ανακουφίστε το καμένο δέρμα σας
Αν ξεχάσατε το βαζάκι με την αλόη ή την ενυδατική λοσιόν στο σπίτι, αναζητήστε στο σούπερ μάρκετ μερικά απλά καταπραϋντικά για να ανακουφίσετε το καμένο σας δέρμα.

Το κρύο ξίδι: Το φυλάτε πάντα στο ψυγείο και ψεκάζετε τα σημεία του σώματός σας που έχουν κοκκινίσει.

Το γιαούρτι: Το απλώνετε στο πρόσωπό σας ή το σώμα σας σαν κρέμα.

Τα αγγουράκια: Τα φυλάτε στο ψυγείο, τα βγάζετε, τα καθαρίζετε, τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ και τα απλώνετε στο πρόσωπό σας. Ελλείψει μπλέντερ τρίψτε απαλά το πρόσωπό σας με τη σάρκα του αγγουριού.