Τέλος στο διαβήτη τύπου 1;
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του διαβήτη, ενώ άλλοι τόσοι ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της νόσου. Ένας Έλληνας γιατρός, όμως, ο δρ. Νίκος Γιαννουκάκης, καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, φέρνει την ελπίδα. Σε συνεργασία με το συνάδελφό του, δρ. Μάσιμο Τρούκο, και την ερευνητική τους ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ επινόησε ένα νέο εμβόλιο, που σε δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο σε ποντίκια ουσιαστικά θεράπευσε το διαβήτη. Το ελπιδοφόρο εμβόλιο όχι μόνο προλαμβάνει την εκδήλωση της ασθένειας, αλλά μπορεί και να αναστρέψει την πορεία της, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Diabetes» της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη. Στην ουσία πρόκειται για την εξέλιξη της μεθόδου που ονομάζεται «λευκαφαίρεση», η οποία ήδη δοκιμάζεται σε εθελοντές με τη διαφορά ότι η νέα μέθοδος δεν έχει παρενέργειες, έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα και εφαρμόζεται ευκολότερα και με μικρότερο κόστος. Το εμβόλιο θα αρχίσει να δοκιμάζεται στο τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010 και, αν όλα πάνε καλά, θα κυκλοφορήσει σε εφτά χρόνια από σήμερα.
Ποιος είναι
Αν και γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, η πατρική οικογένεια του Νίκου Γιαννουκάκη, που έλκει την καταγωγή της από τη Μεσσηνία, δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς αγάπης που τη συνέδεαν με την Ελλάδα. Πριν από έντεκα χρόνια και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γενετική Ενδοκρινολογία και τη Βιοχημεία, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένος με την Ελληνίδα Κυριακούλα Κασκαβαλτζή, την οποία γνώρισε στον Καναδά.
Καρκίνος του μαστού: το εμβόλιο έρχεται!
Μια Ελληνίδα ερευνήτρια, ομογενής από την Αυστραλία, η Βάσω Αποστολοπούλου, παρασκεύασε μαζί με συναδέλφους της ένα εμβόλιο που προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στη διεθνή αγορά από αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία. Όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Βreast Cancer Research», το εμβόλιο προλαμβάνει μέχρι και 100% την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, ενώ εντυπωσιακά υψηλά είναι και τα ποσοστά ίασης σε ήδη νοσούντες ασθενείς. Και να φανταστεί κανείς ότι μερίδα Ελλήνων επιστημόνων αντιμετώπισε με δυσπιστία, για να μην πούμε κακοπιστία, την κ. Αποστολοπούλου, όταν παρουσίασε πριν από μερικά χρόνια την εργασία της στη χώρα μας, ενώ ο ΕΟΦ διέκοψε την κλινική μελέτη που αφορούσε την ανακάλυψη του εμβολίου με το αιτιολογικό ότι «η συνέχιση της έρευνας δεν είχε νόημα».
Ποια είναι
Οι γονείς της γεννήθηκαν στην Αμαλιάδα και μετανάστευσαν στην Αυστραλία το 1966. Αν και φοιτούσε σε αγγλόφωνο σχολείο, παρακολουθούσε για πολλά χρόνια μαθήματα ελληνικών. Σπούδασε Ανοσολογία και Παθολογία. Έχει πάθος με τη δουλειά της και δεν νιώθει καμία έπαρση για τη σπουδαία ανακάλυψή της, που θα σώσει χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο. Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Scripps Research Institute των ΗΠΑ, καθηγήτρια στα πανεπιστήμια Melbourne, Monash και Victoria της Μελβούρνης και επικεφαλής της Μονάδας Ανοσίας και Εμβολίων στο Austin Research Institute της Μελβούρνης. Έχει πάρει πολλές τιμητικές διακρίσεις για το έργο της, ενώ στην Ελλάδα τιμήθηκε με το Βραβείο Μποδοσάκη για τον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών.
Τρία νέα «όπλα» στη μάχη κατά του καρκίνου
Το ελληνικό «δαιμόνιο» δεν σταματάει εδώ. Τρία νέα εμβόλια για την αντιμετώπιση του καρκίνου βρέθηκαν από Έλληνες γιατρούς και συγκεκριμένα για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη και για την πρόληψη πιθανής υποτροπής ή μετάστασης του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που ήδη πάσχουν από τη νόσο.
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα σχεδιάστηκε εξολοκλήρου στο Ανοσολογικό Κέντρο του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Έλληνα γιατρό, διευθυντή του Κέντρου και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανοσοθεραπείας κατά του Καρκίνου Μιχάλη Παπαμιχαήλ. στερα από μια δεκαετία μελετών και πειραμάτων το εμβόλιο δοκιμάζεται ήδη σε εθελοντές σε συνεργασία με την Α Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, ενώ εφαρμόζεται και σε πολλά κέντρα του εξωτερικού. Αν και, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Παπαμιχαήλ, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε νικήσει ακόμα τον καρκίνο, αυτές οι θεραπευτικές μέθοδοι μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της νόσου.
Τον καρκίνο του προστάτη έχει βάλει στόχο το Ανοσολογικό Κέντρο στον «Άγιο Σάββα», για την καταπολέμηση του οποίου έχει επιστρατεύσει ένα αντικαρκινικό συνθετικό πεπτίδιο (τμήμα πρωτεϊνης). Ήδη, μάλιστα, έχουν αρχίσει να γίνονται εμβολιασμοί σε ασθενείς, κυρίως σε όσους βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου.
Όσον αφορά, τώρα, τον καρκίνο του μαστού, η ερευνητική ομάδα του Ανοσολογικού Κέντρου, με κύριους ερευνητές τον Κώστα Μπαξεβάνη και τη Σόνια Περέζ, εφαρμόζει ένα ακόμα νέο εμβόλιο κατά αυτού του καρκίνου σε ασθενείς που ήδη πάσχουν, με σκοπό την πρόληψη τυχόν μεταστάσεων μετά την ολοκλήρωση της κλασικής θεραπείας.