Η Νέα Σκηνή ανοίγει αυλαία

04.07.2008
Το μεγάλο όνειρο του Νίκου Κούρκουλου, η αναπαλαίωση και επέκταση του Εθνικού Θεάτρου, γίνεται πραγματικότητα. Και μπορεί μεν εκείνος να έφυγε νωρίς, τον Οκτώβριο όμως εγκαινιάζεται αρχικά η Νέα Σκηνή
Το μεγάλο όνειρο του Νίκου Κούρκουλου, η αναπαλαίωση και επέκταση του Εθνικού Θεάτρου, γίνεται πραγματικότητα. Και μπορεί μεν εκείνος να έφυγε νωρίς, τον Οκτώβριο όμως εγκαινιάζεται αρχικά η Νέα Σκηνή, την οποία εκείνος δημιούργησε και θα φέρει το όνομά του, ενώ το Νοέμβριο θα γίνουν τα λαμπρά εγκαίνια oλόκληρου του κτιρίου της πρώτης κρατικής σκηνής στην Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί που χτυπάει η καρδιά πολλών μεγάλων πρωταγωνιστών και, φυσικά, κι εκείνου, που πάλεψε όσο κανένας άλλος για να της ξαναδώσει τη χαμένη αίγλη της.

Ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου που επί 13 χρόνια αφοσιώθηκε σ’ αυτό ήταν ο Νίκος Κούρκουλος. Είχε καταφέρει με το ρεπερτόριο, τους καλούς ηθοποιούς που επέλεξε και τις πολλές σκηνές που δημιούργησε να δώσει νέα πνοή στην πρώτη κρατική σκηνή. Το έργο του αναγνωρίστηκε διεθνώς, ενώ οι παραστάσεις του Εθνικού και στο εξωτερικό στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία και έμειναν στην Ιστορία. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε διευθυντής το 1994, έχοντας μεγάλη αδυναμία στη μικρή του κόρη Εριέττα, σκέφτηκε τους λιλιπούτειους θεατές και δημιούργησε το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, με παραστάσεις που... έσπασαν ταμεία και πρόσφεραν θέαμα και γνώση στα παιδιά. Μάλιστα, η πρώτη που πήγε στο Παιδικό Στέκι για να παρακολουθήσει παράσταση ήταν η Εριέττα του, που από πολύ μικρή ηλικία γαλουχήθηκε στο σανίδι και στις καλές παραστάσεις. Αργότερα, όταν εκείνη μεγάλωσε, ο πατέρας της κατάλαβε τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δοθεί στο «φυτώριο» των θεατών, στα νέα παιδιά που διψάνε για καλές παραστάσεις. Έτσι, δημιούργησε τη Νέα Σκηνή αλλά και την Πειραματική και το «Γκαράζ», ανεβάζοντας παραστάσεις που έφεραν τους νέους κοντά στο Εθνικό. Τα είχε βάλει όλα σε τάξη και περίμενε να δει το μεγάλο όνειρό του να παίρνει σάρκα και οστά. Ένα όνειρο που έστω και μετά το χαμό του δικαιώνει τις προσπάθειές του. Ήθελε λοιπόν να ξανανοίξει πλήρως ανακαινισμένο το κτίριο του Τσίλερ στην Αγίου Κωνσταντίνου. Δυστυχώς όμως, δεν πρόλαβε να δει αυτό που ονειρευόταν. Η ψυχή του ωστόσο έχει μείνει εκεί. Έτσι, από τον Οκτώβριο και μετά η Νέα Σκηνή, που θα σφύζει από νέους ηθοποιούς και θεατές, θα έχει πλέον το όνομά του: «Νίκος Κούρκουλος». Την εγκαινιάζει ένας νεαρός πρωταγωνιστής, ο Γιάννος Περλέγκας, παιδί του Εθνικού, με ήθος και ταλέντο, γιος ενός μεγάλου αξέχαστου ηθοποιού, του Τίμου Περλέγκα, και της καλής συναδέλφου Αριστούλας Ελληνούδη, που επί χρόνια ασχολείται με το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Ο νεαρός ηθοποιός έχει δώσει ήδη με επιτυχία τα «διαπιστευτήριά» του, καθώς έχει συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις του Εθνικού Θέατρου, ενώ του έχει απονεμηθεί και το βραβείο «Δημήτρης Χορν» για το ρόλο του Αντώνη στο «Γάλα» του Βασίλη Κοτσικονούρη, που είχε ανέβει στη Νέα Σκηνή. Επίσης, στην ίδια σκηνή ερμήνευσε τον Ορέστη στην εναλλακτική «Ηλέκτρα» και πρόσφατα πρωταγωνίστησε στη μουσική παράσταση «Ρεμπώ». Τα εγκαίνια της Νέας Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος» θα γίνουν με το «Ρομπέρτο Τσούκο» του Μπερνάρ Μαρί Κολτές. Ένα έργο πολύ σκληρό και απαιτητικό, βασισμένο σ’ ένα μύθο του Μίθρα, όπου ο νεαρός πρωταγωνιστής θα υποδυθεί τον ομώνυμο ήρωα που σκοτώνει τη μητέρα του και στη συνέχεια αυτοκτονεί. Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό θεατρικό «στοίχημα» που βάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Χουβαρδάς και ο νεαρός ηθοποιός τολμά εγκαινιάζοντας τη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», με στόχο να εξακολουθήσουν να κάνουν «ανοίγματα» για τη νεολαία που προτιμάει το σύγχρονο και πρωτοποριακό δραματολόγιο.

ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ