Γ. Καπουτζίδης: "Τα έχω βρει με τον εαυτό μου"

04.07.2008
Ξετίναξε τις θεαματικότητες κι ενώ όλοι μετά το σαρωτικό «Στο παρά πέντε» του ζητούσαν να συνεχίσει, εκείνος έκλεισε τον υπολογιστή του και αποφάσισε να πάρει μια βαθιά ανάσα με το θέατρο.

Από τη Σίσσυ Μενεγάτου

Ξετίναξε τις θεαματικότητες κι ενώ όλοι μετά το σαρωτικό «Στο παρά πέντε» του ζητούσαν να συνεχίσει, εκείνος έκλεισε τον υπολογιστή του και αποφάσισε να πάρει μια βαθιά ανάσα με το θέατρο. Μετά τη «Διπλανή πόρτα» είπε «ναι» στον Θοδωρή Αθερίδη και υποδύεται τη μάντισσα Θεονόη στην... πειραγμένη «Ελένη» του Ευριπίδη κάνοντας την έκπληξη!

Ο Γιώργος Καπουτζίδης ξέρει τι θέλει και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Δεν αποφασίζει στο... παρά πέντε, αλλά όταν χρειάστηκε να το κάνει για να είναι ευτυχισμένος, δεν δίστασε καθόλου. Εγκατέλειψε τη Νομική και ακολούθησε την καρδιά του κυνηγώντας το όνειρό του ακόμα και όταν χρειάστηκε να δώσει για δεύτερη φορά εξετάσεις για να πάρει το πτυχίο του στη Δραματική Σχολή. Ο νεαρός από τις Σέρρες αρίστευσε και λίγο καιρό αργότερα όλη η Ελλάδα τον ήξερε από την τηλεόραση και μιλούσε γι’ αυτόν. Αντιστάθηκε στο... σκόρπισμα της επιτυχίας, παρόλο που οι Σειρήνες της ευκολίας παραμόνευαν παντού. Όλα τα αποκάλυψε στο ΛΟΙΠΟΝ ο Γιώργος Καπουτζίδης: Από τα τούλια και τα τακούνια που του κάνουν τη ζωή δύσκολη ως Θεονόη μέχρι το πότε επιστρέφει με την καινούργια του σειρά στην τηλεόραση. Σεμνός, αποφασιστικός, μετρημένος, ένα λιοντάρι με τα όλα του, που ξέρει να κρύβει την υπεροχή του και να τη μετατρέπει σε ενέργεια!

Σου αρέσει να βουτάς στα δύσκολα, όπως έχεις δηλώσει. Πιστεύεις ότι η Θεονόη είναι άλλο ένα μεγάλο ρίσκο σου;

«Όχι, δεν το βλέπω σαν ρίσκο. Για μένα το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ήταν όταν ξαφνικά αποφάσισα να γράψω την πρώτη μου τηλεοπτική σειρά, τις ...Σαββατογεννημένες.... Εγώ δεν πήγα σε οντισιόν ή κάστινγκ, που είναι πολύ ψυχοφθόρα, αλλά κάθισα και έφτιαξα την ευκαιρία για τον εαυτό μου γράφοντας μια σειρά. Πιστεύω ότι αυτό ίσως είναι πολύ πιο δύσκολο, λιγότερο ψυχοφθόρο βέβαια, γιατί σου δίνει χαρά. Στην πορεία το λάτρεψα το γράψιμο».

Δεν φοβήθηκες το ρόλο της μάντισσας Θεονόης;

«Όχι. Δεν μπήκα καθόλου φοβισμένος σε αυτή την περιπέτεια. Τον αντιμετωπίζω ως έναν ακόμη ρόλο. Εξάλλου, οι περισσότεροι ηθοποιοί ένα γυναικείο ρόλο τον έχουν υποδυθεί στη ζωή τους. Εμένα μου κληρώθηκε τώρα».

Φοβερή μεταμφίεση η Θεονόη, μοντελάκι αλά Madonna, με τον περιβόητο τριγωνικό μεταλιζέ στηθόδεσμο που πρωτολανσάρισε ο Jean Paul Gaultier- Είναι δύσκολη η μεταμόρφωσή σου;

«Μου παίρνει περίπου τρία τέταρτα για να μεταμορφωθώ σε Θεονόη. Με έχει δυσκολέψει και το ρούχο στην κίνησή μου, γιατί είναι γεμάτο τούλια που σκαλώνουν παντού, και τα τακούνια. Φανταστείτε ότι με το πρώτο ζευγάρι ψηλοτάκουνα παπούτσια που προσπάθησα να περπατήσω δεν τα κατάφερα και μου έφεραν άλλα. Σας θαυμάζω, πάντως, εσάς τις γυναίκες που περπατάτε με τα τακούνια. Μπράβο σας».

Τι αγαπάς και τι μισείς στη Θεονόη;

«Δεν μισώ τίποτα. Την αγαπάω απόλυτα, γιατί είναι δίκαιη. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι πάρα πολύ σπάνιο στους ανθρώπους. Αποφασίζει με βάση το δίκαιο, το ηθικό, το θεϊκό πρόσταγμα. Και όχι με βάση το ανθρώπινο συμφέρον το δικό της ή οποιουδήποτε άλλου».

Η Σμαράγδα Καρύδη είπε ότι είσαι ο πιο δίκαιος άνθρωπος που έχει γνωρίσει?

«Το λέει συνέχεια και την ευχαριστώ. Αλήθεια είναι. Το προσπαθώ».

Είσαι αυτό που λέμε το «καλό παιδί της showbiz». Αναρωτιέμαι... έχεις εκραγεί ποτέ;

«Το να εκραγείς δεν σημαίνει ότι είσαι κακός άνθρωπος. Ίσα ίσα τον σωστό εγώ τον θαυμάζω. Κι εγώ αν χρειαστεί να πολεμήσω και να γίνω κακός για το δίκαιο, μπορεί και να το κάνω».

Τελικά, είσαι τόσο καλό παιδί όσο δείχνεις;

«Είμαι καλό παιδί από την άποψη ότι δεν έχω κάνει κακό σε κάποιον. Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ ότι έχω βλάψει επίτηδες κάποιον. Αυτό το πράγμα δεν το έχω μέσα μου. Και με ενδιαφέρει πως δεν το έχω μέσα μου κι αυτό μου φτάνει. Γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία από το να έχεις μέσα σου μίσος. Να έχεις μια καρδιά σάπια. Τι μπορεί να είναι χειρότερο από αυτό; Οπότε, από αυτή την άποψη, αισθάνομαι ότι ένας από τους βασικούς στόχους που έχω είναι να είμαι καλός άνθρωπος. Όχι να φαίνομαι, να είμαι πραγματικά».

Νιώθω ότι δεν σε έχει αγχώσει η επιτυχία. Δηλαδή, επιλέγεις χαλαρά τις δουλειές σου. Δεν θέλεις να είσαι μέσα στην «κρεατομηχανή» αυτής της δουλειάς;

«Ακριβώς. Την τηλεόραση δεν την είδα ποτέ σαν δουλειά. Την είδα και τη βλέπω σαν μεράκι, σαν ένα εφηβικό μου όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Έτσι την αντιμετώπισα. Και σε τελική ανάλυση αυτό κατέγραψα σ’ αυτήν. Παιδικές και εφηβικές μου εμπειρίες».

Πιστεύεις ότι δύο «καρπούζια» δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη;

«Νιώθω ότι η ζωή είναι ωραία και πρέπει να τη ζούμε. Για να το καταφέρουμε αυτό, οφείλουμε να κάνουμε μόνο τα πράγματα που αγαπάμε και μας καλύπτουν. Είναι τι θέλει η καρδιά σου. Η δική μου καρδιά θέλει να έχει μια ωραία ζωή. Μια δουλειά που να την αγαπάω και να την αγαπάει και ο κόσμος. Θέλω να έχω το χρόνο για την ξεκούρασή μου, τις πλάκες μου, τις παρέες μου, τους έρωτές μου, τους φίλους μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα».

Τα επόμενα σχέδιά του

Είσαι ο δημιουργός που κατάφερε να αγγίξει 65% θεαματικότητα με το «Παρά πέντε». Καταφέρνεις να μην υποκύπτεις στις Σειρήνες. Είναι εύκολο αυτό;

«Ναι. Είναι εύκολο, γιατί η φωνή της καρδιάς είναι πάντοτε πιο δυνατή. Αν την ακούς, κερδίζεις. Εγώ ό,τι έχω καταφέρει στη ζωή μου είναι επειδή έκανα αυτό που ήθελε η καρδούλα μου, και μου βγήκε σε καλό. Άλλωστε, από την αρχή που ξεκίνησα σε αυτόν το χώρο το είχα δηλώσει ότι το όνειρό μου ήταν να δουλεύω όσο θέλω, με όποιον θέλω και όποτε θέλω, και μέχρι σήμερα το έχω πετύχει».

Έχεις δηλώσει ότι πριν από το «Παρά πέντε» είχες περάσει από μεγάλη αμφισβήτηση. Τώρα νιώθεις πιο δυνατός;

«Ναι. Στις -Σαββατογεννημένες- ήταν πολύ διστακτικοί για να εγκρίνουν το σενάριο ενός πρωτοεμφανιζόμενου, όπως επίσης για να παίξω αυτόν το ρόλο. Εγώ όμως το πάλεψα. Δεν τα παράτησα. Δεν μου αρέσει ποτέ να εγκαταλείπω το όνειρό μου».

Φαίνεσαι άτομο χαμηλών τόνων. Κι όμως, το να πας σε ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι και να παλέψεις για το όνειρό σου θέλει μαγκιά, τσαγανό...

«Έχω πολύ τσαγανό. Λέων, γαρ, στο ζώδιο. Μάλιστα, 31 Ιουλίου, που παίζουμε στις Σέρρες, έχω τα γενέθλιά μου και είμαι ευτυχής που θα είμαι στην πατρίδα μου και θα με δουν όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα».

Σε φοβίζει ότι μπορεί και τώρα κάποιοι να σε περιμένουν στη γωνία για να πουν την κακία τους; Διότι και στο «Παρα πέντε» κάποιοι σε παραδέχτηκαν, αλλά κάποια άλλα μεγάλα ονόματα της showbiz είπαν ότι είσαι ένα «πυροτέχνημα».

«Όχι, δεν με φοβίζει καθόλου. Θα με φόβιζε αν εγώ ήμουν ένας από τους ανθρώπους που περιμένουν στη γωνία και δεν θα ήθελα η ζωή μου να είναι αυτή. Δηλαδή, να είμαι ένας άνθρωπος που περιμένω στη γωνία κάποιους άλλους. Θέλω να είμαι σε μια ευθεία και να προχωράω. Άλλες φορές γρήγορα, άλλες φορές σιγά. Άλλες φορές τρέχω, άλλες φορές ξεκουράζομαι. Αλλά έχω καταφέρει να είμαι σε μια ευθεία, πάντα».

Σου λείπει το «Παρά πέντε»;

«Πολύ. Μου λείπει η καθημερινή επαφή που είχαμε ως παρέα, το πόσο ωραία περνούσαμε στο γύρισμα, τα γέλια που κάναμε».

Πότε θα σε ξαναδούμε με δική σου σειρά στο Mega;

«Το Σεπτέμβριο του 2009».

Αυτά που έχουν ακουστεί ότι είναι η παρέα του «Παρά πέντε» στο μέλλον ισχύει;

«Όχι. Δεν το έχω ξεκινήσει καν».

Γράφεις δικό σου θεατρικό έργο;

«Όχι, αυτή την περίοδο δεν γράφω απολύτως τίποτα. Θέλω να κάνω την περιοδεία μου με το καλό και βλέπουμε μετά».

Έχεις προγραμματίσει κάτι θεατρικό μετά την «Ελένη»;

«Ναι. Είναι πολύ πιθανό και εύχομαι να γίνει πραγματικότητα να είμαι και τη χειμερινή σεζόν με τον Θοδωρή Αθερίδη στο καινούργιο του έργο στο Μικρό Παλλάς?».

Η επιτυχία και το τίμημά της

Νιώθω ότι είσαι πολύ ήρεμος άνθρωπος. Να υποθέσω ότι τα έχεις βρει με τον εαυτό σου;

«Ναι. Έχω κάνει καλή δουλίτσα σ’ αυτό. Έχω φτάσει σε ένα σημείο που ξέρω τι θέλω και τι δεν θέλω να κάνω. Όπως επίσης ξέρω τι μπορώ να κάνω και τι δεν μπορώ να κάνω. Άμα δώσεις απάντηση σε αυτά τα τέσσερα ερωτήματα, μια χαρά νομίζω πορεύεσαι. Είναι λάθος να πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα ή είναι λάθος να λες ότι θέλεις να κάνεις κάτι, ενώ στην ουσία δεν το θέλεις και θα το κάνεις, γιατί κάποιος άλλος πιστεύει για σένα ότι είναι το σωστό. Τότε δεν θα πραγματοποιήσεις το δικό σου το "θέλω", αλλά το "θέλω" κάποιου άλλου».

Σε ενόχλησε που συζητήθηκε και γράφτηκε ότι εξαγόρασες την επιτυχία του «Παρά πέντε» κάνοντας διαφημίσεις;

«Όχι. Με άφησε αδιάφορο. Φαντάζεστε πόσα χρήματα θα έπαιρνα αν έκανα τηλεόραση φέτος; Δεν το έκανα. Αν ήθελα να βγάλω πολλά χρήματα, θα έγραφα τριάντα σελίδες και θα ζητούσα γη και ύδωρ. Αν το κίνητρό σου είναι αυτό, νομίζω ότι έχεις λάθος κίνητρο και μπορείς μεν να γίνεις πλούσιος, αλλά ίσως ούτε διάρκεια θα έχεις ούτε χαρά μέσα σου. Θέλω να έχω χρήματα και μια ωραία ζωή, αυτό είναι αλήθεια, αλλά μέχρι εκεί. Από κει και πέρα τον όρο -εξαγοράζω την επιτυχία μου- εγώ δεν τον πιστεύω. Θεωρώ ότι είναι λάθος. Την επιτυχία σε τελική ανάλυση δεν σου την πληρώνει κανένας. Δουλεύεις και την αποκτάς και βέβαια θέλει και τύχη».

Πρόσφατα μια άλλη σειρά «Η Μαρία η άσχημη», με ηρωίδα ένα καλόκαρδο κορίτσι, κατάφερε να κατατροπώσει τις δικές σας θεαματικότητες. Τελικά, το παραμύθι συγκινεί τους τηλεθεατές;

«Από παιδιά με τέτοια παραμύθια μεγαλώνουμε, οπότε είναι λογικό το ότι κατάφερε να κάνει επιτυχία σε τόσα διαφορετικά κράτη. Γιατί πάνω κάτω τα παιδιά όλου του κόσμου ίδια είναι και όσο και να μεγαλώσουμε, κρατάμε κάτι από την παιδικότητά μας».

Τα αγαπημένα του

  • Φαγητό: Τα ντολμαδάκια της μαμάς του.
  • Χρώμα: Κίτρινο.
  • Ταξίδι-Διακοπές: Σαντορίνη.
  • Ήρωας: Ο Ρατανπλάν από τον Λούκυ Λουκ.
  • Ποτό: Ντραμπούι το χειμώνα και μπίρα το καλοκαίρι.

To χειρότερό του

Σιχαίνεται το σπανακόρυζο.