Από τον Γιάννη Πολέμη
Ο φρικιαστικός θάνατος του Νίκου Σεργιανόπουλου την περασμένη Τετάρτη στο σπίτι του στο Παγκράτι ξύπνησε σε όλους μας δυσάρεστες μνήμες... Πολλά δημοφιλή ή έστω αναγνωρίσιμα πρόσωπα «έφυγαν» στο παρελθόν με περίεργο και τις περισσότερες φορές δυσάρεστο τρόπο. Κοινός παρονομαστής; Ψυχολογικά προβλήματα, εξαρτήσεις από ουσίες και ραγδαίες ανατροπές στη ζωή των αδικοχαμένων αυτών προσώπων.Ρένα Παγκράτη
Την 25η Ιουνίου του 1998 επέλεξε η σταρ των 80s και της βιντεοκασέτας Ρένα Παγκράτη για να δώσει τέλος στη ζωή της παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Τη βρήκε η αδερφή της στο σπίτι της. Ήταν μόλις 49 ετών, αλλά η χρόνια ανεργία και η απόρριψη την είχαν κουράσει. Έκανε πολλές προσπάθειες να βρει δουλειά και έφτασε στο σημείο να κυκλοφορήσει μέχρι και δίσκο (είχε διατελέσει μέλος των Nostradamos), μελαχρινή πια, από τη Lyra, αλλά απέτυχε παταγωδώς. Αυτή ήταν η χαριστική βολή για τη Ρένα, την οποία θα θυμόμαστε πάντα ως το γλυκό κορίτσι με τη φράντζα.
Λευτέρης Βουρνάς
Ο ατίθασος γόης των 70s, που πότε διεκδικούσε τη Ζωή Λάσκαρη και πότε την Μπέτυ Λιβανού, φορώντας γυαλιά aviator και ανοιχτά στενά πουκάμισα, έδωσε τέλος στη ζωή του τον Ιούνιο του 87 με φρικιαστικό τρόπο. Έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στη Βούλα, αφού πρώτα είχε κόψει τις φλέβες του με ξυράφι! Πολλές οι φήμες που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή, στις οποίες αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Θανάσης Αναγνωστόπουλος σε αφιέρωμα που έκανε πριν από δύο χρόνια στον ηθοποιό στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Σύμφωνα με αυτές, που βέβαια στη συνέχεια διαψεύστηκαν από τη γυναίκα του, ο ηθοποιός είχε προσβληθεί από AIDS, λόγω ομοφυλοφιλικών σχέσεων. Οι ίδιες φήμες αναφέρουν πως την περίοδο 1985-86 είχε φύγει από το σπίτι του και όταν επέστρεψε, άρχισε η κατάθλιψη. Τις φήμες αναζωπύρωσε και μια δήλωση του καλού του φίλου Σταύρου Παράβα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε για να διαπιστωθεί ο θάνατός του: «Αμάν, βρε παιδιά, ούτε στον Μπίλι Μπο δεν κάνατε έτσι». Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην τελευταία εμφάνιση του ηθοποιού, σε βιντεοκασέτα μαζί με τη Μάρα Θρασυβουλίδου, ήταν εμφανώς αδυνατισμένος.
Βάσος Ανδριανός
Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα του 1999 όταν ο γνωστός από το «Μεθοριακό σταθμό» ηθοποιός βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από τον τρίτο όροφο του σπιτιού του στην Κηφισιά. Αρχικά ειπώθηκε ότι ένιωσε ζαλάδα και παρασύροντας μια ξαπλώστρα έπεσε στο κενό, ωστόσο αρκετοί υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα πως επρόκειτο για αυτοκτονία. Οι φήμες της εποχής έλεγαν πως ο ηθοποιός πληρώνοντας την επιλογή του να κάνει βιντεοταινίες, δεν μπορούσε αρκετό διάστημα μετά από τη χρυσή εποχή της βιντεοκασέτας και πριν «φύγει» από τη ζωή να βρει δουλειά. Έτσι, οδηγήθηκε στην κατάθλιψη και στα ηρεμιστικά χάπια.
Κατερίνα Γώγου
Βυθισμένη στον εφιάλτη των ναρκωτικών για πάρα πολλά χρόνια, η χαρούμενη και επιπόλαια μικρή αδερφή της Τζένης Καρέζη στο «Μια τρελή, τρελή οικογένεια» αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της στις 3 Οκτωβρίου 1993 παίρνοντας μεγάλη ποσότητα χαπιών. Επειδή δεν άντεχε την απόρριψη από τους πάντες, ακόμη και από την ίδια της την κόρη, τη Μυρτώ, η 53χρονη ηθοποιός αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι το άψυχο κορμί της βρέθηκε με τα πρώτα σημάδια της αποσύνθεσης μετά από δύο μέρες. Η Κατερίνα Γώγου, βυθισμένη στις παραισθήσεις των ναρκωτικών, είχε ασχοληθεί με τη συγγραφή στίχων και την ποίηση, με γνωστότερη συλλογή τα «Τρία κλικ αριστερά», που κυκλοφόρησε το 1978. Ο γνωστός σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος είχε δηλώσει μετά το θάνατό της: «Δύο μήνες πριν πεθάνει τη συνάντησα τυχαία. Ήταν γερασμένη, σαν μάγισσα από παραμύθι, με άσπρα μαλλιά, ατημέλητη, με βραχνή φωνή. Η Κατερίνα πέθανε αγρίμι, όπως έζησε και σαν αγρίμι».
Ελευθερία Βιδάκη
Η επιλόχειος κατάθλιψη οδήγησε την 37χρονη ηθοποιό στο κενό, κάνοντας πολλούς να χαρακτηρίζουν το ρόλο της ως καταθλιπτικής στην καθημερινή σειρά του Νίκου Φώσκολου προφητικό. Ήταν τέλη Μαρτίου του 2004 όταν οι ένοικοι της πολυκατοικίας στην Αγία Παρασκευή είδαν τη γνωστή ηθοποιό να δίνει τέλος στη ζωή της με τραγικό τρόπο. Πολλοί μάλιστα αναρωτήθηκαν τι την οδήγησε στο απονενοημένο βήμα, καθώς πήγαινε πολύ καλά τόσο στα προσωπικά όσο και στα επαγγελματικά της. Την απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες εκείνης της εποχής, έδωσε ο σύζυγός της, ο οποίος στην κατάθεσή του στην αστυνομία φέρεται να υποστήριξε πως η γυναίκα του αμέσως μετά τον τοκετό της αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα και γι αυτόν το λόγο είχε νοσηλευτεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Παύλος Σιδηρόπουλος
Η ηρωίνη ευθύνεται για την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ροκ σκηνής στα 42 του χρόνια. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος «έφυγε» από τη ζωή στις 6 Δεκεμβρίου του 1990 από ανακοπή καρδιάς, που προήλθε από χρήση ηρωίνης, αν και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επίσημα. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 1990, όταν ξεκίνησε να παραλύει το δεξί του χέρι. Συνέχισε όμως τις εμφανίσεις του μέχρι τέλους με το χέρι δεμένο.
Κώστας Ταχτσής
Αφήσαμε τελευταία τη δολοφονία του γνωστού συγγραφέα για ευνόητους λόγους. Ήταν πριν από 20 χρόνια, στις 27 Αυγούστου του 1988, όταν μπαίνοντας στο σπίτι του στον Κολωνό, η αδερφή του αντίκρισε έντρομη το πτώμα του αδερφού της. Οι ιατροδικαστικές αρχές έκαναν λόγο για στραγγαλισμό, που είχε γίνει 48 ώρες πριν, ενώ ένοικοι της πολυκατοικίας δήλωσαν πως είχαν δει το συγγραφέα, δηλωμένο ομοφυλόφιλο, να μπαίνει στο σπίτι με τη συνοδεία νεαρών. Το θύμα δεν προέβαλε καμία αντίσταση, από το ανάστατο σπίτι έλειπαν διάφορα αντικείμενα αξίας, ενώ, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ο Ταχτσής είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Η ανθρωποκτονία Ταχτσή επίσημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ...
Λίζα Μαλινδρέτου
Η ανεργία την οδήγησε στον κόσμο των ναρκωτικών και αυτά στο θάνατο, το 2006 σε ηλικία μόλις 38 ετών. Η Λίζα Μαλινδρέτου είναι ένα ακόμη θύμα της εποχής της βιντεοκασέτας και της απορριπτικής αντιμετώπισής της από τη νέα κάστα της showbiz. Η αδικοχαμένη ηθοποιός τα τελευταία χρόνια έμενε μόνιμα στην Κρήτη αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα. Από τα μόνα άτομα που στάθηκαν στο πλευρό της, όσο μπορούσαν βέβαια, ήταν η Καίτη Φίνου.
ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
Πολλά είναι τα αστέρια της διεθνούς showbiz που αποχαιρέτησαν μια για πάντα τους θαυμαστές τους με περίεργο τρόπο. Πιο πρόσφατη η απώλεια του Χιθ Λέτζερ, μόλις 28 ετών, που αυτοκτόνησε με χάπια, καθώς σταθερά τους τελευταίους μήνες βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Στα 24 του μόλις χρόνια πέθανε ο Τζέιμς Ντιν, ο οποίος αγαπούσε της πάσης φύσεως καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών. Λάτρης της ταχύτητας, είχε ακαριαίο θάνατο όταν τράκαρε μετωπικά σε αγώνα ράλι. Στα 36 της, μόνη της σε ένα ξενοδοχείο πέθανε η Μέρλιν Μονρόε μετά από υπερβολική κατανάλωση βαρβιτουρικών. Μέχρι και σήμερα εικάζεται πως δολοφονήθηκε. Στα 43 της πέθανε από πνιγμό η Νάταλι Γουντ. Τραγική ηρωνεία: σε όλη της τη ζωή φοβόταν το νερό. Ο Μπρους Λι αποχαιρέτησε για πάντα τους θαυμαστές του στα 32 του από αλλεργική αντίδραση που προήλθε από συνδυασμό αναλγητικού και κορτιζόνης. Μέχρι σήμερα όμως οργιάζουν οι φήμες ότι πέθανε από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τον «έφαγε» η μαφία του Χονγκ Κονγκ ή δάσκαλοι πολεμικών τεχνών καθώς πρόδιδε τα μυστικά τους. Ο περίεργος θάνατος στην ηλικία των 28 από σφαίρα του γιου του Μπράντον κάνουν τους προληπτικούς να μιλάνε ακόμη και για κατάρα. Από υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λος Άντζελες στα 33 του χρόνια ο Τζο Μπελούσι. Μόλις 23 ετών πέθανε το 1993 ο πολλά υποσχόμενος Ρίβερ Φίνιξ από θανατηφόρο συνδυασμό κοκαϊνης και ηρωίνης. Μία εβδομάδα πριν από το θάνατο του Χιθ Λέτζερ μας αποχαιρέτησε και ο ανερχόμενος Μπραντ Ρένφρο μόλις 25 ετών από κοκτέιλ ηρεμιστικών και αλκοόλ, όπως συνέβη και πριν από δύο χρόνια με την Αν Νικόλ Σμιθ. Από τους δυσάρεστους θανάτους δεν έλειψαν ούτε οι τραγουδιστές. Το 1977 σε ηλικία μόλις 42 ετών πέθανε ο «βασιλιάς» Έλβις Πρίσλεϊ, χωρίς τα αίτια του θανάτου του να έχουν διευκρινιστεί επακριβώς. Ο Μάικλ Χάτσενς, του συγκροτήματος INXS, βρέθηκε το 1997, σε ηλικία 37 χρόνων, κρεμασμένος από τη ζώνη του στο δωμάτιό του σε ξενοδοχείο του Σίδνεϊ, ενώ ο Κερτ Κομπέιν των Νιρβάνα βρέθηκε νεκρός στα 27 του στο σπίτι του στο Σιάτλ. Είχε αυτοπυροβοληθεί μία μέρα μετά την «απόδρασή» του από κλινική αποτοξίνωσης.