Σαν τον παλιό καλό καιρό

18.06.2008
Τριγυρνάμε στην πόλη όταν ο λύκος δεν είναι εδώ... Όταν έχουμε, δηλαδή, ελεύθερο χρόνο. Και όχι μόνο περπατάμε, αλλά παρατηρούμε κιόλας, ψάχνουμε, μυρίζουμε, γευόμαστε.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

Τριγυρνάμε στην πόλη όταν ο λύκος δεν είναι εδώ... Όταν έχουμε, δηλαδή, ελεύθερο χρόνο. Και όχι μόνο περπατάμε, αλλά παρατηρούμε κιόλας, ψάχνουμε, μυρίζουμε, γευόμαστε και κάποιες φορές ανακαλύπτουμε... μικρούς θησαυρούς. Περίεργα μαγαζιά, ενδιαφέροντα σημεία για ξεκούραση, ιερούς τόπους και ανθρώπους με πραγματικό μεράκι και αγάπη γι αυτό που κάνουν.

Οίνος ευφραίνει καρδίαν...
Βαδίζοντας στην οδό Ερατοσθένους, απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και πίσω από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, θα ξαφνιαστείτε από ένα ιδιότυπο «κρασοπουλειό». Βαρέλια με διάφορες ποικιλίες κρασιών, ιδιαίτερα πόστερ και πίνακες ζωγραφικής συνθέτουν τον περιβάλλοντα χώρο! Εμπνευστής του ο Γιώργος Παπαγεωργίου, εραστής του οίνου, της καλής παρέας, αλλά και μανιώδης ψαροντουφεκάς. Στο «Οινοπωλείο» του μαζεύονται οι «καλοί πελάτες», οι «άριστοι της παρέας», όπως τον παλιό καλό καιρό! Άλλωστε, αυτό γράφει και η ταμπέλα του καταστήματος.

Ο Γιώργος, γνώστης του καλού κρασιού, διαθέτει ονομαστές ποικιλίες από τη Νεμέα, αλλά και από όλη την Ελλάδα. Προμηθεύει μεγάλους χώρους εστίασης και είναι γνωστός στην περιοχή, κυρίως για το «χύμα» κρασί του. Όπου της γης μερακλήδες, επισκεφτείτε το «οινοπωλείο» και προμηθευτείτε τον οίνο που «ευφραίνει καρδιές»!

«Οινοπωλείο»: Ερατοσθένους 14, Αθήνα, τηλ.: 210-7010801.

Στην παιδική βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου

Αυτό το ξέρατε; Το παλιό ιστορικό κυνηγετικό περίπτερο του Όθωνα, δίπλα στα παλιά ανάκτορα, μέσα στον Εθνικό Κήπο, έχει γίνει παιδική βιβλιοθήκη. Αξίζει τον κόπο όσοι έχετε παιδιά να επισκεφτείτε μαζί τους αυτόν το χώρο. Είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν. Αν μάλιστα είστε τυχεροί και και πετύχετε κάποια από τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί, ακόμα καλύτερα. Συχνά ζωγράφοι, συγγραφείς και ηθοποιοί επισκέπτονται το χώρο και αφιερώνουν αρκετό χρόνο στα παιδιά. Πάντως, κι εσείς δεν θα περάσετε άσχημα. Μπορείτε να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια και να γίνετε και πάλι παιδί ζωγραφίζοντας, παίζοντας ή ξεφυλλίζοντας παιδικά βιβλία!

Τα σχολεία και τα οργανωμένα γκρουπ που θέλουν να επισκεφθούν την παιδική βιβλιοθήκη θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο 210-3236503. ρες λειτουργίας: 9 π.μ.-3 μ.μ., Κυριακή, Δευτέρα και αργίες κλειστά.

Παραδοσιακό καφενείο «Η ωραία Ελλάς»

Ένα στέκι με ποιότητα, ενσωματωμένο σε ένα ιδιότυπο «μουσείο λαογραφίας»... Το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης βρίσκεται στη Στοά Μητροπόλεως 59 και Πανδρόσου 36 στην Αθήνα. Βρίσκεται εκεί, στο γνωστό πεζόδρομο με τα πολλά τραπεζάκια και τα σουβλατζίδικα. Ίσως οι περισσότεροι από εμάς να αγνοούν ότι πρόκειται για το «έργο ζωής» ενός ευφάνταστου επιχειρηματία, του Π. Γερολυμάτου, που γεμάτος αγάπη για το λαϊκό πολιτισμό και την παράδοσή μας εμπνεύστηκε, σχεδίασε και πραγματοποίησε αυτό το λαογραφικό αριστούργημα! Συνδύασε με επιτυχία την παράδοση με την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνικότητα με τη σύγχρονη τέχνη.

Στους χώρους του κέντρου εκτίθενται και διατίθενται προς πώληση κατασκευές από λαϊκούς παραδοσιακούς καλλιτέχνες. Το παραδοσιακό καφενείο «Η ωραία Ελλάς» διατίθεται για δεξιώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, ενώ υπάρχουν και αίθουσες τέχνης για προβολή έργων νεότερων καλλιτεχνών. Ο κ. Γερολυμάτος δεν πραγματοποίησε μόνο το όνειρό του, αλλά δίνει και την ευκαιρία σε κάθε νεοέλληνα να γνωρίσει την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό της χώρας μας.

Επισκεφθείτε το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, είναι σίγουρο ότι θα φύγετε από εκεί γεμάτοι ιδέες! Πάρτε μαζί σας τα παιδιά σας, τους φίλους σας και αν είστε εκπαιδευτικοί, επισκεφτείτε το με τους μαθητές σας. Πιείτε τον καφέ σας στο παραδοσιακό καφενείο του κέντρου, κάντε το στέκι σας! Άλλωστε, δεν θα είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι της διανόησης και της τέχνης μαζεύονται εκεί για ατελείωτες κουβέντες. Αν μάλιστα πετύχετε και κάποια κυριακάτικη κομπανία, τότε θα είστε τυχεροί! Ο κ. Γερολυμάτος αλλά και ο στενός συνεργάτης του Αθ. Κιούσης βρίσκονται εκεί για να σας δώσουν κάθε πληροφορία και να σας ξεναγήσουν στους χώρους του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3213023, 6977 212775.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.03.2023 - 17:57