Οι κομμένοι της Εurovision

23.05.2008
Μπορεί σήμερα να μεσουρανούν ή έστω στο πρόσφατο παρελθόν να κυριάρχησαν στις πίστες και στη δισκογραφία. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να τους δώσει το πολυπόθητο εισιτήριο για την εκπροσώπηση της χώρας μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Από τoν ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Μπορεί σήμερα να μεσουρανούν ή έστω στο πρόσφατο παρελθόν να κυριάρχησαν στις πίστες και στη δισκογραφία. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να τους δώσει το πολυπόθητο εισιτήριο για την εκπροσώπηση της χώρας μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Αρκετοί δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες κόπηκαν στα προκριματικά του ελληνικού τελικού, καθώς κριτές και τηλεοπτικό κοινό δεν ενθουσιάστηκαν από τις μουσικές τους προτάσεις. Ποιοι είναι λοιπόν εκείνοι που δεν πήραν το «εισιτήριο» για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Εurovision;

Η απόλυτη Ελληνίδα σταρ
Μπορεί η Άννα Βίσση να έχει γευτεί επιτυχίες και αποτυχίες στον πανευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό, υπήρξαν όμως και φορές που ενώ θέλησε να συμμετάσχει στο «μουσικό πανηγυράκι», όπως το είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος Μάνος Χατζιδάκις, η Ελλάδα δεν της έδωσε το «ΟΚ». Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τις συμμετοχές της Ελληνίδας τραγουδίστριας στη Eurovision: τo 1980 με την Ελλάδα και το τραγούδι «Οτοστόπ», που κατέλαβε τη 13η θέση, το 1982 με το «Μόνο η αγάπη», που χάρισε στην Κύπρο την 5η θέση, και το 2005 με το «Εverything», που, παρόλο που τα προγνωστικά το ήθελαν φαβορί, έμεινε τελικά στην 9η θέση. Άλλες δύο φορές προσπάθησε η Άννα Βίσση να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο μουσικό διαγωνισμό, αλλά δεν τα κατάφερε. Το 1978 με το τραγούδι «Κύριος Νombel» και το 1989 με το «Κλαίω». Το 1980 ήταν μια χρονιά που και ο Γιάννης Φλωρινιώτης εξέφρασε την επιθυμία του να πάει στη Eurovision, αλλά έφτασε μόνο μέχρι τα προκριματικά, αφού η Βίσση πήρε τελικά το εισιτήριο.

Το «βρόμικο» 89
Το 1989 ήταν η χρονιά που «κόπηκαν» δύο ακόμη γνωστοί καλλιτέχνες. Η Μαντώ επιχείρησε την πρώτη της συμμετοχή στο διαγωνισμό με το τραγούδι «Μόνο εσύ», που κατέλαβε τη 2η θέση στα προκριματικά. Τελικά εκπροσώπησε τη χώρα μας το 2003 με το «Νever let you go», που μας έστειλε στη 17η θέση. Το 89 «κόπηκε» και ο Μιχάλης Ρακιντζής με το «Νανά» και μάλλον κάτι ήξεραν όσοι ψήφισαν, καθώς το ρομποτικό «SΑGΑΡΟ» με το οποίο συμμετείχε το 2002 μας έστειλε επίσης στη 17η θέση και έκανε την Ελλάδα περίγελο. Εκείνη τη χρονιά υποψηφιότητα για τον ευρωπαϊκό θεσμό της μουσικής είχε υποβάλει και ο Κώστας Μπίγαλης με το τραγούδι «Let me be the one», το οποίο απορρίφθηκε δημιουργώντας ολόκληρο θέμα, με τον τραγουδιστή να έχει πάρει σβάρνα τις μεσημεριανές εκπομπές και να διαμαρτύρεται για άδικη μεταχείριση.

Επωνύμων συνέχεια
Θα περίμενε κανείς μια λαϊκή τραγουδίστρια όπως η Άντζελα Δημητρίου να θελήσει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision; Κι όμως, έγινε κι αυτό, το 1988, με το τραγούδι «Αν», το οποίο και απορρίφθηκε. Εκείνη τη χρονιά μας εκπροσώπησε η Αφροδίτη Φρυδά με το τραγούδι «Κλόουν» και πάλι πατώσαμε βαθμολογικά (17η θέση). Τη δόξα της συζύγου του Καίτης Γαρμπή, που μας εκπροσώπησε το 1993 με το «Ελλάδα χώρα του φωτός» η Ευρώπη ακόμη θυμάται το γαλάζιο φόρεμα με το σκίσιμο μέχρι τη μέση! ζήλεψε το 1998 ο Διονύσης Σχοινάς και συμμετείχε στον ελληνικό προκριματικό με το τραγούδι «Παλιές αγάπες», που τελικά αποδείχθηκαν μάλλον πολύ παλιές

Την ίδια τύχη την ίδια χρονιά είχε και η Ηρώ με το «Τίποτα», που όμως στη συνέχεια έγινε hit σκαρφαλώνοντας στην 1η θέση των airplays. Αντίθετα, το «Μια κρυφή επιθυμία» του συγκροτήματος Θάλασσα, το οποίο στείλαμε τελικά στο διαγωνισμό, κατέλαβε την 20ή θέση!

Μάλλον δικαιωμένη θα πρέπει να αισθάνεται η Πέγκυ Ζήνα από την επιλογή της να συμμετάσχει στον ελληνικό προκριματικό του 2002. Μπορεί το τραγούδι «Love is a wonderful thing» να κόπηκε για χάρη του «SΑGΑΡΟ», ωστόσο ο ντόρος που έγινε στα μεσημεριανά χάρισε στην ανερχόμενη τότε Πέγκυ την πρώτη μεγάλη της επιτυχία, που επιβεβαιώθηκε το ίδιο καλοκαίρι με τις εμφανίσεις της στο νυχτερινό κέντρο «Αστέρια» ως επικεφαλής σχήματος για πρώτη φορά!

Το ίδιο σχεδόν συνέβη και στα προκριματικά και του 2003. Μπορεί το «Μια στιγμή» του Γιάννη Βαρδή να απορρίφθηκε και το εισιτήριο για τον τελικό να κέρδισε η Μαντώ, αλλά το κομμάτι του νεαρού καλλιτέχνη πήγε πολύ καλά στα ραδιοφωνικά charts. Προβολή είχε και το επίσης κομμένο «Camera» της Σαμπρίνας

Στους προσφάτως «κομμένους» του μουσικού διαγωνισμού συγκαταλέγονται όσον αφορά πέρυσι ο Χρήστος Δάντης και η Τάμτα και φέτος η Χρύσπα με το «Α chance to love» αλλά και ο Κώστας Μαρτάκης με το «Αlways and Forever», γεγονός που λέγεται ότι προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις του με το μάνατζέρ του Ηλία Ψινάκη.