Μια μεγάλη μητέρα τιμάει τις ολυμπιονίκες της αγάπης

28.05.2008
Πάντα στέκομαι με δέος μπροστά σε κάθε μητέρα. Κι επειδή πιστεύω ότι ακόμα και ο ήχος της λέξης «μητέρα» έχει σχέση με το ήθος και την αρετή, μαγεύτηκα ξαφνικά, όταν διαπίστωσα ότι οι δύο αυτές λέξεις, «αρετή» και «μητέρα», έχουν μια μαγική σχέση μεταξύ τους.

Πάντα στέκομαι με δέος μπροστά σε κάθε μητέρα. Κι επειδή πιστεύω ότι ακόμα και ο ήχος της λέξης «μητέρα» έχει σχέση με το ήθος και την αρετή, μαγεύτηκα ξαφνικά, όταν διαπίστωσα ότι οι δύο αυτές λέξεις, «αρετή» και «μητέρα», έχουν μια μαγική σχέση μεταξύ τους.

Πώς λοιπόν πιο πολύ εγώ να πειστώ και πώς και σένα να σε πείσω που η φράση «ΑΡΕΤΗ ΜΗΤΕΡΑ» διαβάζεται το ίδιο από εμπρός και από πίσω;

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, χειροκρότησα με ενθουσιασμό μαζί με όλη την Ελλάδα τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρο της «Ελπίδας» και του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, που τίμησε στις 14 Μαϊου στο ιστορικό κτίριο της Παλαιάς Βουλής 4 μητέρες αθλητών των Special Olympics, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα και σύμβολα ζωής, ελπίδας, ειρήνης, αγάπης.

Οι μητέρες που βραβεύτηκαν ήταν: Η Μαγιόρκα Αναγνωστάκη-Τριανταφύλλου, μητέρα του Κωνσταντίνου, αθλητή του bowling, με διεθνείς διακρίσεις. Η Ελένη Δασουρά, μητέρα της κολυμβήτριας Όλγας, επίσης με παγκόσμιες διακρίσεις.

Η Ζωή Μουχτή-Μπίζα, μητέρα του Στυλιανού Μπίζα, που συμμετέχει εδώ και 5 χρόνια στα προπονητικά προγράμματα των Special Olympics στο τένις, στον κλασικό αθλητισμό και στην ποδηλασία. Και, τέλος, η Γεωργία Μαυροειδή, γιαγιά του αθλητή της ποδηλασίας Νικολή Κωνσταντίνου και γνωστή στον κόσμο των Special Olympics ως «super γιαγιά».

Η εκδήλωση αυτή, που ήταν φορτισμένη με ενθουσιασμό, υπερηφάνεια και συγκίνηση, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας και την ανάληψη της διοργάνωσης από την Αθήνα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011.

Χαιρετισμό απηύθυναν: ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο δήμαρχος της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης και η πρόεδρος των Special Olympics Γιάννα Δεσποτοπούλου.

Ενθουσιαστική έκπληξη η παρουσία του αγαπημένου μας συνθέτη Στέφανου Κορκολή, που μας πρόσφερε μια μαγική του σύνθεση στο πιάνο: τον ύμνο των Special Olympics. Ο ίδιος, στο τέλος της εκδήλωσης, κάθισε στο πιάνο δίπλα στην εκπληκτική μικρή Όλγα Δασουρά, που αποδείχθηκε, εκτός από δεινή κολυμβήτρια, και μεγάλο ταλέντο στο πιάνο. Και όλοι δάκρυσαν με την εκπληκτική εξομολόγηση της τόσο χαμογελαστής αθλήτριας των Special Olympics Νάντιας Λιανού, που μίλησε για τη δική της μητέρα, για τη στοργή της και ευχαρίστησε τον Θεό που της χάρισε μια τέτοια μητέρα ηρωική, που στέκεται πάντα στο πλευρό της.

Στη μαγευτική αυτή εκδήλωση, που παρουσίασε η αγαπημένη μας Μπήλιω Τσουκαλά, παραβρέθηκαν όλες οι κυρίες της «Ελπίδας», ο επίτιμος πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, οι βουλευτές Κώστας Γείτονας, Μιλένα Αποστολάκη, Φωτεινή Πιπιλή, Ανδρέας Λοβέρδος, Ζέτα Μακρή, Κίμων Κουλούρης, Σοφία Σακοράφα, Χρύσα Αράπογλου, Ροδούλα Ζήση, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου. Και ακόμα: Η μεγάλη μας σταρ Ειρήνη Παπά. Η λαμπρή Μαρίνα Πλάκα-Λαμπράκη. Η υπέροχη Νόνικα Γαληνέα. Η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου. Ο Σπύρος Μερκούρης. Ο Βασίλης Βασιλικός με τη Βάσω Παπαντωνίου. Η διακριτική Παρασκευή Διαμαντοπούλου. Η τεχνοκριτικός Ντόρα Ρογκάν και πολλοί άλλοι. Όπως τόνισε και η πρέσβειρα της αγάπης Μαριάννα Βαρδινογιάννη, «όλοι υποκλινόμαστε μπροστά στις μητέρες των αθλητών Special Olympics, μητέρες ξεχωριστές, που είχαν τη δύναμη και βρήκαν τη γνώση να μετατρέψουν την ιδιαιτερότητα που η φύση έδωσε στα παιδιά τους σε μοχλό ζωής, ψυχικής ανάτασης, επιτυχίας και ευτυχίας».

ΚΩΣΤΑΣ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ