Gucci στο Λυκαβηττό, λαμέ στη Μαλακάσα

21.05.2008
Αλλάζουν πολλά φέτος στη live πλευρά της χώρας, με μια μουσική καταιγίδα που θα χαρακτηρίσει τους καλοκαιρινούς μήνες. Από την... ανομβρία των περασμένων χρόνων ο νεοέλληνας ξαφνικά βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα του στυλ ποιον καλλιτέχνη να προτιμήσει και πού να διαθέσει τα χρήματά του.

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Αλλάζουν πολλά φέτος στη live πλευρά της χώρας, με μια μουσική καταιγίδα που θα χαρακτηρίσει τους καλοκαιρινούς μήνες. Από την... ανομβρία των περασμένων χρόνων ο νεοέλληνας ξαφνικά βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα του στυλ ποιον καλλιτέχνη να προτιμήσει και πού να διαθέσει τα χρήματά του.

Μπορεί να μην έρχεται η απόλυτη αφρόκρεμα της μουσικής, όπως Madonna, Mariah Carey, U2, Rolling Stones και Red Hot Chilli Peppers, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν έχει μπει πλέον στη λίστα των αφίξεων πολλών εμπορικών ονομάτων, δίνοντας έτσι στα καλοκαίρια μια άλλη γεύση και προσθέτοντας άγχος στους ανεξαρτήτως ηλικίας φίλους και οπαδούς του διεθνούς ήχου για το ποιο όνομα να πρωτοδούν από κοντά.

Μια πρώτη εκτίμηση φέτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα εισιτήρια εξακολουθούν να είναι πανάκριβα για τα ελληνικά δεδομένα. Παράλληλα, είναι και η ανυπαρξία χώρων που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωντανές εμφανίσεις κι έτσι περιοριζόμαστε κυρίως στο γνωστό και μη εξαιρετέο θέατρο του Λυκαβηττού, με τις γνωστές δυσκολίες πρόσβασης και πάρκινγκ, και στον πολύ μακρινό χώρο του «Τerra Vibe» στη Μαλακάσα, με τα παραδοσιακά προβλήματα παρκαρίσματος Παρ όλα αυτά όμως, κάτι καλό δείχνει να παίζει πλέον, με κάποια από τα μεγάλα ονόματα που δεν λένε «όχι» στις προσκλήσεις να εμφανιστούν στη χώρα μας.

Επώνυμες αφίξεις
Οι Kiss είναι οι πρώτοι που θα έρθουν στην Αθήνα. Οι μασκοφορεμένοι και μονίμως μακιγιαρισμένοι επί σκηνής εκπρόσωποι του glam rock, κάνοντας μια αναδρομή στην 35άχρονη καριέρα τους, θα εμφανιστούν στις 18 Μαϊου στη Μαλακάσα και φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν πολλούς θαυμαστές τους από το ένδοξο παρελθόν τους. Βέβαια, δεν είναι πλέον στα πάνω τους, καθώς ακολουθούν πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν εμποδίζει πολύ κόσμο να τους ακολουθεί με φανατισμό.

Η Kylie Minogue είναι εκείνη που θα ανοίξει το χορό των μεγάλων εμφανίσεων στο «Τerra Vibe» στη Μαλακάσα στις 22 Μαϊου. Χώρος δύσκολος για μια σταρ του βεληνεκούς της μικροσκοπικής Kylie, καθώς ενδεχομένως θα ταίριαζε περισσότερο στο κοινό της ένας διαφορετικός χώρος. Ανανεωμένη μετά τη γνωστή και σοβαρή περιπέτεια της υγείας της και με απόλυτα νέο ύφος και λουκ, η σέξι κυρία της pop έρχεται με στόχο να αγγίξει το κοινό που παλιότερα γέμισε το ΟΑΚΑ βλέποντας τον George Michael και τη Shakira. Τι σημαίνει αυτό; Μαμάδες και παιδιά παρέα με ανήσυχους μπαμπάδες θα δώσουν ενδεχομένως το «παρών» κάτω από τη σκηνή όπου η «καυτή» Αυστραλή θα κάνει επίδειξη λαμέ και διάφανων πανάκριβων συνόλων, θυμίζοντας εικόνες και στιγμές από την αξεπέραστη για πολλούς eightίλα, συνδυασμένη με σκηνές από το σήμερα της χορευτικής μουσικής.

Διεθνές καλοκαίρι
Στις αρχές Ιουνίου έρχεται ξανά στα μέρη μας ένας μουσικός και συγγραφέας. Ο 50 ετών πλέον Αυστραλός και πολιτογραφημένος Αθηναίος σταρ της rock μουσικής Nick Cave θα εμφανιστεί στο Λυκαβηττό και ως γνήσιος φιλέλληνας λόγω των πολλών εμφανίσεών του στη χώρα μας αναμένεται να έχει πολλούς φίλους του στα δύο σόου που θα δώσει, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη στις 6 Ιουνίου και στο θέατρο του Λυκαβηττού το αμέσως επόμενο βράδυ.

Ένας πάλαι ποτέ σούπερ σταρ, ο κιθαρίστας των Dire Straits Mark Knopfler, που εδώ και χρόνια ακολουθεί σόλο καριέρα, έρχεται για πρώτη φορά στα μέρη μας στις 15 Ιουνίου. Το κόστος για να απολαύσει κανείς τον αγέραστο σταρ είναι της τάξης των 45 ευρώ.

Ο James Blunt είναι σίγουρο ότι θα συγκεντρώσει πάνω του πολλά γυναικεία βλέμματα στις 19 Ιουνίου στη σκηνή του θεάτρου του Λυκαβηττού κι αυτός, ένας πρώην στρατιώτης του ΝΑΤΟ πριν αποφασίσει να γίνει τραγουδιστής. Το όνομά του κυριαρχεί από το 2005 και σήμερα ο νεαρός πανηγυρίζει, καθώς έχει στο ενεργητικό του απόλυτα επιτυχημένες κινήσεις. Το «Αll The Lost Souls» είναι η πρόσφατη κίνηση που έκανε στη δισκογραφία. Ήρθε σχεδόν τρία χρόνια μετά τον εμπορικό θρίαμβό του «Βack To Βedlam» και αμέσως μετά ένα live CD και DVD, που κυκλοφόρησαν βασισμένα στην επιτυχία του κομματιού που τον καθιέρωσε, του «Υoure beautiful». Άλλοι λάτρεψαν το συγκεκριμένο κομμάτι και άλλοι απλώς δεν τον ανέχονται Αξίζει να πούμε ότι το ντεμπούτο του, με πωλήσεις πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, είναι απόλυτα πετυχημένο, ενώ στην Ελλάδα είναι ο μοναδικός ίσως ξένος καλλιτέχνης που συναγωνίστηκε σε πωλήσεις τη Madonna και έγινε δύο φορές πλατινένιος. Παράλληλα, είναι ο μοναδικός Βρετανός που έφτασε στο Νο1 στα single της Αμερικής την τελευταία δεκαετία!

Στις 25 Ιουνίου ώρα για rock αλλά και για emo, μιας και έρχονται στη Μαλακάσα οι Linkin Park, που, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν μαζί τους πολύ κόσμο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αμερικανών σταρ της διεθνούς σκηνής η αγάπη που τρέφουν για την Ελλάδα. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια είχαν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με τον τίτλο «Μετέωρα»!

Οι James, που πέρυσι στο ΟΑΚΑ έκαναν πολύ δυναμική εμφάνιση, ξανάρχονται στις 28 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας.

Στη συνέχεια ακολουθεί πολύ rock, καθώς ένα από τα πλέον πετυχημένα hard rock συγκροτήματα των 80s έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Οι Def Leppard την 1η Ιουλίου θα βρεθούν στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» έχοντας μαζί τους τους Whitesnake. Δημιουργήθηκαν το 1977 στο Σέφιλντ κι έχουν ως σήμα κατατεθέν τους το μονόχειρα ντράμερ τους, που το 1984 σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα έχασε το αριστερό του χέρι. Κορυφαίο σε πωλήσεις άλμπουμ τους είναι το «Ηysteria», με τη μεγάλη τους επιτυχία «Love Βites». Οι Whitesnake μετά την επίσκεψή τους πριν από δύο χρόνια, όταν εμφανίστηκαν με τους Scorpions μπροστά σε 35.000 άτομα, επιστρέφουν στο ίδιο στάδιο στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας τους με τίτλο «Good To Be Bad - World Tour 2008». Προσωπική μπάντα του David Coverdale, που υπήρξε τραγουδιστής των θρυλικών Deep Purple, ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας των 70s, αλλά η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε το 1987 με το άλμπουμ «Whitesnake».

Στις 8 Ιουλίου η αρχιέρεια του new wave Siouxsie, στις 9 Ιουλίου καυτό μέταλλο με Judas Priest και στις 10 Ιουλίου η αγέραστη ποιήτρια και μουσικός Patti Smith, που έχει γίνει μόνιμη επισκέπτρια την τελευταία τριετία της Ελλάδας, παρέα με το Γαλλοϊσπανό Manu Chao εμφανίζονται στο «Τerra Vibe» στη Μαλακάσα.

Ο Philip Glass θα εμφανίζεται από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου στο Θέατρο Badminton και ο γοητευτικός φιλέλληνας Leonard Cohen στις 29 Ιουλίου θα εμφανιστεί στο Λυκαβηττό. Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1934 και είναι επίσης συγγραφέας μυθιστορημάτων, έχοντας στο ενεργητικό του 2 βιβλία, αλλά και ποιητής, έχοντας παρουσιάσει ήδη 10 βιβλία. Ως μουσικός έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα 17 άλμπουμ και συνεχίζει, όπως ο ίδιος λέει, ακάθεκτος. Το «Βιβλίο του Πόθου» που κυκλοφόρησε στον Καναδά το 2006 περιέχει 167 ποιήματα και σχέδιά του και αυτές τις μέρες κυκλοφορεί και στη χώρα μας. Γραμμένο στην Ινδία, στον Καναδά, στην Αμερική και στην δρα, είναι αποκαλυπτικό, γιατί στα ποιήματα που καταθέτει ο μεγάλος φιλέλληνας σταρ αποτυπώνεται ο κόσμος του με εξαιρετικό τρόπο. Ο ίδιος δεν αφήνει τίποτα που να μη σχολιάζει από όλα όσα είδε και έζησε μέχρι σήμερα. Αυστηρός, είτε μιλάει για τη Γαλλία στην εποχή του Β Παγκοσμίου πολέμου είτε όταν θυμάται τον Λόρκα, του αρέσει να αφιερώνει πολύ χώρο και χρόνο στις γυναίκες που υπεραγαπά.

«Καυτός» Αύγουστος
Ο καλλιτεχνικός Αύγουστος ξεκινάει με τον Lenny Kravitz, που θα εμφανιστεί την 1η Αυγούστου στο θέατρο του Λυκαβηττού, με το εισιτήριο για τη συναυλία του να φτάνει τα 60 ευρώ. Κιθαρίστας, τραγουδιστής, sex symbol, σταρ με τις πιο πολλές κατακτήσεις στο χώρο του ωραίου φύλου, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Lenny Kravitz ενθουσίασε τον Νικολά Σαρκοζί σε τέτοιο βαθμό, που ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να του στείλει μια θαυμάσια, όπως τη χαρακτήρισε ο καλλιτέχνης, επιστολή, στην οποία εξέφραζε το θαυμασμό του για το album «Ιt Is Time For Α Love Revolution».

Το γραφείο Τύπου του Σαρκοζί με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε την αποστολή της επαινετικής επιστολής που περιελάμβανε σχόλια για κάθε τραγούδι του διάσημου τραγουδιστή. Οι μετοχές του Lenny Kravitz, πάντως, είναι πολύ ανεβασμένες, καθώς ο οίκος μόδας Gucci θα ετοιμάσει 20 κομμάτια ειδικά για τις φετινές live εμφανίσεις του.

Την επομένη, στις 2 Αυγούστου, θα στηθεί στη Μαλακάσα το υπερθέαμα των Iron Maiden. Μπορεί να είναι μεσήλικες, αλλά διατηρώντας τη νεανική τους φρεσκάδα, έχουν αποκτήσει πάρα πολλούς φαν στη χώρα μας. Μετακινούνται αποκλειστικά με το ιδιωτικό αεροσκάφος τους και μεταφέρουν απίστευτο όγκο αποσκευών, προκειμένου να ικανοποιήσουν μέχρι και τον τελευταίο απαιτητικό θαυμαστή τους.