Υλικά
- 1 λάχανο μεγάλο ολόκληρο (ή 2 μικρά) τουρσί, περίπου 3 κιλά
- 1 κιλό χοιρινός κιμάς
- 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 ποτήρια νερό
- 5-6 κόκκοι μοσχοπίπερο
- Μαυροπίπερο
- Λίγο αλάτι (αν χρειάζεται)
Εκτέλεση
1. Αναμειγνύετε τον κιμά με το ρύζι, το μαυροπίπερο και λίγο αλάτι.
2. Αφαιρείτε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο, τα γεμίζετε με 1 κουταλιά κιμά και τα τυλίγετε.
3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα στρώνετε μερικά φύλλα λάχανο και πάνω τους τοποθετείτε ένα ένα τα τυλιγμένα λαχανόφυλλα (σαρμάδες) με τον κιμά. Όταν τοποθετηθούν όλοι οι σαρμάδες, προσθέτετε το βούτυρο, το νερό και τους κόκκους του μοσχοπίπερου. Καλύπτετε τους σαρμάδες με ένα πιάτο για να μείνουν σταθεροί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε σε σιγανή φωτιά.
Σημείωση: Στην Καστοριά οι σαρμάδες συνοδεύουν απαραίτητα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.