Δίπλες με μέλι

10.04.2008
Μελιστάλακτος πειρασμός!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

1 3/4 φλιτζ. αλεύρι, σκληρό

  • 2 αβγά, ολόκληρα
  • 2 κρόκους αβγών
  • χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • στη μύτη από το κουταλάκι σόδα
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
  • λάδι ελιάς για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζ. Μέλι ΑΤΤΙΚΗ
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό

Για το γαρνίρισμα:

  • Μέλι ΑΤΤΙΚΗ
  • κανέλα
  • καρυδόψιχα, χοντροκομμένη

Τι κάνουμε:

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αβγά, τους κρόκους, το αλάτι και τη σόδα για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο, μέχρι η ζύμη να γίνει όχι πολύ σφιχτή. Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες, τις τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες. Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι, βάζουμε πάνω τις μπάλες της ζύμης και αλευρώνουμε τα χέρια μας. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πολύ λεπτά φύλλα (αν η ζύμη μας κολλάει, δεν προσθέτουμε αλεύρι για να γίνουν οι δίπλες μας αφράτες). Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες με ένα μαχαίρι, τις αφήνουμε πάνω στον πάγκο και τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για να μη στεγνώσουν.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, έως ότου κάψει.

Με τη βοήθεια δυο πιρουνιών παίρνουμε μία μία λωρίδα, τη βυθίζουμε στο λάδι, τη διπλώνουμε σε ρολό και την τηγανίζουμε, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Τη βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και την αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το περιττό λάδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες λωρίδες και αφήνουμε τις δίπλες να κρυώσουν.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το Μέλι ΑΤΤΙΚΗ και ανακατεύουμε συνεχώς για 3-4 λεπτά μέχρι το σιρόπι να δέσει, φροντίζοντας να αφαιρούμε με μια κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.

Βυθίζουμε κάθε δίπλα στο ζεστό σιρόπι και τις βάζουμε πάνω σε μια σχάρα για να στραγγίξουν. Βάζουμε τις δίπλες σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με κανέλα και καρυδόψιχα, περιχύνουμε με λίγο Μέλι ΑΤΤΙΚΗ ακόμα και σερβίρουμε.