Κέικ με κρασί

10.04.2008

Τι έχουμε:

  • 1 συσκευασία Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, 500 gr
  • 1 ποτηράκι κρασί, λευκό
  • 1 φλιτζ. μαργαρίνη
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 2 βανίλιες
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • γαρίφαλα (αν θέλουμε)

Για το γλάσο της επικάλυψης:

  • 1 φλιτζ. ζάχαρη, άχνη
  • 4-5 κουταλιές γάλα
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα

Για το γαρνίρισμα:

  • σταφύλια, κόκκινα
  • 1 ασπράδι αβγού
  • ζάχαρη, κρυσταλλική

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 3 κουταλιές από τη ζάχαρη με 1 κουταλάκι από την κανέλα και πασπαλίζουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τη μαργαρίνη με την υπόλοιπη ζάχαρη, έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και το κρασί. Οταν απορροφηθούν, προσθέτουμε σιγά σιγά τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, τις βανίλιες, την υπόλοιπη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.

Οταν ψηθεί, βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο της επικάλυψης. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το γάλα και την κανέλα μέχρι να ενωθούν και το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα, ακόμη.

Πλένουμε τα σταφύλια και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σ ένα μπολ ρίχνουμε το ασπράδι και βουτάμε μέσα τα σταφύλια. Στη συνέχεια, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη, ώστε να καλυφθούν οι ρώγες τους ομοιόμορφα.

Μόλις κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα, το περιχύνουμε με το γλάσο και το σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα σταφύλια.