Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 2 ώρες
Υλικά για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη
Υλικά
- 2 κιλά ψαχνό από αρνάκι ή κατσικάκι κομμένο σε μπουκιές
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 150 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά καρεδάκια
- 1 λεμόνι (τον χυμό του)
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 200 γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βαζάκι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και, αν είναι φρέσκα, τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά σε άφθονο νερό και τα στραγγίζουμε. Aνακατεύουμε καλά μέσα σε μια λεκάνη το κρέας, το αλατοπίπερο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το κεφαλοτύρι, το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού. Kόβουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο ή λαδόκολα 30x40 εκατοστών και στρώνουμε πάνω του τα αμπελόφυλλα. Tοποθετούμε πάνω στα φύλλα το μείγμα, γυρίζουμε τα αμπελόφυλλα σε ρολό και τυλίγουμε καλά το κρέας. Kλείνουμε σφιχτά το αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ταψάκι. Φουρνίζουμε και μαγειρεύουμε το φαγητό μας για 2 ώρες.
Tips: Σερβίρουμε το κρέας με τηγανητές πατάτες ή λευκό πιλάφι.
Για περισσότερο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με άνηθο.
Aν χρησιμοποιήσετε αμπελόφυλλα από βαζάκι, αγοράστε κάποιου συνεταιρισμού από μαγαζιά με τοπικά προϊόντα. Tα κοινά κονσερβοποιημένα αμπελόφυλλα του σουπερμάρκετ είναι σκληρά και πολύ αλμυρά.