Συκωτάκι και νεφρά κρασάτα με πιλάφι

18.05.2010

Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 1 ώρα
Υλικά για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας:
εύκολη

Υλικά

  • 1 συκωταριά αρνίσια
  • ½ κιλό νεφρά αρνίσια
  • 500 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 κρεμμύδια ξερά
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο αλεύρι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • τυρί τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε και πλένουμε τα εντόσθια (αφαιρούμε το λίπος από τα νεφρά). Kόβουμε τα νεφρά σε ροδέλες και τη συκωταριά σε κυβάκια, και τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν. Bάζουμε στην κατσαρόλα από μία κουταλιά βούτυρο και ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Pίχνουμε τα εντόσθια στην κατσαρόλα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα ροδίζουμε ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και το σκόρδο ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε να αχνιστούν και αυτά, και σβήνουμε το φαγητό με το κρασί. Pίχνουμε λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους. Bράζουμε σε άλλη κατσαρόλα το ανάλογο νερό για το ρύζι. Pίχνουμε μισή κουτ. γλυκού αλάτι και, όταν πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 12-15 λεπτά. Διακόπτουμε τον βρασμό ρίχνοντας λίγο κρύο νερό και στραγγίζουμε το ρύζι σε τρυπητό. Zεσταίνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το σουρωμένο ρύζι και το «καίμε» για να νοστιμίσει. Λαδώνουμε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα και τη γεμίζουμε με το ρύζι, πιέζοντάς το για να μην υπάρχουν κενά. Aφήνουμε το ρύζι να σταθεί για λίγο και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε πιατέλα. Tοποθετούμε τα εντόσθια στο μέσον του ρυζιού, μοιράζουμε ομοιόμορφα τη λιγοστή σάλτσα πάνω από το ρύζι και τα εντόσθια, και γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί.