Κοτόπουλο κοκκινιστό με κοκκάρια

12.10.2011

Yλικά

  • 1 κοτόπουλο (1½ κιλού περίπου) κομμένο στα 8
  • 1 κιλό κοκκάρια καθαρισμένα ή κρεμμυδάκια κατεψυγμένα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλεύρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 ντομάτες τριμμένες
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας μπαχάρι ολόκληρο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 φλιτζάνια κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και προσθέτουμε το κομμένο κρεμμύδι και το κοκκάρι. Σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά. Κατόπιν, αφαιρούμε το κρεμμύδι από το τηγάνι με διάτρητη κουτάλα και το κρατάμε σε ένα σκεύος. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο, αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και το αλευρώνουμε ελαφρά. Το σοτάρουμε (στο ίδιο τηγάνι όπου σοτάραμε το κρεμμύδι) μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια το μεταφέρουμε στη γάστρα. Bάζουμε πάλι στο τηγάνι το κρεμμύδι που είχαμε προετοιμάσει, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τη ζάχαρη και το κόκκινο κρασί) και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε σιγά σιγά το κρασί και έπειτα μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στη γάστρα, περιχύνοντας το κοτόπουλο. Aνακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά.