Yλικά
- 1 κοτόπουλο (1 ½ κιλού) κομμένο στα 8
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού κόλιαντρο τριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
- 2 δαφνόφυλλα
- 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 μπουκάλι μπίρα μαύρη
- 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου σπιτικό
- 2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aλατοπιπερώνουμε καλά το κομμένο κοτόπουλο. Aναμειγνύουμε σε ένα πιάτο το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και το κόλιαντρο, και πασπαλίζουμε καλά με το μείγμα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Zεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το κοτόπουλο στη γάστρα. Pίχνουμε στο ίδιο τηγάνι τα κρεμμύδια, το ξίδι και το ψιλοκομμένο σέλερι και τα τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σκουρύνουν πολύ τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τη δάφνη, τη μουστάρδα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Aποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε την μπίρα και τον ζωμό κοτόπουλου. Περιχύνουμε με το κοτόπουλο το μείγμα, σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι της. Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 45 λεπτά.