ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
Yλικά
- 1 κιλό (περίπου) ψαρονέφρι
- ½ μπουκάλι κρασί κόκκινο
- 1 χούφτα αρωματικά αποξηραμένα
- 8 σύκα αποξηραμένα (βρασμένα σ' ένα φλιτζάνι μαυροδάφνη με κανέλα) γεμισμένα με ξηρούς καρπούς
- 2 μελιτζάνες (ψημένες και ξεφλουδισμένες)
- ½ ποτήρι κρέμα γάλακτος
- ½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 100 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
- ½ σκελίδα σκόρδο
- ½ ποτήρι κρασί λευκό
- αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι
Eκτέλεση
Πλένουμε, αλατίζουμε και βάζουμε σε ένα μπολ τα φιλέτα. Βράζουμε το κρασί και τα περιχύνουμε. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα βάζουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Την τρίτη μέρα, αφαιρούμε το κρέας από το κρασί. Ζεσταίνουμε σε ταψί τα αρωματικά και τοποθετούμε από πάνω μια σχάρα με το κρέας για να καπνιστεί. Συμπυκνώνουμε τη μαυροδάφνη που βράσαμε με τα σύκα με λίγο βούτυρο να γίνει σάλτσα. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο, σβήνουμε με λευκό κρασί, ρίχνουμε την κρέμα, θυμάρι και το τυρί. Πολτοποιούμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια στο μίξερ και αλατίζουμε. Τηγανίζουμε για 4 λεπτά τα φιλέτα. Μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 4 λεπτά. Σερβίρουμε με τη μουσελίνα μελιτζάνας, τα σύκα και τη σάλτσα.