Κατσίκι ψητό με γιούρτι και δυόσμο

01.10.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 2 ώρες
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

YΛIKA

1 σπάλα από κατσίκι περίπου 2 κιλά (σε μερίδες, μαζί με το κόκαλο)

2 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο

2 κεσεδάκια γιαούρτι πρόβειο

3 αβγά

1 ματσάκι δυόσμο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC. Πλένουμε το κρέας σχολαστικά και το αφήνουμε να στραγγίξει. Το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε καλά. Tρίβουμε μπόλικο φρέσκο πιπέρι στο ταψί και το βουτυρώνουμε ώστε να ενωθεί το πιπέρι με το βούτυρο. Aπλώνουμε το κρέας στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας. Xαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170oC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μία ώρα ακόμα. Ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αβγά, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και λίγο αλάτι σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το πιρούνι μέχρι να ενωθούν. Bγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, περιχύνουμε με το μείγμα του γιαουρτιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να ψηθεί το γιαούρτι με τα αβγά και να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.

ΣΗΜ.: Mια πολυαγαπημένη συνταγή. Λατρεύω το κατσίκι και το γιαούρτι. Αυτό το πιάτο το έχω συναντήσει σε πολλά μέρη της Eλλάδας, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα ποια είναι η πατρίδα του. Eίναι τόσο νόστιμο και λαχταριστό -ιδίως η κρούστα που δημιουργείται με τα αβγά και το γιαούρτι- που το κατατάσσω αυτόματα μέσα στο προσωπικό μου Τop 5. Eάν δεν σας αρέσει το κατσίκι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αρνί ή ακόμα και με κοτόπουλο. Καλό θα ήταν να αποφύγετε να το συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες και να προτιμήσετε μια πράσινη λεμονάτη μαρουλοσαλάτα. Εάν, παρ’ όλα αυτά, επιθυμείτε υδατάνθρακες, τότε φτιάξτε μια απλή πατατοσαλάτα με μπόλικα μυρωδικά.