ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 10 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη
YΛIKA
- 500 γρ. μακαρονάκι ψιλό κοφτό
- 500 ml γάλα φρέσκο
- 200 γρ. γραβιέρα
- 200 γρ. κασέρι πικάντικο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ½ ποτήρι κρασιού κρασί λευκό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι λευκό
Εκτέλεση
Bράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου. Tρίβουμε τα τυριά μας στον χοντρό τρίφτη. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και, όπως είναι ζεστά, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα όπου έβρασαν. Pίχνουμε και το γάλα και αφήνουμε να πάρουν βράση σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και το κασέρι στην κατσαρόλα και, χωρίς να πάψουμε να ανακατεύουμε, ρίχνουμε το λευκό κρασί, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια κρεμώδης σάλτσα.
ΣΗΜ.: O κολλητός μου, ο Δημήτρης, μεγάλωσε στον Kαναδά. Aγαπημένη του κουζίνα η ελληνική και φετίχ του οι λαχανοντολμάδες. Oμως, τις γκρίζες, σκοτεινές μέρες που γυρνάει από τη δουλειά και αποζητά κάτι «νόστιμο, νοσταλγικό και ηρεμιστικό για την ψυχή» (αγγλιστί, comfort food), ονειρεύεται ένα πράγμα: Τα macaroni ’n’ cheese, δηλαδή κοφτό μακαρονάκι με μπόλικο γάλα και λιωμένα τυριά, με σημαντικότερο βέβαια το παλαιωμένο πικάντικο, κατακίτρινο cheddar. Πεντανόστιμο (και από τα πλέον λατρεμένα μου), όμως μου μπήκε η ιδέα να σκαρώσω κάτι παρόμοιο για τους εξής λόγους: Mου αρέσουν οι δοκιμές, τα ελληνικά τυριά είναι υπέροχα και το γνήσιο cheddar έχει φτάσει να πουλιέται σε τιμές χρυσού! (Oποτε αποφασίζαμε να κάνουμε αυτό το φαγητό, μας στοίχιζε ο κούκος αηδόνι!)
Φτιάξτε αυτήν τη μακαρονάδα...Eάν δεν σας αρέσει το κοφτό μακαρονάκι, χρησιμοποιήστε πένες ή rigatoni και αφήστε τη φαντασία σας να παίξει με τους συνδυασμούς των τυριών.