Καραμελίτες γεμιστές

23.07.2009
Ενα χαρούμενο και νόστιμο πιάτο στο τραπέζι μας, που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη των ζυμαρικών:

  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 αβγά
  • 6 κρόκους αβγών
  • 2-3 κουταλιές αλεύρι για τα φύλλα της ζύμης

Για τη γέμιση:

  • 200 γραμ. μανιτάρια
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι ΚΡΙ ΚΡΙ
  • 200 γραμ. παρμεζάνα
  • 100 γραμ. τυρί κρέμα
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 2 κουταλιές βιτάμ

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα ρόκας

Τι κάνουμε:

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι επάνω σε μια λεία επιφάνεια. Κάνουμε μια λακκουβίτσα, ρίχνουμε τα αβγά, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, αρχίζοντας από μέσα.

Οταν αναμειχθούν τα πλάθουμε με τα χέρια μας, έως ότου γίνουν ελαστική ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για μια ώρα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το βιτάμ, σοτάρουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν και να γίνουν ένα πηχτό μείγμα.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και την ανοίγουμε σε φύλλα χρησιμοποιώντας την ειδική μηχανή για ζυμαρικά.

Περνάμε το κάθε κομμάτι της ζύμης αφού το αλευρώσουμε καλά και από τις δύο πλευρές, αρκετές φορές από τη μηχανή έως ότου τα φύλλα έχουν πάχος 4-5 χιλιοστά.

Χωρίζουμε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια 10 x10 εκατοστών περίπου και με ένα κουταλάκι βάζουμε στη μέση από κάθε κομμάτι λίγο από το μείγμα των μανιταριών.

Με τα δάχτυλα μας βρέχουμε με νερό τις άκρες από τα φύλλα, και τις γυρίζουμε προς τα μέσα ούτως ώστε να καλυφθεί η γέμιση. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, λίγο πιο μέσα από τις άκρες κάθε γεμισμένου κομματιού, για να ενωθεί η ζύμη και να πάρει το σχήμα της καραμέλας (βλέπε φωτογραφία).

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, ρίχνουμε και βράζουμε τις καραμελίτες για 3-4 λεπτά.

Χτυπάμε στο μπλέντερ το γιαούρτι με την παρμεζάνα μέχρι να ενωθούν.

Βγάζουμε τις καραμελίτες από την κατσαρόλα και τις σερβίρουμε περιχυμένες με τη σάλτσα γιαουρτιού και τα φύλλα ρόκας.

Συμβουλή
Μπορούμε να καταψύξουμε τις γεμιστές καραμελίτες και να τις χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε.

το κατάλληλο κρασί Chardonnay.