Γιαουρτοκούλουρα της λεϊλά

21.07.2009
Στην Πόλη οι νοικοκυρές τα λένε «τσαταλάκια».

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό ΚΡΙ ΚΡΙ
  • 1 πακετάκι βιτάμ
  • 1 αβγό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κουταλάκι κοφτό σόδα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές βιτάμ για το ταψί
  • 2 κουταλιές μαύρο σουσάμι
  • 1 λαδόκολλα

Τι κάνουμε:

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βιτάμ και το χτυπάμε καλά στην υψηλή ταχύτητα ούτως ώστε να γίνει σαν αλοιφή.

Κατόπιν, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε στο βιτάμ το γιαούρτι, το μαχλέπι και το αλάτι.

Ξεχωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο του αβγού. Κρατάμε τον κρόκο χωριστά και χτυπάμε το ασπράδι. Σε ένα φλιτζανάκι, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του λεμονιού.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ασπράδι, το διάλυμα της σόδας και του λεμονιού στο μπολ με το γιαούρτι και ανακατεύουμε τα υλικά καλά, έως ότου γίνουν μια ομοιογενής κρέμα.

Βγάζουμε το μπολ από το μίξερ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, ρίχνοντας σιγά-σιγά το αλεύρι.

Τα κουλουράκια μας θα είναι έτοιμα για πλάσιμο, μόλις η ζύμη δεν κολλάει πια στα χέρια μας.

Πλάθουμε τα κουλούρια, σε ό,τι σχήμα θέλουμε: στρογγυλό ή στενόμακρο.

Απλώνουμε σε ένα ταψί τη λαδόκολλα, την αλείφουμε με το βιτάμ και στρώνουμε επάνω τα κουλουράκια.

Χτυπάμε τον κρόκο του αβγού και με ένα πινελάκι παίρνουμε λίγη ποσότητα και αλείφουμε την επιφάνεια των κουλουριών.

Τέλος, πασπαλίζουμε τα κουλούρια με το μαύρο σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 20 λεπτά.

Συμβουλή
Αν θέλουμε τα γιαουρτοκούλουρα να γίνουν γλυκά, αφαιρούμε το αλάτι και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζάχαρη.

το κατάλληλο συνοδευτικό Ενα απολαυστικό φλιτζάνι καφέ.