Yλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
- κιλό κεφαλοτύρι γλυκό
- 3 κρεμμύδια ξερά
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι (αν χρειάζεται)
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες και τις αλευρώνουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες έως ότου πάρουν χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Τρίβουμε τις ντομάτες στο ρεντέ, και καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τον φρέσκο μαϊντανό και τα κρεμμύδια. Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μικρή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε την ντομάτα, μισό ποτήρι νερό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη ζάχαρη και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε σε ταψάκι στη σειρά τις φέτες μελιτζάνας εναλλάξ με αυτές του τυριού. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να μελώσει η σάλτσα του και να κάνει κρούστα το τυρί.
Σημ.: Ολο το καλοκαίρι μαζεμένο σε ένα πυρέξ! Πείτε μου έναν άνθρωπο που δεν του αρέσει αυτό το φαγητό χλιαρό μέσα από τη γάστρα ή κρύο από το ψυγείο. Στρώστε επιμελώς τα υλικά στο σκεύος και αφήστε το φαγητό να μελώσει σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλετε να τραβήξουν οι μελιτζάνες το λιγότερο δυνατό λάδι στο τηγάνισμα, αλευρώστε τες ελαφρώς και μετά αφήστε τες πάνω σε διπλό χαρτί κουζίνας όλο το βράδυ. Αν έχετε φρέσκο βασιλικό, προσθέστε τον σε αυτό το γκρατέν και απογειώστε τη γεύση του.