Καλαμάρι γεμιστό με μπριάμ

26.08.2010

Yλικά

  • 3 καλαμάρια μεγάλα (περίπου 1-1,5 κιλό)
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 κριθαροκουλούρα μικρή
  • 2 κολοκύθια μεγάλα σε κύβους
  • 1 μελιτζάνα μέτρια σε κύβους
  • 2 πατάτες μεγάλες σε κύβους
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα σε φέτες
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, λεμόνι

EKTEΛEΣH
Σοτάρουμε σε μέτρια κατσαρόλα τα 100 ml ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις πατάτες και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και την κριθαροκουλούρα σπασμένη σε κομμάτια. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Γεμίζουμε τα καλαμάρια και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο με γκριλ για 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Λίγο πριν τα βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε για 3 λεπτά να ξεκουραστούν και έπειτα τα κόβουμε σε ροδέλες. Σερβίρουμε με λαδολέμονο στο οποίο έχουμε προσθέσει φρέσκια ντομάτα.