Yλικά
- 2 σουπιές (περίπου 1 κιλό)
- 1 κρεμμύδι κόκκινο ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
- 3 ντομάτες μεγάλες καλά γινωμένες, καθαρισμένες από τη φλούδα και ψιλοκομμένες
- 200 ml ελαιόλαδο
- ½ κιλό αρακά
- αλάτι, πιπέρι
EKTEΛEΣH
Σοτάρουμε σε μέτρια κατσαρόλα το κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία για 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις καθαρισμένες σουπιές κομμένες σε ροδέλες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8-10 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 2 ώρες. (Η σάλτσα θα πρέπει να έχει απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό της ντομάτας.) Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον αρακά, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Σερβίρουμε ως ορεκτικό, πάνω σε μπρουσκέτα με λίγο βασιλικό, ή με χυλοπίτες ως κυρίως πιάτο.
Σημ.: Παλιά, την κάθε ταβέρνα τη χαρακτήριζε τουλάχιστον μία σπεσιαλιτέ που τη διαφοροποιούσε από τις άλλες. Στη μια ταβέρνα πήγαινες αποκλειστικά για τα ντολμαδάκια και στην άλλη για τα παϊδάκια. Πρακτική που αν εφαρμοζόταν και σήμερα, ο κόσμος θα θυμόταν τη συγκεκριμένη ταβέρνα και θα επέστρεφε.
Συμβουλή: Μην ξεχνάς να προτιμάς ψάρια βιώσιμης αλιείας, αλιευμένα κατά τα πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ. Δες ένα μίνι-ντοκιμαντέρ - πατώντας εδώ - και θα διαπιστώσεις πώς κι εσύ μπορείς να επιλέξεις το σωστό ψάρι.