Κέικ εσπρέσο με γλάσο καφέ

20.07.2010

Υλικά

Για το κέικ

  • 6 κουταλιές μαργαρίνη
  • 3 αβγά
  • ½ φλιτζανιού ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές κακάο
  • 1 κουταλιά εσπρέσο καφέ άβραστο
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • ½ πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζάνι μασκαρπόνε (μαλακό ιταλικό τυρί)
  • 1 κουταλιά κονιάκ
  • 1 κουταλιά εσπρέσο καφέ άβραστο

Για το γλάσο

  • 300 γραμμ. κουβερτούρα
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά εσπρέσο καφέ (ρόφημα)
  • 1 κουταλιά κακάο σε σκόνη
  • Κόκκοι καφέ για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Για το κέικ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Αλείφετε με μαργαρίνη μια φόρμα για κέικ. Στο μπολ του μίξερ χτυπάτε τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά. Προσθέτετε τα αβγά και χτυπάτε για 3 λεπτά ακόμη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το κακάο, τον εσπρέσο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αναμειγνύετε τα στεγνά υλικά με το μείγμα των αβγών και ανακατεύετε καλά. Μεταφέρετε στη φόρμα και ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι το μαχαίρι που βυθίζετε στο κέντρο να βγει στεγνό. Το αφήνετε να κρυώσει τελείως πριν το βγάλετε από τη φόρμα.

2. Για τη γέμιση, ανακατεύετε καλά το μασκαρπόνε με το κονιάκ και τον εσπρέσο. Χρησιμοποιώντας ένα πολύ καλό μαχαίρι κόβετε το κέικ οριζόντια στα δύο. Βάζετε το ένα κομμάτι σε μια πιατέλα και το αλείφετε με το μείγμα. Τοποθετείτε από πάνω το άλλο κομμάτι.

3. Για το γλάσο, βάζετε την κουβερούρα, την κρέμα και τον καφέ σε ένα μεταλλικό μπολ το οποίο το έχετε βάλει σε μπεν μαρί.

4. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνουν όλα κρέμα. Με μια σπάτουλα στρώνετε το γλάσο πάνω στο κέικ και το αφήνετε να σταθεί και να δέσει για ½ ώρα. Πασπαλίζετε με κακάο και κόκκους καφέ προτού σερβίρετε.