Ριγανάτο

16.07.2009
Μοσχομυριστό πιάτο!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό νουά από μοσχάρι
  • 3-4 κλωναράκια ρίγανη
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 6 κουταλιές βιτάμ
  • 3 κουταλιές αλεύρι

Τι κάνουμε:

Από την προηγούμενη μέρα, βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι μαζί με τη ρίγανη, αφού πρώτα σπάσουμε τα κλωναράκια σε μικρότερα κομμάτια, σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε, ώστε να αρωματιστεί το λάδι.

Την επόμενη ημέρα, κόβουμε το κρέας σε φιλετάκια, τα πλένουμε, τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι και στη συνέχεια τα αλευρώνουμε.

Βγάζουμε από το ψυγείο το μπολ με το λάδι και τη ρίγανη, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε 3 κουταλιές από το βιτάμ και σοτάρουμε τα φιλετάκια του κρέατος, από όλες τις πλευρές, έως ότου ροδίσουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε τα φιλετάκια να ψηθούν για 2-3 λεπτά ακόμη, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατόπιν προσθέτουμε στο τηγάνι το μείγμα του λαδιού.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 15 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Βγάζουμε από το τηγάνι τα φιλετάκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί, αφού πρώτα το αλείψουμε με το υπόλοιπο βιτάμ, τα περιχύνουμε με το λάδι από το τηγάνι και τα ψήνουμε, περίπου για 15-20 λεπτά.

Σερβίρουμε το ριγανάτο σε πιάτα, περιχύνοντάς το με τη σάλτσα του.

Συμβουλή
Συνοδεύουμε το ριγανάτο με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.

Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Merlot.