Γαύρος μαριναρισμένος

21.05.2009
Αγαπημένο ψάρι των Ελλήνων!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό γαύρο μεγάλο
  • 7-8 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 ποτήρι ξίδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κουταλιές αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι

Για το γαρνίρισμα:

  • κόκκους από κόκκινο
  • και μαύρο πιπέρι

Τι κάνουμε:

Από την προηγούμενη μέρα, κόβουμε τους γαύρους κατά μήκος της κοιλιάς τους, τους καθαρίζουμε από τα εντόσθια, αφαιρούμε προσεκτικά το κεντρικό κόκαλο και κόβουμε τα κεφάλια τους.

Κατόπιν, τους πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τους βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν.

Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια, τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα περιχύνουμε με το ξίδι.

Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, πλένουμε το γαύρο καλά και τον στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι και το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε το γαύρο σε μια πιατέλα και τον περιχύνουμε με το λαδολέμονο.

Σκεπάζουμε την πιατέλα με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρα.

Σερβίρουμε το μαριναρισμένο γαύρο, πασπαλίζοντας με κόκκους πιπεριού.

Συμβουλή
Το μπολ που θα μαρινάρουμε το γαύρο δεν θα πρέπει να είναι μεταλλικό.

Το κατάλληλο κρασί Λευκό Chardonnay.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ