Τι έχουμε:
- 1 κιλό δαμάσκηνα φρέσκα
- 1/2 κιλό ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι
- νερό
Τι κάνουμε:
Με το ειδικό εργαλείο, βγάζουμε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα, τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα δαμάσκηνα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα με τρία τέταρτα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Για να βεβαιωθούμε ότι έχουν μαλακώσει, θα πρέπει, αν τα τρυπήσουμε στο κέντρο τους με μια οδοντογλυφίδα, αυτή να βγαίνει εύκολα.
Κατόπιν ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και το πορτοκάλι, αφού πρώτα το κόψουμε σε φέτες και αφήνουμε τα δαμάσκηνα να βράσουν, για ακόμη δεκαπέντε λεπτά, φροντίζοντας να τα ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα.
Μόλις είναι έτοιμα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ώστε το σιρόπι να δέσει καλά.
Παίρνουμε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και αφού το πλύνουμε και το στεγνώσουμε, βάζουμε μέσα τα δαμάσκηνα. Μόλις το σιρόπι δέσει, το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο βάζο με τα δαμάσκηνα και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, χωρίς να κλείσουμε το καπάκι. Μόλις βεβαιωθούμε ότι το γλυκό κρύωσε καλά, κλείνουμε το καπάκι και αποθηκεύουμε το βάζο σε δροσερό μέρος.
Συμβουλή
Σερβίρουμε το γλυκό δαμάσκηνο με γιαούρτι.
Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.