Κοτόπιτα με λαχανικά

19.10.2011

Προετοιμασία 30 λεπτά
Mαγείρεμα 2 ώρες
Υλικά για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας μέτρια

Yλικά

  • ½ κοτόπουλο
  • 2 κρεμμύδια
  • 200 γρ. φέτα
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι τραχανά ξινό
  • 3 αβγά
  • αλάτι

Για το φύλλο

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • νερό χλιαρό
  • νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου

Eκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα με 4-5 φλιτζάνια νερό περίπου (ίσα να το καλύπτει). Προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι. Ξεκοκαλίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρέας και κρατάμε 3 φλιτζάνια από τον ζωμό του. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι με βαρύ πάτο και αχνίζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε λίγο νερό και, όταν σωθεί και καραμελώσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τη φέτα λιωμένη με πιρούνι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Βάζουμε σε λεκανίτσα όλα τα υλικά για το φύλλο εκτός του νερού. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και προσθέτουμε χλιαρό νερό λίγο λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες και τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα. Πασπαλίζουμε τον πάγκο και τον πλάστη με νισεστέ για να μην κολλάει η ζύμη. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψάκι. Στρώνουμε μέσα 2 φύλλα λαδωμένα αφήνοντας τις άκρες τους να περισσεύουν από το ταψί. Γεμίζουμε με το μείγμα του τηγανιού και μοιράζουμε από πάνω το ψαχνό από το κοτόπουλο. Διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν και καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα καλά λαδωμένα. Χαράζουμε την πίτα ελαφρά, προσέχοντας να μην κόψουμε τα κάτω φύλλα. Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά με τον ζωμό του κοτόπουλου. Περιχύνουμε την πίτα, την κουνάμε λίγο να εισχωρήσει το αβγό παντού και ψήνουμε στους 190°C για 20 λεπτά περίπου. Οταν ροδίσει η επιφάνεια της πίτας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμη.