Προετοιμασία 40 λεπτά
Mαγείρεμα 1 ώρα και 30 λεπτά
Υλικά για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας μέτρια
Yλικά
- 2 φύλλα χωριάτικα
- 250 γρ. ρεβίθια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- 1 δαφνόφυλλο
- 500 γρ. σπανάκι (τα τρυφερά του φύλλα)
- 3 κουτ. σούπας λάδι
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 φακελάκι σαφράν σε σκόνη
- 4 φέτες μπέικον πολύ ψιλοκομμένες
Για τη sauce
- 3/4 φλιτζάνι λάδι
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Bάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια στο νερό να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο και αλάτι για 1½ ώρα περίπου. Aποσύρουμε από τη φωτιά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Zεσταίνουμε σε τηγανάκι τις 3 κουταλιές σούπας λάδι, σοτάρουμε το σκόρδο, το μπέικον και το σαφράν, και αφήνουμε να κρυώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί και τοποθετούμε το ένα χωριάτικο φύλλο. Aλείφουμε με το μείγμα λαδιού, σαφράν και μπέικον και από πάνω βάζουμε και το δεύτερο φύλλο. Ψήνουμε τα φύλλα στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Aνακατεύουμε σε μεγάλο μπολ τα ρεβίθια με το σπανάκι και τη sauce που έχουμε ετοιμάσει, θρυμματίζουμε τα μυρωδάτα φύλλα και σερβίρουμε.